14 st Homeopatiska medel mot hosta!

Homeopatiska medel och hosta, sammanställt av Irén S-Nylén
Hosta är kroppens sätt att avlägsna irriterande ämnen, överskott sekret och främmande föremål från luftvägarna. Detta är viktigt, både som en skyddande mekanism och för läkningsprocessen, vilket är anledningen till en hosta som inte borde vara artificiellt undertryckas med droger. När en hosta är smärtsam, för intensiv, eller hindrar vila, användning av rättsmedel kan försiktigt lindra obehag och bidra till en återhämtning.

Aconitum napellus: Denna motåtgärd indikeras när en hosta har kommit plötsligt, ofta av exponering för kall vind, eller efter en traumatisk upplevelse. Hostan är stark, kort, torr och konstant. Det kan börja under sömnen och vaknar personen upp, eller kan starta när personen går från ett svalt i ett varmare rum. Rastlöshet och rädsla är typiska vid denna hosta. Den används ofta i tidiga skeden av krupp och astma.

Belladonna: En hosta som kommer plötsligt, ofta med en känsla av en fläck eller kittla i halsen, är en stark indikation för denna lösning. Hostan är intensiv och jobbig och personen kan kännas som om huvudet är på väg att brista. Förnimmelser av värme, en röd ansikte, och utvidgade pupiller ses ofta när denna lösning är nödvändig.

 Bryonia: Denna gottgörelse indikeras när en kall kår går in i bröstet och hosta är mycket smärtsam och torrt. Den person som känner sig sämre från varje rörelse, och kan även behöva hålla hans eller hennes sidorna eller tryck mot bröstet för att hålla den stilla. Hostan kan också göra huvudet eller magen ont, och matsmältning kan bli upprörd. Munnen kan vara torrt och personen kan vara törstig. Om någon är väldigt trött när sjuk och vill vara ifred, inte pratat med eller störd, är Bryonia sannolikt den rätta.

 Chamomilla: En torr, hård, irriterande hosta som börjar efter att ha blivit utsatta för vind, eller efter UPPSKÄRRAD och arg, kan ange detta rättsmedel. Hostan är ofta sämre runt nio på kvällen och kan fortsätta in på natten. Nervsystemet är överkänslig, och personen kan vara extremt irriterad och upprörd. Barn kan även skrika och slå, även om de ofta lugna ner sig om någon bär dem.) Denna motåtgärd är också användbart i astmaattacker, särskilt sådana som beror på den ilska.

 Ferrum phosphoricum: Detta är ett utmärkt botemedel mot de tidiga stadierna av många inflammatoriska sjukdomar, särskilt förkylningar och attacker allergi.  Hostan är vanligtvis kort och kittlande, och kan vara smärtsamma.  Saker värre i kall luft, på natten och tidigt på morgonen. Personen känner sig trött, och har ofta en måttlig feber och lätt rodnande kinder.

 Hepar sulphuris calcareum: Denna åtgärd är till stor hjälp när en hosta är lös, skramlande och munkavle, och ger upp gult slem. Också lindrar lång, torr hosta jags. Extrem känslighet för alla känslor, särskilt kallt antyder ett behov av denna åtgärd. Kallt i någon form (även mat eller dryck) kan kvitta en släng av hosta och gör personen känner sig sjukare. En person som behöver denna lösning känns både fysiskt och känslomässigt sårbar, och kan bli irriterad och lättstött. Denna påföljd är ofta anges i bronkit .

 Ipecacuanha: Kräkrot: En våldsam hosta som följer med varje andetag, och långa krampaktiga anfall av hosta som slutar med munkavle eller kräkningar, finns indikationer på denna lösning. Personen kan ha en ren, obestruket tungan och får täthet i halsen och bröstet, eller en försvårande kittla. Varm, fuktig luft eller förändringar i vädret tenderar att göra problemen värre. Kräkrot används ofta vid astmaanfall.

 Nux Vomica: Indikationer för denna lösning innehåller en stram känsla i bröstet med en torr, hacking, retande hosta, ofta orsakar ömhet eller en känsla av att något har rivits inne. Långa hosta jags kan sluta med magont och kväljningar, och kan göra personens huvud värker. En person som behöver denna lösning kommer sannolikt att bli otålig, irriterad och överkänslig för allt. En känsla av KYLIGHET är typiska, och problemen är ofta sämre från ansträngning (både psykisk och fysisk) och värre på morgonen.

 Phosphorus, Fosfor: Denna gottgörelse indikeras när en person upplevelser heshet och en tickly hosta som gör ont i halsen, eller en kall att färdas snabbt till bröstet. Hostan kan förvärras genom att prata, skratta och exponering för kall luft.  Personen kan känna sig tyngd eller täthet. En törst efter kalla drycker (som kan orsaka illamående efter att värma upp i magsäcken) är ett annat tecken för fosfor. En person som behöver denna lösning är typiskt fantasifull och rädd, och gillar sällskap, men tröttnar lätt. Denna åtgärd används ofta för förlust av röst och laryngit.

 Pulsatilla: Hostar som är torra på kvällen och lös på morgonen, sämre i ett kvavt rum eller när personen känns för varmt, och bättre i fria luften kan tyda denna lösning. Hostan har vanligtvis en känsla av tryck och ömhet, och tjockt gult slem kan hosta upp med munkavle och kvävning.  En person som behöver denna lösning brukar gilla uppmärksamhet och en viss rastlöshet men vill ändå göra olika saker.  Det är ofta ges till barn som tenderar mot tårar när de blir sjuka och vill hållas och tröstade.

Rumex crispus: Hackig hosta som utlöses av en kittlingar i gropen av halsen är en stark indikation för denna lösning, även röra vid basen av halsen kan kvitta hosta. Hostan är ofta torr, men skummande eller trådiga sekretet kanske komma upp. Hosta kan börja när personen går utanför eller förändringar från en varm plats till en kall. Hostan kan hålla personen från att sova, och i mitten och vänster sida av bröstet sannolikt är öm.

Spongia Tosta: Denna åtgärd är indicerat när en hosta är högljudd, hård, torr, och låter som skäller eller såga ved. Personen kan vakna känsla kvävas, som om halsen är ansluten eller luftvägarna är torr. down with Problemen är ofta förvärras av att vara i ett rum som är för varm, eller ligger ner med huvudet för lågt.  Att prata förvärrar hosta, och det gör exponering för kall luft och rök. Sitter upp, i sängen,  brukar hjälpa att dricka något varmt eller äter små mängder ger en viss lättnad. Denna åtgärd är ofta användbart under korset och astma.

 Svavel: Denna åtgärd är indicerat för bränning, irriterande hosta som blir värre på natten i sängen, liksom för andningsproblem under sömnen. Det kan även vara användbart när en mild hosta drar ut på tiden för en vecka eller mer utan att bli sämre, men utan någon större förbättring. Brännande känsla, rodnad i ögon och slemhinnor, obehaglig lukt, och en försämring av badvatten ses ofta på en person som behöver denna åtgärd.

 Lycka till det finns lite att välja på här!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0