Tisdag 9 juni Lapplisor och Gudinneträff

I morse blev jag jagad av lapplisor..skulle bara slänga in en bunt papper på Arkitektkopia för tryckning, hade teletid kl 9 och klockan var tre minuter i, jag kör upp på trottoaren utanför Arkitektkopia och springer in ser att en vit bil sannar bakom min, kastar in pappren och sedan in i bilen och efter kommer de...jag parkerar på min parkering utanför Helheten och där står de och vill prata med mig....de sa att jag inte fick åka upp på trotoaren, men hade jag en kartong så kunde jag stå utanför på gatan för i och ur lassning. Ok vad bra sa jag jag skall skaffa mig en kartong, Välkomna på Gudinneträff ikväll...de log och åkte phuuuuuu........

Dagen rann iväg precis som alltid när jag kommer till Helheten, telefonen ringer, folk kommer och det händer hela tiden saker......några intresanta fall mm.

Ikväll skedde något stort vi startade en Gudinnegrupp här i Örebro. Vi skall göra massor av spännande saker och ta tillbaka vår historia.


Här är Annelie, Irja, Camilla och Aina. Vi hade en sådan trevlig och mysig stund och jag informerade om hur det sett ut här i Norden innan Kristendomen kom.......


Förlåt Irja jag trycker visst ner ditt huvud.....vi bugar för Gudinnan som tog kortet....(Camilla lärde mig att det finns en självutlösare på kameran så jag kunde vara med) Vi var 5 st människans siffra och en bra början.

Dold historia:

  

Vår dolda historia
 Arkeologin har de senaste åren gått framåt och visar att det så långt tillbaka som 8000 år sedan om inte ännu längre inte fanns hierarkier och att man hade en avancerad social organisation. Man ägnade mycket tid till andlig och personlig utveckling och utformade för detta ändamål sofistikerade ritualer. Allt detta skedde långt bak i historien. Det var innan pyramiderna byggdes i Egypten, inget grekiskt tempel var ännu byggt och gamla testamentet var ännu inte skrivet. En spontan jämvikt mellan könen rådde fortfarande. Vad hände???

Läkekunniga kvinnor

Kvinnan var ett med naturen och genomförde shamanistiska ritualer för att gynna och blidka naturens makter och Modergudinnan. Ursprungligen kan det ha varit kvinnan som var den läkekunniga. Hon tog till vara och samlade in vad naturen gav och lärde sig vad olika växter hade för egenskaper och hur de kunde användas. Hon lärde sig genom att pröva hur man skulle blanda olika växter och örter för att få en viss effekt. Det finns hundratals ursprungliga botemedel från växtriket som används än idag. Man använde också animaliska ämnen som till exempel ormgift ur vilken man utvann serum mot ormbett.


Grävkäppen

Bland de första redskapen kvinnan använde var grävkäppen. Den användes för att gräva upp rötter och grönsaker. Det var troligen med hjälp av grävkäppen som kvinnorna så småningom lärde sig att bruka jorden. Genom att röra om i jorden spreds frön till andra platser där de slog rot. Kvinnorna iakttog det och lärde sig hur de kunde få växterna att trivas och föröka sig. På så sätt utvecklades enklare redskap som sedan underlättade arbetet med sådd och skörd. 


läs mer på om du är intresserad  http://www.starsandherbs.se/


det fanns en Livets Gudinna i Norden ...

Innan Tor och Oden blev våra nordiska gudar dyrkade vi en värld av gudinnor. Nordens Moder Jord var Gudinnan Nerthus. Nerthus betyder, "den kraft som våren ska väcka till liv". Tacitus är en historieskrivare som berättar om gudinnekulten här. I Germania från år 98 e. Kr skriver han: "de sju germanska stammarna runt Östersjön gemensamt dyrka Nerthus, och anse henne ingripa i mänskliga angelägenheter och färdas omkring bland folken"


Gudinnan drogs omkring under välsignelse resor uppe på en vagn då åkrarna var nysådda. Vagnen drogs av heliga kor. Kon var ett heligt djur också i nordisk mytologi även inom Asatron. I Eddan slickar kon Audhumla fram den förste guden på tre dagar samtidigt som den förste jätten diar hennes juver ur vilken fyra mjölkfloder väller fram. 


Där Nerthus färdades ställde man till med fest. Alla vapen låstes in.
Nerthus var mor till vanernas gudaätt. Vanerna hade sitt hem på jorden och rikets namn var Vanaheim. Vanerna var det nordiska folkets närmaste gudar i några årtusenden. De som dyrkade dem levde i naturen, de var fiskare och jordbrukare och hade stark känsla för jorden och vattnet. Vanerna skänkte liv, gav livskraft. De gav åkrarna växt, de fyllde haven med föda. Djuren förökades genom dem. Barnen som föddes var en gåva från dem.

Sin vishet förmedlade gudarna genom en sierska, en kvinna, valan. Hon var den viktiga länken mellan Gudinnan, Gudarna och människor. Hon kunde under extas svara på frågor som om regnet skulle komma, om man skulle få tillräcklig skörd eller vilken man skulle gifta sig med. Vanerna var också människans följeslagare på resor till dödsriket.

Livet handlade om liv, död och återfödelse och var cykliskt. Några regler eller lagar för hur man skulle vörda gudinnan fanns inte. Det enda som krävdes var att befolkningen sökte gudomarna och det kunde ske genom ceremonier, orgier och särskilda offer riter.

Man har påträffat ett flertal fynd av vagnar som bekräftar en tidig Terra Mater - Moder Jorddyrkan i vår del av världen.

Dödens gudinna

Dödsgudinna i Norden, gudinnan Hel bodde i pånyttfödelsens grotta. Från början betraktades hon som en god Gudinna. Gudinnorna gav liv och död och återigen liv så döden var inte något slutgiltigt utan början på nytt liv. Från början var hon förknippad med elden som höll mörkret och rovdjuren borta samt att hon hade ett  helt vetande.. Det förvandlades bland de kristna till helveteselden och Hel omvandlades så till de kristnas brinnande helvete.


i det Gamla Europa ägde man allt tillsammans

Kvinnorna skapade ett samhälle som byggde på gemenskap. Det fanns inget mitt och ditt. Individen var inte den framträdande, ändå hade var och en sin betydelsefulla plats i gruppen. När någon råkade illa ut i kollektivet så drabbade det alla.   

I matristiska samhällen fanns inte ordet "familj" som vi är vana vid, med man, hustru och barn. Alla tog hand om barnen gemensamt i ett kollektiv. Männen i kollektivet var inte papporna till barnen utan bröder och morbröder till kvinnorna. Papporna till barnen levde i ett annat slags brödraskap.  Tidigare har man trott att kvinnorna ständigt var gravida. Istället föddes det få barn. Efter att kvinnan blivit gravid lät hon inte någon man komma till sig förrän hon själv bestämde det. Det kunde dröja tills barnet var avvant. Barnen ammades mycket längre än i våra dagar, upp till 8-10 år var inte ovanligt. Det ledde till en naturlig födelsekontroll. Den här sociala strukturen ledde till en mer avspänd, jämlik samvaro mellan man och kvinna.


Fruktbarhetsreligion - tretton och tre

Människan levde nära naturen och upplevde på nära håll hur allt förökade sig både bland växter och djur. De upptäckte hur ett frö kunde växa upp och ge föda, de iakttog hur hondjuren födde ungar och diade dem och skyddade dem tills de blev stora nog.

Stjärnhimlen och planeterna var en del av människors liv mer än de är idag. Kvinnans kropp var ett med kosmos. Kvinnans blödningar följde naturens och månens cykler av 28 dagar. Tretton gånger om året menstruerade hon. Talet tretton sattes i samband med kvinnan och hennes menstruationer. Därför var det ett heligt tal och inte ett oturs tal som det är idag. Nymånen, fullmånen och nedan gav upphov till talet tre som också var ett heligt tal.

När mensen upphörde och inte längre följde månens rytm betydde det att ett nytt liv började växa inne i kvinnans grotta. Efter nio månader födde hon det nya livet. I samband med det skedde ett mirakel. Kvinnan fick livssaft, mjölk i sina bröst för att ge barnet när det var fött. Det var ett av tecknen på att hon var livets bärare. 

Kvinnan som livets bärare blev förebild till en skapad gudom, den Stora Gudinna, symbolen för liv. Genom ceremonier och riter ärades Modergudinnan. Man offrade gåvor till henne och hyllade livet som spirade i människor, djur och natur. Naturen uppfattades som Modern och människorna och djuren som hennes barn.

... i det tidiga matristiska samhället arbetade man gemensamt
för att överleva

Kvinnan hade en oberoende ställning och kvinnornas arbete var lika mycket värt som mannens. Mannen men även kvinnor jagade och försåg kollektivet med kött. Kvinnorna arbetade med att samla in föda från naturen och tillverkade redskap lämpliga för det.
Man behövde något att bära i, förvara i och koka i. Till en början tillverkades kärl av skinn, trä och bark. Senare utvecklades krukmakeriet. Man upptäckte att maten kunde bevaras längre om den kokades och genom kokning kunde giftiga naturprodukter göras ätliga. Man tror att det var kvinnan som först upptäckte hur man kunde göra upp eld.  Kvinnorna arbetade tillsammans och delade med sig av sina kunskaper till varandra. Barnen var med från tidig ålder och lärde sig av de vuxna till nästa generation. Språket utvecklades i och med det. Det krävdes ett språk för att kunna dela med sig av sina erfarenheter. Det hände att männen kom tomhänta från jakten och då blev det som naturen gav från växtriket huvudrätten för dagen.

Midsommar ritual för kvinnor:

Midsommarritual

Ja, midsommar närmar sig och jag hade tänkt att göra min allra första ritual.  Jag hittade en på Trollstinas sida. Någon som hört talas omdenna innan som kan bekräfta den på något sätt...även om man kan göra sina egna riutaler och så,men verkar den vettig ?Ritual för att nå framgång, Ritualen ska utföras på ett högt berg eller på en höjd( även hög byggnad räknas). Tänd ett tjockt gult ljus. Lägg fram fem gyllene metallföremål: en nyckel, en ring, en liten kanna med mjöd eller nektar, en liten gyllene tallrik med några av sommarens örter och en kniv. Rita ett pentagram framför ett tänt gult ljus och sedan lägger du föremålen i pentagrammet i ovan ordning och säger följande:


Sommarsol, ljus och klar,
Din högsta punkt nu du har,
Med din kraft härvid
I denna middagstid,
Ditt starka ljus.
Ge mig av dess rus,
Fyll mig med lust,
Låt mig nu få fatt,
Vad mitt öga sagt.

Tag sedan nyckeln och håll den mot solen. För nyckeln genom ljuslågan nio gånger medan du säger:

Solnyckel, öppna dörren till min gyllene framtid.
Tag ringen och lägg ner nyckeln där ringen låg. Säg:

Strålande solklots ring, må min strävan omge mig med framgång.
Tag kannan och lägg ner den där ringen låg. Säg:


Gyllene solens kanna, fyll mig med outsinlig eld, glädje och
entusiasm inför min strävan.
Lyft det gyllene fatet med örter och ställ den där kannan stod. Medan du strör örterna i ljuslågan säg:

Solens dofter, bär mina planer till kosmos på er aromatiska
himmelsväg så att de kan bära frukt.
Lyft den gyllene kniven och ställ ner fatet där kniven låg. Rita en medsols cirkel med kniven i luften kring ljuslågan och säg:


Gyllene solbad, skär genom mina tvivel, min lättja
och andra hinder som jag kan möta på min väg till
förverkligandet av min strävan.

Lägg kniven där nyckeln låg från början. Släck ljuset och säg:


Gyllene flammor, ge kraft åt solen
så att dess värme och ljus lyser upp
min väg för alltid och ger näring
åt hela naturen.
Lycka till vill du vara med när vår grupp skall göra denna ritual så hör av dig till [email protected]  så får du veta mer....

Välkommen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0