27 timmar med gåtfulla Bella, samt besökare

Att börja sin semester med att vara med Bella i 27 timmar var en stor prövning. Bella kräver passning nästan varje minut, hon har stor rymmnings benägenhet så man måste alltid hålla henne i handen när man är ute.
Bella vill springa, Bella vill vara ute, Bella vill vara fri och endast nuet existerar. Om man skall ha någon kontakt och hitta henne längst längst inne, krävs lång lång tid och massor med tålamod. Jag satt timmar och rullade en sten fram och tillbaka, då börjar Bella släppa in mig. Jag tänkte att det finns två konsekvenser att jag sitter här med Bella, jag får högt blodtryck eller oxå får jag lågt blodtryck...... men jag tror att jag fick det sist nämnda för man måste vara lugn för att vara med Bella, hon känner hur andra mår och märker direkt vibrationer och då springer hon och sluter sig i sin alldeles egna värld.


Här är Bella när hon hade varit hela eftermiddagen med mig, jag la allt åt sidan och följde med i hennes inpulser.
Vi var ute hela tiden och letade efter den RÄTTA stenen som skall gå att balansera på handleden.
Vi har ett klangspel i hallen och där älskar Bella att stå och spela på, det låter ibland förskräckligt men Bella vill ändå testa olika sätt att slå på det.


Så springer vi lite grann, dessa ben är fulla av spring. Bella var glad och såg så lycklig ut.


Tillbaka till klängspelet och så fortsatte det fram och tillbaka i en lång tid, hon log hela tiden.


Bella har en bildbok med kardborreband, hon har gått på bildterapi och lärt sig förmedla sig med bilder. Bilderna är på små små vardagssaker och det är text på dem. Det är riktiga bilder alltså foto på hennes saker och på mat etc. Det var så roligt hon kom med bilden åka vagn och då visste jag att hon ville gå ut och gå. Det är så stort när hon visar vad hon vill. En annan händelse så tryckte hon in en bild på en banan i min hand och då ville hon ha en banan. Det känns verkligen bra att kunna hitta ett slags språk med Bella. Sophia kom på superidéen med att ta kort på allt med mobilen och kunna visa vad som skall hända osv.


Bella har olika favorit platser på vår tomt, här är plattorna utanför vårt gästhus. Hon tar min hand och leder mig dit, trycker ner mig så att jag skall sitta på en platta. Så börjar hon balansera med sin "perfekta" sten denskall rulla på armen och ner i handen, om och om igen och om igen....det skall bara vara så och jag skall sitta och titta på.


Stenen stannar precis i handleden, då höjer hon blicken och sitter blixt stilla en stund.


Efter att ha gett små saker mycket tid, sä vänder sig Bella om tar en golfboll och tittar mig rakt och väldigt djupt in i ögonen. Hon försöker nå mig, hon försöker fråga något med sina ögon. Nu har jag gett tid då ger hon tid.


Ok vi skall göra något med bollen.


Så slänger hon försiktigt bollen i min hand, hon vill att vi skall leka, alltså samspela som hon har haft så svårt för.
Bella leker aldrig med andra. Hon leker väldigt lite själv oxå. Här ger hon från sig ett ljud som poängtering att nu händer det något.


Så rullar hon bollen försiktigt ur min hand, hon är helt koncentrerad.........


Leken var bara att vi skulle rulla bollen farm och tillbaka och vara koncentrera sig, många många gånger.


Så är det dags att sluta och bara sitta stilla och tänka en stund.


Så ställer hon sig upp tar tillbaka sin sten, den speciella i form och tyngd. Jag försökte byta ut den men det gick inge. Vi hade lagt undan en sten sedan förra gången hon var här och tro det eller ej de var nästan exakt lika.

På morgonen hittade jag stenen i sängen. Hon hade somnat med den i handen.


Bella sätter sig ner igen och börjar om precis lika dant som förut på samma platta.


Bella springer iväg och jag efter nu hittar hon en annan platta där vi skall sitta och upprepa det hela helt i tysthet.
Det är då det nästan krävs att vara mormor och ha semester och mycket tålamod.


Bella går gärna ner och ställer sig med fötterna i vattnet, men jag får inte ta av henne kläderna då blir hon jätte arg och försöker hålla dem kvar(gissa om hon är stark).


Så händer det något det blir invation till poolen, 9 st påväg åt vårt håll.


Mamma och Mille med samma min...


Bella lägger huvudet på sne.....tittar på pojkarna som badar tar min hand och drar mig upp till huset och till hennes vagn, hon vill gå därifrån. Jag tog en promenad för Bella ville det.


Mio ville bada 3 år, man bara tog av honom kläderna och ner i vattnet, han sa ingenting utan lät allt bara ske av nyfikenhet. Hur enklelt är det med ett helt "vanligt" barn som man kan berätta för, prata med och förklara för.


Emil, Mio och alexander sitter och gungar med Sophia och Mille. Det var så roligt att se er för sist var väl Emil nyfödd när jag såg honom och är nu 11 år....!!!!!



Då kommer jag att tänka på var är Bella, jo hon har gått och satt sig på andra sådan poolen långt ifrån oss och besökarna......jag var tvungen att soma in henne:


Hon sitter där på kanten(jag blir något nervös..) hon går balansgång på stenarna runt, men peppar peppar hon ramlar inte i, Bella har sådan balans och kan klättra, gå på stegar, springa jätte fort, ja hon kan göra allt med sin kropp, sällan slår hon sig. Sopha har beställt en flytbaddräkt det skall bli spännande och se om vi kan få den på Bella och om hon kan lära sig simma vilket jag tror kommer faktist att gå.



Ett annat sätt att betrakta gästerna på var att stå i myggnätet och titta ut på altanen, men hon ville inte vara med.


Emil var så mysig mot Mille och sina småsyskon. En av kollarna hade sagt till Sophia att han ville ha Bella till fru för hon är så söt och så tjatar hon ju aldrig......


Visst Bella är helt underbar och det finn verkligen bara en av Bella, den mest gåtfulla personen jag mött. Jag beundrar verkligen min dotter Sophia, för hennes enroma tålamod med Bella. Jag blir helt slut efter 27 timmar.....hur skall då inte Sophia känna sig???? + att det är två barn till där  hemma.


TACK , dagen har varit djupt lärande, kul att träffa Madde och Johanna med barnen. Bella har lärt mig varva ner och förstå att det är de små specialiteterna som är viktigast i livet.
Bella är min bästa läromästare..... hon kan fånga dagen som ingen annan, i morgon finns inte och igår har aldrig varit!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0