Falkagudinneträff hos Maja i jordhuset, 21 nov-10

Så var det dags för alla Falkagudinnor att träffas igen. Som sagt jag försov mig och blev 15 minuter försenad med min stela rygg. Vi fyllde bilarna och åkte ut till Maja Malmgren i Jordhuset!


Så kom vi fram till detta fantastiska hus, som skapats av en dröm och mycket vilja.
Huset är byggt av lera, halm och trä.....så härligt och nyttigt!


Maja den mest fascinerade person jag mött i min väg.(möt henne på vår adventsmässa den 5 dec, hon kommer att sälja sina värktabletter som hon gör av fårull). Som vanligt så berättar hon om så intressanta saker och vi fick gå omkring i detta underbara naturhus. Givetvis så satte hon på mig en värktablett direkt när hon såg hur jag gick.....


Fönster som var vackra tavlor...


Spisen som värmde hela huset! En stor murstock mitt i huset som blev väldigt varm.

Två stora fönster vid arbetsbänken så man ser ut(fast inte just nu när det var mörkt) rakt ut i skogen... inga skåp över diskbänken...


Cina var först upp i trappan..... å vilken syn det var när vi kom upp...


Ett otroligt vackert rum och det var så stort och högt i tak, jordhus då tänker man sig något litet.
Här har Maja sina kurser, det stora här mitt på golvet är en täckstol, förra helgen hade Maja kurs i att sy naturtäcken här av ull. Jag har ett själv som har sytt för många många år sedan 2 ggr 2 meter.... man kan beställa måttet själv här.



Majas passion är tyger, här låg de prydligt upplagda i färger.... så vackert!

Fönstren är så stora och vackra, väterna trivs det syns...

 


Ja det fanns många detaljer att titta på och njuta av, detta är Majas dröm, hon har skapat allt som hon önskat sig och lever nu precis som hon drömt om, Maja är 73 år, har fostrat 4 egna barn och ett gäng fosterbarn.
Maja drev förut Almagården (oxå jordhus) med Annelies Schöneck förut ute vid Lungern, för er som känner till den antroposofiska gården.

Maja var ute med hunden ( som inte tålde att vi tog kort) så vi fick fundera själva hur saker och ting fungerade..

 Färgsättning och färger från http://www.avjord.se/ :

Vi tillverkar och erbjuder färg i påse - en torr färgmix som du enkelt blandar en ekologisk målarfärg av hemma. Färgen är en äggoljetempera som endast innehåller ägg, linolja, vatten och färg i påse (jord- och mineralpigment). Inget mer. Färg i påse ger vackra och levande ytor som reflekterar ljuset på ett magiskt sätt.

Vi förmedlar även kunskap och inspiration om äggoljetempera med jordpigment och ekologiskt byggande genom kurser, prova-på-dagar, föredrag, färgsättningar och boken Jordens färg. Välkommen att färga tillaron med ekofärg från Av jord!

          Milis Ivarsson               Frida Hafvenstein Lenzer

Gästrummet gick åt grönt....
hittade recept på nätet hur man gör dessa färger:Äggoljetempera

Magra:  
1 del ägg
1/2 del terpentin
1/2 kokt linolja
1 del vatten
           -----------------------
Feta (till sugande underlag)
1del äggula
1 del kokt linolja
2 delar vatten

Slamfärg:

Koka upp 50 liter vatten
häll i 2,5 liter järnvitriol
koka i 15 minuter
häll i 2-2,5 kilo grovt rågmjöl
koka i 2 timmar
häll i färgpigment, åtta kilo
koka i 30-45 minuter
låt svalna lite och häll i 0,5 deciliter grönsåpa, ev. max åtta procent linolja



Majas sovrum, en stor rosa cirkel intill sängen, väggfasta hyllor med barn och barnbarn.


Så fina milda färger i hela huset, stor altandörr i sovrummet..


Ventilationen var enkel precis som allt annat här i huset, två tegelstenar som var inmurade i leran....gav värme in till sovrummet från köket.....hur enkelt och billigt som helst....



Det som genomsyrar hela Majas hus, är enkelhet och skönhet. Här hänger hennes örhängen, praktiskt och vackert på samma gång.


Här satt vi och åt Majas egna specialiteter, purjosalt, dvs riven purjolök med havssalt enkelt och så gott.
Rödbetsrapps med riven äpple, har lite olivolja i för att inte det skall mögla står sig länge i kylskåpet. Vi åt även egna syrade morötter. Allt är lika enkelt här, huset, färgerna, maten och varandet. Men det är många tankar och tänkande.....

Maja pratade om Mayakalendern, om att ta tillvara på allt, göra maten så enkel och ren som möjligt mm osv
Vi åt och lyssnade när "Stormamman/kvinnan" pratade!

Ja vi fick mkt att tänka på......

 


De här praktiska vedhållarna som går att stapla på varandra om man behöver ta in mkt ved, tog lite plats och stor ordning, på sommrarna används de som utepallar...så praktiskt och så ENKELT!
Maja säger att livet skall vara enkelt och genom tänkt.



Maja hade en fantastisk klänning på sig, vilket mönster....

Det var ett riktigt busväder....... när vi skulle åka hem vi var där i 4 timmar....men det kändes som en timma för det var verkligen en intresant kväll, förstår inte att vi inte var fler????? Alla som var med var så nöjda och belåtna när vi åkte hem.
Vi fick stanna för två älgar när vi åkte genom skogen hem.

Älg betyder:
Här och nu har du allt. Min gåva till dig är att vara nöjd med livet.
Här gäller det att känna dig nöjd med din plats i livet, först då befinner du dig i mitten av världen och det du önskar kommer till dig. Kliv ur känslan av missmod. Välj att vara nöjd och din situation förbättras.

Det var säkert lärdomen denna kväll!
TACK Maja för att vi fick komma och tack alla kvinnor som kom så kvällen blev av!!!!!


Kommentarer
Postat av: Lina Josefsson

jag undrar vad kattugglan betyder på djurens språk. Det satt en på min trapp en natt.Vad ville den säga mig? vore jätte snällt om du ville skriva på bloggen om det. kram Lina i Råberga

2010-11-23 @ 20:35:59
Postat av: Anonym

Hej!

Jag heter Marina Szöges och är ledamot i Sakh och driver E-tidningen http://dagenshomeopati.se/ Jag läste ett inlägg på nätet som var mycket bra, som handlade om bl.a Zetterlingska fonden. Tänk att de snodde 13 miljoner kronor från oss. Kriminellt!



Detta var alltså 2008 och då skriver du om att ena alla homeopater. Men det gick inget vidare och Sakh hade skuld i detta, eller? Berätta gärna vad som hände. Styrelsen i Sakh är helt ny sen i våras. Den enda som är kvar sedan den gamla är kassören och hon är också ganska ny.



Vi i den nya styrelsen är taggade att sammarbeta. Vi håller nu på att känna oss för hur vi ska göra. En sak är i alla fall säkert, vi måste göra någonting.



Hur har det gått med Hans Ivan Bratts anmälan. Jag hoppas det löser sig för dig. Hör gärna av dig [email protected]



Mvh

Marina Szöges

2010-11-25 @ 10:52:36
Postat av: Heléne Wrang

Hej Irén

Vilken fin färg du har som bakgrundsfärg på bloggen den gillar jag. Kram Heléne

Postat av: Frida Lenzer

Hej! Fina bilder på Majas hus! Och roligt att du länkar till vår hemsida! Men trist att du lägger ut ett recept på äggoljetempera som inte funkar bra! Det cirkulerar många konstiga recept. Men vi har jobbat med äggoljetempera i 40 år och har kommit fram till ett bra och enkelt sätt att blanda på. Knepet är att använda rätt sorts pigmentblandningar och att anpassa receptet efter pigmenten. Recept finns i boken Jordens färg eller om man vill göra det ännu enklare för sig; på förpackningen "färg i påse" som man kan köpa av oss. Mvh, Frida/ Av jord AB

2011-02-03 @ 14:14:29
URL: http://www.avjord.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0