Alvas hemkomst, spår i snön och Mariamiddag after work

Alva kom till Skavsta vid 23.15 igår kväll, det var roligt att få hem henne, det har varit så fruktansvärt tomt här hemma. Ann min vän var så snäll och var min "sällskapskatt" till Skavsta. Lite tradigt att åka själv och så måste jag säga att jag är rädd för att vildsvinnen skall dyka upp efter vägkanten.


Här sitter vi och väntar på att planet skall landa och att Alva skall kliva in.


Alva kom och här visar hon oss sina smycken hon hade köpt i London. Häftigt var att hon hade flätat ihop tre sjalar i en fläta för att hon hade så mkt packning att hon hade tre tunikor på sig och trehalsdukar som blev en mm, smart och snyggt var det oxå.


Idag tog jag med min mamma och for till Svenshyttan det var många spår i snön.


Stora katt spår....har det varit ett lodjur här.....


Det fanns även kattspår men de var så mkt mindre än de som var utanför.


Är det någon som är bra på spår.......


Ikväll hade vi familjemiddag, eller kanske Maria middag för det är Maria imorgon och alla vi tjejer heter Maria.
Sophia, Hanna-Maria, Amanda Malva-Maria, Alva Norea-Maria, Maja-Maria Christine, Isabella Maria och så jag Maria Iren. Så visst hade vi anledning att fira. Härlig middag med potatismos och köttbullar(vegobullar till oss) sallad och lingon, dessutom en härlig löksås till det.Sophia fick en härlig tröja av Alva så här såg den ut...spännande......Det blev apelsiner till efterrätt, härligt så gott!

Missade att berätta att det var after work på Bichops i fredags kl 17. för företagare....vad kul jag har alltid velat gått på after work. Det var verkligen lyckat och knöt flera goda kontakter.
Helene och Maria var där mina bästa praktikanter.


Mysiga Emma var där massör och webmaster.


Naturligt vis var bästa Gunnar där som arbetar i mitt gamla rum på Helheten som Kinesiolog och Näringsterapeut, en väldigt sympatisk och duktig människa! Kul att få arbeta med honom.


Det har varit en bra och rolig helg, tack alla jag mött!

Nu kommer en spännande vecka..


På tisdag har vi förläsning om Vad säger Mayakalendern med PO, sista anmälan är imorgon fm.
varmt välkomna!


TACK

Shiatsu

  Missade att berätta att jag fick Shiatsu idag på jobbet, å jag har glömt bort hur härligt det var. Jag gick på det för ja det är nog över 20 års sedan, faktum är att jag gick två helgkurser i Shiatsu men det är nog snart 30 år sedan.
Jag känner mig som en helt ny människa efter det.
Å så sköööööönt! Kan varmt rekommenderas men jag tror inte att det är så många som utför det, man ligger på golvet och har kläderna på för ni som undrar.
Tack Eva det var så bra!

Shiatsu är en typ av massage från Japan - namnet shiatsu är japanska för "fingertryck".En shiatsumassör använder handflatan, tummen och fingrarna för att trycka på olika delar av kroppen för att lösa upp spänningar och öka rörligheten i muskler och leder. Till skillnad från klassisk västerländsk massage så "knådas" inte musklerna i shiatsu, utan behandlas bara genom tryck och stretching.

Shiatsu har praktiserats i Japan i många århundraden och har sitt ursprung i, eller har blivit influerat av, traditionella kinesiska massagetekniker - teorin omfattar flöden i kroppen liknande de som omfattas av akupunkturens teori. Den moderna shiatsutekniken utvecklades av läkaren Tokujiro Namikoshi.

 

Externa länkar

Aino Shiatsu Svenska Shiatsuskolan Svenska Shiatsuförbundet Shiatsu-institut i Stockholm som har lagt upp information om bl.a. shiatsuns historia och en lista på böcker om ämnet.


Vår i London och Kul på jobbet....

Privat:
Flickorna la in en bild på bloggen om att det var vår och varmt i London idag, det lät väldigt mysigt och skönt..
så här såg de ut:

På jobbet!

Det är helt fantastikt att ha ett arbete som man trivs med, och att ha förmån att kunna få välja sina arbetskamrater. Jag har väntat länge på en speciell person och nu har hon kommit till Vinden....
Idag har vi tagit några bilder och haft jätte kul......


Såhär fint har Eliisa fått i sitt mysiga rum på Vinden, en trappa upp ovanför Helheten.Det är de smä detaljerna som gör det så mysigt och sedan de små fina fönstren vi har.


Eliisa använder SCIO en frekvensmätare, 

Med hjälp av SCIO frekvens analys/stabilisering instrumentet testar och stabiliserar jag följande :
Vitamin och mineralbrister
Fettsyrenivåer/blodfetter
Kroniska infektionshärdar
Allergi och överkänslighet
Candida problem
Hormonella störningar
Svamp/parasiter
Organfunktioner
Immunförsvaret
Kroppens stressnivåer
Hjärnans funktioner
Nervsystemet
Meridiansystemet
Aura/chakrasystemet
Cellernas vitalitet
Ph-värde
Näringsupptag
Vätskeupptag
Syreupptag
Sköldkörtelnivåer
Känslomässiga obalanser

 Spännande är det, jag försökte boka in mig själv där, men det var inte lätt jag är så mkt bokad och det är likaså med Eliisa så det var svårt att hitta en ledig tid......å vad vi skrattade....


Fulla kalendrar.....


Idag kom en besökare tillbaka som hade sökt för eksem på sina båda händer, hon var nästan utläkt på 4 veckor ...det är då man känner att man gjort ett bra jobb och att homeopatin verkligen fungerar.....

så här glad blev jag....


Här står alla mina medel bakom mig, jag handlar endast av företag som har registrerade homeopatiska läkemedel av läkemedelsverket. Jag hoppas att alla får finnas kvar efter första april i år.


Vägg i mitt rum sitter och stirrar på Hahneman varje dag fader av homeopatin, tack det hjälper!


Imorgon blir en bra dag och slutar med after work för terapeuter på en pub i Örebro, vad kul jag som varit så avundsjuk på just after work....och nu får jag själv gå på det tack Rebecca som har ordnat detta, skall bli jätte kul att få se hur många små egna företagare som kommer.

TACK<3


Ät veg en dag i veckan

Om alla skulle äta vegetarisk mat en gång i veckan skulle göra stor skillnad för jordens växthusgaser.

Nu forskar de på att odla fram kött av musceller.....herre gud vad gott det låter....inte ens forskaren ville smaka på maten.
Hur mkt energi kommer att gå åt till att producera framodlat kött....måste man tillsätta hormoner och antibiotika även där... det vet man inte så länge.

I japan serverar man korna öl och ekologiskt rödvidn, de gillar det och det gör glada kor och och det ger gott kött nöjda kor de får t o m massage varje dag.... de får även lyssna på klassisk musik för att vara lugna.
Allt är ekologiskt odlat på gården. Det minskar mängden växthusgaser.

Ett intressant program på tv som jag precis tittat på. Men nu måste jag till sängen.

TACK för idag!

Köttproduktionen och dess miljöpåverkan

Köttproduktion orsakar större utsläpp än transportsektorn

Inrikes | Konsumtionen av kött ökar och ger redan nu större klimatpåverkan än världens alla transporter. En viktig orsak till detta är att det kött som västvärlden konsumerar ofta produceras med hjälp av importerat foder.


Läs mer: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/18812##ixzz1Ep4uUtQI

Enligt en nyligen presenterad rapport från FN:s fackorgan för jordbruk, FAO, orsakar köttproduktionen större utsläpp av växthusgaser än transportsektorn. Globalt står boskapsuppfödningen för 18 procent av växthusgasutsläppen (se faktaruta). Dessutom ökar köttkonsumtionen med ökade inkomster och från år 2000 till 2050 beräknas köttproduktionen fördubblas. Olov Osmark, miljöansvarig på Swedish Meats, håller med om att utsläppen av växthusgaser vid köttproduktion är ett problem. &ndash; Man kan konstatera att växthusgasutsläppen är en realitet, något som vi måste arbeta med. Vi råder över kedjan från gården till grossisterna, men inte över primärproduktionen, säger han och menar att ansvaret främst ligger hos bönderna.

 

Martin Saar, som arbetar med projektet Konsumera smartare och minska växthuseffekten på Stockholms miljöförvaltning, är inte förvånad över uppgifterna om köttets klimatpåverkan. &ndash; Det är inte några uppseendeväckande saker, men få har förstått sambanden och vad en global industriell matproduktion innebär. Saar pekar på att energin som används inom jordbruket och förädlingsindustrin i huvudsak kommer från olja. Hur denna energi ska ersättas när oljetillgångarna minskar och energipriset stiger blir en svår fråga &ndash; liksom de stora utsläppen av växthusgaser. Biobränslena kommer inte att räcka till, menar han. Enligt Naturvårdsverkets rapport Fakta om maten och miljön uppkommer den största miljöpåverkan av köttet vid foderproduktion och uppfödning. Kött från betande djur är därför i regel bättre ur miljösynpunkt än kött från djur som står inne och utfordras med importerat kraftfoder.

 

I Sverige står djuren ofta inne i ladugårdar och utfordras. Och utöver vallfoder och spannmål används proteinfoder som till största delen importeras. &ndash; I Sverige och Europa importeras 75 procent av proteinfodret, berättar Jan Eksvärd på Lantbrukarnas riksförbund. Den soja som används som foder i Europa tillverkas till betydande del i Brasilien. Detta leder till att skogar avverkas i Amazonas för att ge plats åt sojaodlingarna. &ndash; Det blir ett dubbelt hot med avverkningarna och boskapsodlingen, säger Emil Schön på Miljöförbundet Jordens Vänner. Martin Saar menar att en orsak till användningen av importerat industriellt kraftfoder är att köttet måste produceras snabbt och billigt. Han drar en parallell till kroppsbyggare som bygger upp sina muskler med hjälp av anabola steroider. &ndash; I detta fall motsvaras pillren av sojaproteiner. Saar menar att stora delar av livsmedelsindustrin har ett systemfel i förhållande till våra behov. Jordbruksprodukterna vidareförädlas i många steg till hel- och halvfabrikat samt transporteras långa sträckor, vilket gör att de förlorar näring samt tappar i smak och lukt. Detta måste kompenseras genom tillsatser av smak- och aromförstärkande ämnen vilket i sin tur kräver energi och ger utsläpp. Detta gäller inte bara kött- och charkprodukter utan även mycket annat av det vi stoppar i oss.

 

Jan Eksvärd ger en annan bild av det svenska jordbruket. Han pekar på att det svenska jordbruket beräknas minska sina utsläpp av växthusgaser med 9 procent mellan åren 1990 och 2010. Det innebär att det svenska jordbruket klarar sin del av den nationellt beslutade utsläppsminskningen på 4 procent. Eksvärd menar att det finns miljöfördelar med det svenska jordbruket: &ndash; Om man vill ta hänsyn kan man köpa kött från svenska djur, säger Eksvärd.

 

Eksvärd berättar att utsläppsminskningen har åstadkommits främst genom bättre hantering av djurens gödsel och genom minskat antal djur. I utsläppssiffrorna ingår dock bara utsläpp inom landet och inte utsläpp under hela livscykeln för importerade produkter. I grunden beror livsmedelssektorns miljöpåverkan på våra matvanor. Martin Saar menar att vi måste göra det medvetna valet att äta längre ned i näringskedjan. I stället för köttdjur som fötts upp på importerad soja och fiskmjöl kan man äta vegetariska proteiner som sojaprodukter, ärter, bönor och linser. &ndash; Du kan börja med någon vegetarisk måltid per vecka. När min son var 14 år kom han och sade att han blivit vegetarian. Det var bara att sätta sig ner och lära sig. Vi har fått bättre mathållning tack vare att han blev vegetarian. Nu varvar vi veckans måltider och äter betydligt mindre kött och då lokalt och ekologiskt eller vilt.

 

Emil Schön på Miljöförbundet Jordens Vänner menar att det finns en stor potential att minska miljöpåverkan av den mat vi äter. &ndash; Vi förespråkar inte att man ska sluta att äta kött. Men vi kan äta mer närodlat och mer Krav-odlat. Den största vinsten ligger i att äta mindre kött och ost &ndash; för dem handlar det om att för varje energienhet man får ut måste man stoppa in ungefär tio gånger så mycket vegetabilier.

 

Jarmo Juhani Riihinen


Läs mer: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/18812##ixzz1Ep5B99en
Almi och besökare i veckan

Privat:
var jag till Almi igen, går där för att utveckla mitt företag. Problemet är att jag har så många nya ideer hela tiden. Det är så mkt jag vill göra hela tiden och det är just tid som jag har minst av känns det som.
Så ibland kommer det över mig att livet endast består av 28000 -30000 dagar.....det är ingenting....om man tänker det i pengar så försvinner det väldigt snabbt. Minns när jag sa detta till Alva så sa hon men mamma se det i kronor tänk vad många kronor du skulle se om du la ut dem ....... och det är ju sant.....men kan inte lägga ut i 1000 lappar direkt det blir lite mer än tre år av livet.....Två döttrar i London har jag just nu, här är ett färskt kort som jag tog från Alvas blogg från London. De verkar ha det så bra och förstånd nog att njuta av varandra.....kul med goda relationer, det är verkligen hälsosamt.
Jag är så glad över mina fina tre döttrar och mina fina små barnbarn. Dessutom har jag så fina svärsöner......de svär inte alls till mig!


Här är mina små älsklingar....


Arbete:

Almi ger små företagare coaching timmar för att få företagen mer lönsamma och att växa.


Sabina är min coach och jag trivs verkligen med det, hon ger mig så mkt feedback på alla tankar och funderingar jag har. Dessutom plockar hon in ekonomer, jurister ja vad man behöver lära sig mer om.

Idag gick vi igenom om mina planer för en riktig Helhetsmässa för alla sinnen! Inspriration till liv, lust, ork mm jag vill verkligen göra en energibom mitt i staden, på Kulturhuset/Folketshus järnvägsgatan 8 Örebro. Boka in 9-10 april i din kalender det blir två väldigt spännande dagar och mkt tips om ett rikare liv.

i representerade lukt, syn, smak, känsel, hörsel och sjätte sinnet så klart.
Jag har tillbringat mkt tid att tänka på vilka och vem jag skall bjuda in, vill att det skall bli en riktig mässa där allt skall finnas som gör livet gladare, nöjdare och friskare.

Så Sabina hjälpte mig med lite nya tankar runt detta, det är så skönt att få tänka högt ibland.....TACK Sabina.

Jag fick även göra ett personlighetstest där sina styrkor och svagheter visade sig, allt för att man skall bli bättre.
Mitt resultat var inte som jag hade tänkt mig och inte som Sabina hade tänkt sig heller, vilken överraskning det blev ...så spännande! Mer tänker jag inte berätta....... om du Gunnel läsa detta så fick jag jätte högt på administration...tänkte genast på dig, det är dig jag lärt mig av, TACK!

Besökare:

Har haft flera lyckade resultat i veckan, det är det som gör att man verkligen orkar att lyssna på allt elände som människor råkar ut för. Som Homeopat måste man lyssna på allt, allt är lika viktigt och kan ge information om det rätta medlet.

Många skumma symptom kan uppkomma och det är svårt att söka den vanliga vården med massor av skumma tecken.....speciellt om man själv jobbar inom den traditionella allopatiska vården.

Jag hade en man som sökte för svullna händer i veckan, jag frågade alla vanliga frågor, bättre, sämre osv
tittade i ögonen, på tungan och i ansiktet.
Kom fram till att hans lymfsystem inte fungerade som det skulle (ganska vanligt), det finns ett medel visserligen ett komplexmedel som heter lymfosin som är sk kroppens sopkvast..... jag berättade hur jag tänkte och vad som skulle ske och vikten av att dricka 8-10 glas vatten per dag osv.

Mannen blev väldigt imponerad, han sa vad hade hänt om jag gick till vårdcentralen med detta.....
-Ja sa jag det kan tänkas att du kanske fått vätskedrivande, som gett kaliumbrister och sedan får hjärtproblem av dessa och sedan högt blodtryck för hjärtat reagerat och sedan får du äta blodtryckmedicin och bli impotent och då måste du lägga till viagra och då får du mer hjärtproblem och då kanske du måste operera dig och då blir inget som förut....phuuuuuu så var jag tvungen att andas.....
Han sa bara vilken tur att jag gick till dig......

Det var en vinst för oss båda.


Var rädd om dina celler de är många, ibland måste man sopa lite i dem och göra rent precis som vilket hus som helst. Drick vatten! Brukar säga att lymfan är som en städtant hon kan inte bara ha öl, kaffe, jos, te, saft etc i sina hinkar för att städa, du kan inte tvätta köksgolvet eller bilen med kaffe........det måste vara vatten.

TACK imorgon blir en bra dag!
Ha det bäst!<3<3<3


Insekter framtidens protein..

Såg precis på tv om olika insekter som kan odlas fram till föda.
googlade och såg att aftonbladet hade skrivit om detta:

Ät larver och skalbaggar för miljön

Insekter kan bli framtidens föda, de är miljövänliga att föda upp och rika på protein, mineraler och vitaminer. För västerlänningar kan insekter verka aningen osmakliga men i Afrika, Amerika och Asien är särskilt larver en delikatess på tallriken. I Februari i år anordnade den amerikanska organisationen Food and Agriculture Organization (FAO) ett tredagars seminarium i Thailand för att skapa uppmärksamhet kring insekter som en möjligt födokälla.

527 insektsarter är redan idag föda för människor i 36 olika länder i Afrika, Asien och Amerika. I vissa grupper äts insekterna vid svält i brist på annan föda men i många områden där insekter intas som föda anses de vara delikatesser och förekommer som en naturlig del av kosten, enligt FAO.

 “Om man kan se till att insekterna uppfyller de hälsostandarder som krävs för människorföda samt att man utvecklar bättre förpackningar och marknadsför insekterna som föda tror jag att marknaden skulle utökas och det speciellt i storstäderna, säger Patrick Durst, ansvarig för FAO:s skogsavdelning i Asien i ett pressmeddelande.

 Insekter innehåller väldigt mycket näring, torkade kan många arter komma upp i dubbelt så mycket protein som rått kött och fisk . Vissa insektsarter är dessutom rika på fett samt viktiga mineraler och vitaminer, särskilt i larvstadiet.

 Thailand är ett av de länder där insekter äts som delikatesser och snacks. 200 olika arter konsumeras i landet och insektsförsäljare på städernas marknader är en vanlig syn. Idag säljs insekter levande, torkade, rökta och rostade

 Men den enda fördelen är inte hälso- och miljöaspekten. Experter ser även fördelar i ökade jobbchanser för lokalbefolkningen som föder upp, transporterar och säljer insekterna.

 Jonas Wahlström, föreståndare på Skansenakvariet tror att det kommer bli vanligare med insekter som föda i framtiden.

 – Jag ser inga nackdelar med att äta insekter, det gör man ju i många länder runt om i världen och själv har jag smakat friterade gräshoppor i Asien, sager han. Tänk vad bra det skulle vara om man kunde ta tillvara på kackerlackor som är så vanliga i restaurangkök eller vandringsgräshoppan som äter upp skördarna i Afrika, fortsätter Jonas Wahlström

Sofia Sofroniadou/Minimedia

Stekta gröna tomatlarver

I boken “The-eat-a-bug cookbook” av David George Gordon listas 33 recept på hur man tillagar insekterna på bästa sätt. Här följer ett recept, taget ur boken på stekta groan tomarlarver:

 3 msk. Olivolja

16 tomatlarver

4 medelstora groan tomater, skivade

salt och peppar

majsmjöl

 Hetta upp oljan

Stek larverna lätt under circa 4 minuter, använd en hålslev för att få upp larverna och lägg dem åt sidan Salta och peppra de skivade tomaterna och rulla dem I majsmjöl. Stek tomatdelarna I olja tills dess att de är gyllenbruna på båda sidor.

 Toppa tomaterna med två stekta larver och garnera med ett basilikablad.


--------------------------------------------------------------------------------------------

Ja vad säger ni....
det är väl inte konstigare än att äta räkor och kräftor................eller blir det fler veggisar.....

http://veganisverige.blogspot.com/2010/01/halsosamma-veggisar.htmlHärliga söndag

Vilket härligt väder att vakna till.......var bara tvungen ut att gå, vi tog en sväng upp på stan.
Behövde köpa mig en ny räknemaskin för min gamla är säkert 20 år... så idag blev det Claes Olssons.


Änderna solade sig vid Wasabron, precis när jag tog tänkte jag varför tog jag inte med något bröd till dessa vackra djur.....


Precis som jag tänkte tanken klev det fram en dam i bilden och började mata änderna. De kom flygandes från alla håll.... tänk om det är synkroniseringen enligt Mayakalenderna som gör att tankar och önskan bara faller in snabbare än någonsin......... spännande!

Läste någonstans att nu är det "inne" med afformationer ja afformationer, då uttrycker man sin önskan i en fråga, då skall hjärnan/kroppen börja arbeta genast med önskan...
ex Är jag frisk..... , är jag glad......., är jag smal........, har jag pengar på kontot............., osv

prova det kostar inget, ställ en fråga och den blir fortare uppfylld än en affirmation. Spännande!


Har jag mat till änderna........Det blev en fika på stan, min är den lilla smörgåsen.......men den var god.

Kom hem med en diverse kontorssaker som jag behövde och lite till......

Ringde till Sophia och Bella längtade ut..


Kortet togs i fredagskväll men hon står ofta vid köksfönstret och vill ut..


Här provar hon om bollen går att klämma ut...


Hon vet mkt väl att hon får göra så......


Hur som helst så hämtade jag Bella och vi åkte ut till min mamma i Vintrosa. Tyvärr tog jag inga kort, min mamma gillar inte att bli fotad.
Vi fikade och lekte med en boll, bollar är just nu Bellas favorit leksak.Tog några bilder hos Mamma när Amanda var hemma här är en av dem.


Lite suddig bild men Bella kommunicerar med mig hon vill ha hjälp att ta en kaka, hon tar min hand och drar den mot kakan men hon vågar inte ta den själv utan jag skall ta den. Det är Bellas regler som gäller.


Jag kunde även fota mamma och Amanda den gången.....hon var så glad över att möta Amanda så hon gick med på ett kort om Amanda blev med. Men jag har missat att lägga upp bilden förut.

Vi åkte en liten kort sväng till Svenshyttan och sedan blev det Örebro igen.
När Bella var hos mig på alla hjärtansdag middag så såg hon ett kort på Svenshyttan och hon stod där och tittade och log...... hon gillar Svenshyttan.


Söndagsmiddag, potatismos med morötter i, stekta grönsaker med massor av shoyo på mums vad gott
(det var detta du missade Sophia)

Nu är jag redo för en ny arbetsvecka.

Imorgon blir en fantastisk måndag!

TACK

Nu har jag två döttrar i London!

Veckan gick ovanligt fort, fortare än fort helt enkelt. Kanske för att jag inte var på jobbet tis och ons.
Men jag är verkligen lyckad lottad som får arbeta med det som står mig varmt om hjärtat- hälsa.
Har man inte hälsa så är det så mkt som går förlorat. En frisk har tusen önskningar medans en sjuk har endast en önskning, läste jag någonstans och det är verkligen sant.

I fredags hade jag ett besök som hade blivit helt bra i sin mage efter 3 veckor med Pulsatilla, helt fantastiskt när rätt medel går rakt in och gör personen helt frisk. Då är det verkligen "roligt" på jobbet.

Lördagens fm var det pappersdag, det är bäst att hålla efter jag får verkligen tvinga mig, hade mer ärn gärna gått ut i det underbara vädret istället.

Sedan var det återigen en körning till Skavsta, nu har jag kört tror det är 8-9 ggr nu snart hittar bilen dit själv.
Denna gången var det lillan som skulle åka till London, för första gången helt själv flög hon sin kos....

Alva var varken rädd eller nervös så det kändes jätte bra att hon får prova sina egna vingar och få åka iväg en vecka till sin älskade syster i London. Jag vet att de kommer att ha det bra, det glädjer mig att de har en sådan bra syster relation.


Vi kom i godtid till Skavsta så vi tog en fika där. Freddy min prins gjorde oss resesällskap....han följde med oss för att jag skulle slippa åka ensam hem. Vilken kille jag kunde inte tacka nog. Vi  hade en sådan trevlig hemresa vi pratar hela tiden om intressanta saker. Kul Freddy och än en gång ett stort TACK till vår prins i familjen.
Alva ha det bäst i London och krama din syster från oss alla här hemma.

Njut varje sekund nu av varandra, ta vara på varandra och se London med varandras ögon!

Det blir en kanonvecka!

Här är det hur tomt som helst.!Barnvakt i Runnaby 16 feb

Idag åkte jag till Runnaby redan halv åtta, det var full aktivitet barnen vaknar vid 5 snåret där.
Sophia skulle gå en kurs -Hur skall jag orka.....
Så det är självklart att ställa upp på en sådan titel...
Det var första gången som jag var ensam med Mille i 5 timmar, men det gick jätte bra. Vi lekte och donade och tiden rann iväg även där.


Mille var lite förkyld men han var lika glad för det.....lilla hjärtat han är så förståndig redan..


En väldigt trevlig ung man måste jag säga som jag redan är helt såld på och älskar som han vore min egen.....
det är så kul jag har aldrig haft någon pojke och det är faktiskt lite annorlunda.....


Han är en liten sopletare ...han hittar allt och måste undersöka...även i soporna så att säga.....


Så kom syrran hem och det var kul, han skall göra allt som hon gör.....jag tycker mig se en kork från en homeopatflaska här......


Men det är inte alltid lätt att vara lillebror.....det blir inte som man har tänkt sig.....

Det är så lätt att älska dem! Verkligen grädden i tillvaron, underbart att vara mormor.

Det gick jätte bra, men oj så trött jag var när jag kom hem.


Imorgon blir en bra dag två möten en på Almi och sedan personalmöte på Helheten.....

tack för idag, det var en väldigt bra dag, tack!

Födelsedagen den15 feb -11

Så kom min födelsedag igen, det går fortare och fortare att fylla år.....eller är det så att tiden går fortare det finns de som påstår det. Jag har inga problem med att fylla år, klart att man gör sig en reflektion att bli äldre......
Men jag känner mig inte som 55 år, jag kanske tycker att jag är 40 och inte ett år äldre. Jag känner mig väldigt frisk och har inte ont någonstans och är väldigt sällan sjuk. Det gör att jag inte känner mig gammal.
Sedan är det en annan sak att man får smyga framför spegeln.......

Nåja min dag tänkte jag att den skulle vara min dag, jag tog ledigt hela dagen och fick äran att gå på behandling.Jag var hos Jenny som har http://www.converspa.se/ fick en underbar chokladmassage och sedan en unik ansiktsbehandling.....jag svävade ovanför bänken, det var underbart.


Fick två olika masker denna är nog en chokladmask. Ögonbrynen blev plockade och jag låg bara och njöt.


Här är trevliga goa rara Jenny som driver det hela. Kan varmt rekommenderas.
Hon har samtal och spaverksamhet, rolig kombination faktiskt, men det är klart att både kropp och själ skall ha sitt.


Familjen Runnaby kom först(förutom Gustav som fick hjälpa mig att bära upp allt till kalaset)
Här målar Maja och Alva.


Tre smörgåstårter var inhandlade, längst till vänster en vanlig kött, nr 2 en laxtårta och sist den lilla en vegsmörgåstårta. De var verkligen goda hade handlat av Smörgåsverkstan på Storgatan.


Christian i högsa hugg att ta mer.....


Här var första sittningen med den närmaste familjen och farmor Maud var oxå med.


Det blev blåbärstårta till efterrätt å den var så goooood!


Min vän Barbro kom, och några andra vänner till som jag tyvärr inte tog kort på.


Vi mös och umgås, det är väl det bästa med kalas att man får träffas.
Sedan kom min bror och fru och Per till sist. Så det var ett vandrande bord hela tiden.


Blev väldigt mkt uppvaktad, så mkt blommor och presenter och kort....var bara tvungen att ta det traditionella kortet med alla blommor och presenter......
Amanda hade skickat kort och inte nog med det hon ringde och jag fick gå skattjakt och leta på presenter här i lägenheten. TACK hjärtat du tänker då på allt......

Det var en väldigt trevlig kväll och jag var så nöjd, jag fick 159 inlägg på Facebook, har väl aldrig varit så firad någonsin.....KUL


TACK alla för att ni uppskattade min födelsedag så mycket! Jag känner mig hedrad.

TACK TACK TACK! <3<3<3<3<3

Alla hjärtans middag<3<3<3

Idag ville jag vara med mina kära, vi bestämde att göra en alla hjärtans middag.
Så hela familjen Runnaby kom. Det blev en trevlig stund att minnas med alla barn och barnbarn.
Imorgon är det alla hjärtans dag, men vi firade idag då alla var lediga.


Isabella mitt hjärta var nyklippt och så fin idag(men det är hon alltid)
Jag fick vara hennes taxi i fredags för taxibussen körde fast i snön, så hon skulle inte få gå till skolan för att taxin inte kom fram. Mormor ryckte ut och fick bli taxi, men i Isabellas värld var jag inte mormor utan jag var taxin, hon skulle till skolan och struntade totalt att det var jag som körde. Det kändes jätte konstigt men jag börjar förstå Isabellas värld. Den är inte som våran.


Maja fick en målarbok och moster hjälpte henne så det blev bra.


Det blev en bra middag och god, även Bella gillade maten.


Det var något magiskt i soffan efter maten, Bella masserade Maja på ryggen, det värmde verkligen.


Mille fick smaka Mer för förstagången, det gillade han och lärde sig snabbt och började peka på glaset.Vi festade till med riktigt fin choklad till fikat.Blåbärskaka med grädde, mums till alla mina hjärtan.


Kristallbarnen vet verkligen vad de vill, hjärtasken skulle Maja ha.

Mille upp i taket.....


Mormor spelade flöjt, Mille gillade det!


Maja fick göra sin egen hjärtväska dagen till ära. Här visar hon stolt upp den.


Bella gossade med morfar, som ni ser så har Bella tappat sin första tand.


Mitt lilla hjärta går omkring nu alldeles själv, slitna jeans på knäna......


Mellan hjärtat hade toffs i håret idag.


Så började klistrandet med hjärtan....


Huxflux så hade min dator fått hjärtan på sig....


Mille ville trycka på alla tangenter precis som mamma...


Sedan fick jag fjärlilar på datorn.....här hände det grejer, Maja hade även tryckt på ett hjärta på sig själv.


Alva fick bli doktor och Maja blev väl undersökt, det var så spännande, sedan ville hon ta tempen på oss alla.....Mille passade genast på att plocka hjärtan på Majas väska när hon ändå var upptagen av doktorn.


Telefonen ja den skall man ha vid örat visade Mille.


TACK mina alla hjärtan för en trevlig stund och alla hjärtans middag.

Det enda som blir bara större och större ju mer man slösar med den, är kärleken!
Älskar er alla så mycket.

Amanda saknade dig sänder hjärtkramar till London!

Imorgon blir en bra alla hjärtansdag till Er alla!


Seminarium med Per A Camitz på Vinden 12 feb

Så kom dagen som vi väntat på. Per A Camitz skulle ge oss sina bästa tips som Homeopat, han har haft praktik i 40 år.....och dessutom var hans far Homeopat!
Per har varit verksam i Falköping.


Per A CamitzPer och Henrik.....vilka män!


Jag var väldigt mån om Per(hade lovat hans fru att ta väl hand om honom)
här Eva Zetterholm, Homeoapat i Lindesberg och fd läkare. Det var verkligen roligt att äntligen få mötas.


Eva-Lis Nilsson


Hans, Anders Gustavsson, Eva,Siv(nybliven homeopat i Stockholm, och Thomas sitter längst ner vid elementet, han fryser jämnt....( han är så lång så lång....)


Anders skötte datorn och hade gjort ett jätte jobb, ett helt otroligt kompendium av Pers kunskap....40 år som Homeopat gissa om vi skrev och hade stora öron och ögon.....


Vi hade alla mycket att lära oss, Homeopati är så stort ämne så det tar aldrig slut...
Här får Anne-Marie(yogalärare i Örebro)  lite extra information på en rast.Vi andra fikade lite i väntrummet, Lina Josefsson som skall precis börja att plugga till Homeopat, hon var viktigast sa Per! Känn dig viktig Lina!Ja många frågor blev det.....

Det var mkt att lära.... så spännande att höra någon med sådan erfarenhet, det gäller att spara och tavara på erfarenheterna jag skrev precis hela tiden, vi skall göra en artikel verkligen allt som nästan sas till vår tidning.


Vi var till Stadsträdgården och åt, vi fick ett eget rum där, TACK Hasse det behövde vi. När homeopater samlas så är det mkt energi och samtalen är så spännande, vi är som en familj på något konstigt sätt, tänk att intresse kan forma människor och allt blir så mkt spännande.


ja även kaffe kan homeopater ta efter maten...
Per sa att icke köttätare kan med lätthet ta kaffe på maten, köttätare bör vänta lite innan de tar kaffet ca 30 minuter. Det var verkligen trevligt att få erbjuda lunch i växthuset, de blev alla imponerade och tyckte att maten var väldigt god. Mysig stund var det. Snön smälte hela tiden från taket, det lät så mysigt och våren kändes och hördes, solen värmde och det var ett otroligt vackert väder utanför......från föreläsningen:

 

Vägledning till rätt diagnos

 

Vid hälsa                              vid sjukdom                             undersök

Lycka                                    Hysteri – oro                           Hjärta –tunntarm

Säkerhet                                 Depression                              Lungor – tjocktarm

 

Tillit-respekt                          Misstänksam                           Mjälte – Mage
Per en helt otrolig människa, vilken kunskap han besitter, en ödmjukhet vilar runt hela mannen. Jag fick äran att vara så nära Per hela tiden efter som jag var hans privat chauför under hela vistelsen i Örebro. TACK Per der var verkligen en ära och så lärorikt.
Vi skall dokumnetera hela föreläsningen för framtidens homeopater.
mer från föreläsningen:

Modig-fast blik                    fruktan för sjukdom                             Njurar – Urinblåsa

Lugn, samlad                       Vrede, irriterad                                Lever – galla- buksp

 

 
ja ja jag skall då prata hela tiden hade Per mitt emot mig....och Thomas bredvid.....

mer info från föreläsningen:

Huvudvärk sällan fel i huvudet.

Galla mage och njurar ont i höger axel

Huvudvärk sällan fel i huvudet.

Galla mage och njurar ont i höger axel

mkt aktivitet under dagen


mer info från dagen:

Pancrerasinsufficens Pancreas D 6 Iris Vera D 6 ischias vänster. D 12

Okubaka D 6 istället

Soluplex 10 dr tre ggr dagligen

Pancrerasinsufficens Pancreas D 6 Iris Vera D 6 ischias vänster. D 12

Okubaka D 6 istället

Soluplex 10 dr tre ggr dagligen


Flitiga elever på seminariumet, jag tror att alla var väldigt nöjda med kunskapen som förmedlades.
Jag försökte verkligen att få Per att komma tillbaka, detta skulle vara hans sista föreläsning......men jag tror att vi kan få honom att komma tillbaka till oss. Och du som inte var där kom nästa gång om du är intresserad av Homeopati. Att höra Per är som en sång som går direkt till hjärtat......


'
Vilken spännande dag!

mer info från föreläsningen:

Ett medel till Vermusan( DCG)- stimulerar enzymerna speciellt lämpligt underskott på magsyra. Ofta b 12 brister.

Iris Vers kan stimulera gallflödet, vänstersidig ischias.

Ibland söker för flera sjukdomar

Stora medel är lämpliga för njurar mage osv

Individuella specifika som är ovanligt hos patienten, är viktigt en lampa som tänts hos patienten som är det. Ibland två i kombination för att ersätta medel som har utgått.

Akuta går före det kroniska alltid är det så.

 Naturen skall hela dig, den naturliga läkande kraften är den starkaste kraften för tillfrisknande.

Andra tider placeboeffekter den naturliga är den starkaste för tillfriskande och det är det vi stimulerar med homeopati.

Ett medel till Vermusan- stimulerar enzymerna speciellt lämpligt underskott på magsyra. Ofta b 12 brister.

 

Iris Vers kan stimulera gallflödet, vänstersidig ischias.

 

Ibland söker för flera sjukdomar

Stora medel är lämpliga för njurar mage osv

Individuella specifika som är ovanligt hos patienten, är viktigt en lampa som tänts hos patienten som är det. Ibland två i kombination för att ersätta medel som har utgått.

 

Akuta går före det kroniska alltid är det så.

Naturen skall hela dig, den naturliga läkande kraften är den starkaste kraften för tillfrisknande.

Livskraften är den vi påverkar det inmatriella som vi påverkar.

Andra tider placeboeffekter den naturliga är den starkaste för tillfriskande och det är det vi stimulerar med homeopati.


Mer lärdom från Per:
Robinia
Inget annat täcker hela symtombilden av hyperaciditet och halsbränna, sur och brännande känsla i magen

Sämre av fett men bättre av att äta för övrigt

Smärtan återkommer efter ett par timmar

Robinia

Inget annat täcker hela symtombilden av hyperaciditet och halsbränna, sur och brännande känsla i magen

Sämre av fett men bättre av att äta för övrigt

Smärtan återkommer efter ett par timmar.


Per ställde sig upp och tackade, det var ju vi som skulle stå upp........
TACK Per för en fantastisk föreläsning och vi kände alla att du ville förmedla allt och lite till, till oss och det var så spännande och lärorikt!

citat från Per:
-
Naturen skall hela dig, Den naturliga läkande kraften inom vår och en av oss är den starkaste kraften för tillfrisknande.

Hippokrates

TACK till alla Er som kom, och vad tråkigt för er som missade en sådan fantastisk dag som denna dag, full av kunskap och mkt humor dessutom fick vi veta att vi är en styrelse gjord av kärlek..... TACK!

TACK för en helt fantastisk dag!


SHR styrelsemöte den 11 feb-11

Idag hade vi styrelsemöte med SHR, Svenska Homeopaters Riksförbund
www.svenskahomeopater.se (hemsida som jag faktiskt har gjort till SHR.

Det är alltid lika trevligt att mötas, jag är så lycklig att jag fått chansen att plocka nästan hela buketten själv. Ja de har blivit invalda i styrelsen på årsmöten. Men det är faktiskt jag som mött dem i alla kurser som jag har haft i hela långa Sverige i ja är det fyra år nu.


Ja Thomas Berggren längst till vänster, mötte jag för länge sedan han var min patient för många år sedan och jag rekommenderade honom till att utbilda sig till homeopat då, han gjorde som jag sa.....och nu är han verksam i Katrineholm och lånar mitt rum på vissa fredagar här i Örebro.
http://www.dinhomeopat.net/files/ommig.html han heter dinhomeopat en duktig kille med mkt bra analysförmåga.

Sedan har vi Henrik Sand, min "gullepojke" som jag kalla honom

http://www.minhomeopat.se/ han kallar sig för minhomeopat

Thomas och Henrik är klasskamrater från sin homeopatutbildning, Henrik har gått massa kurser för mig i Falun där mötte jag honom första gången. Henrik är en helt otrolig människa och han stämmer in på alla punkter att vara en korrekt person/människa med mkt kärlek och har kärleken som första plats i sitt hjärta.
Henrik skriver på sin sida:

Om du har lidit...testat och provat och är trött på att prova, ta då och läs vad homeopati kan göra för dig. För det finns ett alternativt läkningssätt som läker på djupet. Livet erbjuder oss ibland många svårigheter, där vi kämpar mot smärta, fysisk instabilitet...eller för mycket ilska eller bär på för mycket sorg. Kanske är det minnet som börjar svikta eller att vi helt enkelt reagerar för mycket på det som sker. Eller kanske är vi bara helt enkelt för trötta. Det viktiga för homeopatin är hur du är i din sjukdom.

Homeopati är ett individuellt anpassat läkningssätt:

 • utan biverkningar,
 • utan illaluktande smaker på mediciner
 • utan risk för att medlen ska dras in, då man kommer på oönskade bieffekter
 • utan tillsatser
 • utan miljöpåverkan i våra vattendrag och påverkan på luft
 • utan att störa ut de nödvändiga mediciner man för stunden tar

Vi tar och jämför exakt hur du reagerar i din sjukdom, hur du är mentalt, känslomässigt och fysiskt. Och ger dig det individuella medel som du passar bäst på.

Veckans medel:
Belladonna, passar för personer som insjuknar hastigt, om det är halsproblem är den röd, smärtan är pulserande. Om det är feber blir den snabbt hög. Ofta öronvärk.

ckans medel:
Belladonna, passar för personer som insjuknar hastigt, om det är halsproblem är den röd, smärtan är pulserande. Om det är feber blir den snabbt hög. Ofta öronvärk.

Henrik är vår kassör och sekreterare, en kille med stor ordning.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så har vi Hans Elvesjö vår ordförande i SHR, han fanns där när jag blev invald i styrelsen.


http://web.telia.com/~u77400305/M.htm

Vetenskapens historia är Hans passion, gå in på hans sida, han har skrivit mkt om Homeopatin.

Hans är en helt fantastisk människa och han kan verkligen mycket om allt!


Här kort från mötet vi har Eva-Lis Nilsson till höger, vår ekonom och specialist på styrelsesammanträden, hon kan allt i juridiken och allt om ekonomiska frågor. Eva-Lis jobbar i Sjöbo och bor där.

Så är det jag vice ordförande i SHR och mig känner ni.

vi hade ett fantastiskt möte och vi är lika ivriga för att sprida homeopatin i Sverige och nu skall vi börja annonsera i Allers, Hemmets journal ja alla helt vanliga tidninger. Vi vill förmedla kunskapen om homeopati i Sverige, kunskapen är inte så stor i Sverige som utanför i hela världen.


Henrik är mkt för kvalitet på allt vi gör i styrelsen och han är verkligen en spännande person som själv förverklar sina drömmars längtan.
Jag blir så imponerad över människor som gör allt de drömmer om, det är Henrik!
Han berättade om när han var i Peru med sin bäbis och flög över öken i en gammal helikopter......ja helt otrolig modig man.


Thomas redogorde för en utredning som vi skall svara på i SHR.
(fyrbarns far och fackombud, fackgud tänkte jag skriva, kanske var det så jag skulle säga om Thomas.


från Hans hemsida:

Jag är född i Stockholm den 2 maj 1943. Jag har tagit en fil kand vid Stockholms universitet och studerat följande ämnen: Zoologi, Historisk geologi och paleontologi (prof Ivar Hessland), Kvartärgeologi, Astronomi, Matematik, Statistik, ADB, Djuretik och Idéhistoria. Basmedicin (Thalamus) och Miljövård i Uppsala universitet. Homeopati vid Nordiska Hahnemanninstutet i Göteborg.

 

Jag har gjort två rapporter (FEK 40, 43) 1968-70 för Naturvetenskapliga forskningsrådet och arbetat med en databaserad form av Biological Abstracts BioResearch Index samt Chemical Abstacts och Medline vid BioMedical Documentation Centre, Karolinska institutet, 1969-75.

 

Jag har arbetat som lärare i matematik och naturkunskap i 15 år.

 -----------------------------------------------------------------------------

Vilka vänner jag har! Jag är så tacksam för att jag får tillbringa en heldag med dessa människor! 

 

Vi åt på Strike och där hade de redan börjat firat Alla hjärtans dag som är på måndag!
Det var kul att äta hjärtan tillsammans med styrelsen i SHR vi har alla våra hjärtan i Homeopatin!

TACK min bästa styrelse! TACK för att jag får vara med i denna kärleksstyrelse där alla tänker nästan lika dant....helt otroligt!
Välkommen till SHR!

1928 bildade 12 homeopater Sveriges första alternativmedicinska sammanslutning 
Svenska Homeopaters Riksförbund  (SHR).  SHR är öppet för alla yrkesverksamma homeopater som uppfyller förbundets krav på såväl basmedicinsk som homeopatisk utbildning. Medlemskapet i SHR omprövas varje år.  I förbundets stadgar krävs att medlem tillvaratar varje möjlighet till fortbildning. Sådan utbildning ges bl a genom seminarier i SHR:s regi. Medlemskap i Svenska Homeopaters Riksförbund garanterar såväl mot patienter som myndigheter att vederbörande innehar ett tillräckligt mått av yrkesskicklighet för att kunna utöva homeopatisk terapi. Det visar också att terapeuten är adekvat utbildad och innehar ansvarsförsäkring.

SHR har en aktiv stark styrelse och god ekonomi. Vi är även det största förbundet i Homeopati i Sverige, dvs vi har flest medlemmar.

SHR har en hemsida som är underuppbyggnad och skall innehålla det mesta inom Homeopatin och även ett Forum för kontakter.

Medlemmsavgiften är 1900 kr /år, bestäms vid årsmötet om du är Homeopat!

A Aktiv Medlem 1900  
AU Auktoriserad medlem 2100  
AD Aktiv medlem dispens 1900  
E Emeritus 200  
P  Passiv medlem 700  
H Hedersmedlem 0  
S Studerandemedlem 250  
U Understödjande 700  
AN Nystartad aktiv medlem 800 de tre första åren.
 

 Vill du stödja Homeopatin i Sverige så kan man vara understödjande medlem hos oss det kostar 700 kr per år och du får vår tidning
4 nummer per år. Du ger även Homeopatin chansen att växa mer.

SHR är det största och älsta förbundet för Homeopati i Sverige, bildades 1928.


Välkomna till SHR!
Vi är en styrelse med kärlek!


Besökare i veckan som gått, illamående och för lite magsyra, matsmältningsbesvär

Jag har även haft en hel del besök denna vecka som sökt mig för både det ena och det andra.
Två som sökt för illamående när de äter.

En ung tjej som varit "sjuk" i sitt illamående under ett helt år. Hon har varit hos flera läkare men ingen har kunnat hjälpt henne, de hade fått mitt namn ifrån någon bekant.

Vi samtalade om hur det kändes osv, hon mådde illa såfort hon åt så nu vågade hon knappt äta och hade gått ner 7 kg.....och hon var inte stor från början, hennes mamma var med och jag såg att hon var orolig för flickan.

Med irisanalys kunde jag se att hon inte hade någon saltsyra alls i ögonen, och av läkare hade hon fått mediciner som tog bort saltsyran och allt hade blivit ännu värre. Det är så vanligt att de skriver ut sina mediciner för magkatarr som ofta är för mkt saltsyra i magen och kan även ge illamående.

Men har man ingen saltsyra och äter saltsyrahämmare så blir det bara värre och värre det kan alla förstå tycker jag....

Så vi gick igenom hela flickans historia och lite till. Hon fick homeopatmedel och skall återkomma om fem veckor.
Det kommer att funka.

Det var lika dant med pojken som sökte för illamående men ändå är fallen helt olika men med samma problem.
Det är det som gör homeopatin så fantastisk att man kan skräddar sy medel för den personen som ligger bakom problemen så att kroppen kan självläka.

Vi pratade kost och gav en heldel tips om att försöka få tag i självläkningen.


Spännande det skall bli att få tillbaka dem.

Hittade jätte bra beskrivningar här från:http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/1373 
jag har kopierat texten från vitaviva här ovan, har inte kunnat skriva det bättre själv.
För er som vill lära sig mer om matsmältningen:

För att fungera optimalt ska kroppen med jämna mellanrum tillföras näring och energi för att kunna fungera. Man kan säga att vår ämnesomsättning, alltså de biokemiska processer som pågår i kroppens celler, behöver det en god energikälla för att kunna fungera optimalt. Denna energi och näring får vi genom den mat vi äter. Näringsämnena behövs bl.a. för att bygga upp kroppens vävnad under uppväxten. Senare behöver man näringsämnen för att bl.a. ersätta gammal vävnad med ny.
Matsmältningssystemet ska bryta ned den mat vi äter, ta upp näringsämnena och göra sig av med de avfallsprodukter vi inte har användning av. De olika funktionerna sköts av flera olika matsmältningsorgan: Munnen, matstrupen, magen, bukspottskörteln, tolvfingertarmen, levern, gallblåsan, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.
Matsmältningen är en så komplicerad process, att tarmarna har ca. 100 miljoner nervceller, som är förbundna med hjärnan, men som sköter tarmfunktionerna oberoende av denna. Tamcellerna använder sig av samma signalsubstanser som hjärnan att kommunicera med.
Maten finfördelas i munnen med hjälp av tänderna och blandas med saliv som gör maten mera flytande, upplöser olika kemiska ämnen och omformar maten till en mjuk massa. Läppar och käkmuskler deltar i denna process, medan tungan är med till att älta maten och hålla den på plats. Därmed blir den jämnt tuggad och sväljrörelserna sätter igång.
Maten förs därefter genom matstrupen med hjälp av matstrupens muskelsammandragningar och leds vidare till magsäcken, där den blandas med magsyra som nedbryter näringsämnena. Här nedbryts stora proteiner till mindre kedjor av aminosyror (peptider och polypeptider). Denna nedbrytningsprocess fortsätter i tolvfingertarmen.
Också bukspottskörteln, gallblåsan och levern har viktiga matsmältningsfunktioner. Bukspottskörteln avsöndrar ett enzym i tolvfingertarmen, som tillsammans med galla medför att fettämnen - även kallat lipider - , stärkelse eller sockerämnen (kolhydrater) och äggviteämnen (proteiner) blir nedbrutna. Bukspottet är basiskt. Bukspottskörteln producerar flera hormoner: t.ex. insulin, som bl.a. främjar omvandlingen av glukos till glukogen i blodet, som härefter avlagras i muskler och lever samt glukagon, som verkar motsatt insulin och istället höjer blodsockret.
Levern är kroppens viktigaste organ för ämnesomsättningen. Här bildas nya kolhydrater, lipider och proteiner av de näringsämnen som matsmältningskanalen har upptagit. Levern bildar även enzymer, som deltar i att främja ämnesomsättningsprocesser. Levern har dessutom ett vitaminlager och en depåer av viktiga ämnen, t.ex. kolhydraten glukogen, som kroppen själv bildar och som frigörs efter behov. Musklerna behöver glukogen till energiämnesomsättningen. När glukogen nedbryts uppstår glukos, som avges till blodet och därmed förs runt i kroppen. Leverns glukogendepå har därför betydelse för blodsockerreguleringen.
Levern avsöndrar galla som består av bl.a. gallsalt och lecitin, och nedbryter fett genom att samla matens nedbrutna lipider i mycket små fettkulor som härefter kan upptas genom tarmslemhinnan. Galla samlas i gallblåsan och töms därefter ut i tolvfingertarmen. Lecitintillskott kan vara nyttigt för personer med dålig tolerans för fettämnen. Levern är också en avgiftningscentral: Avfallsämnen, gifter och medicin blandas med ämnen i levern, som gör att de kan nedbrytas. T.ex. nedbryts alkohol bara i levern.
Gallsyror, kolesterol och en del könshormoner utsöndras via gallan till tarmen, och en del lämnar kroppen med avföringen. Obalans i tarmsystemet kan leda till stora förluster av tex. könshormon, som östrogen, vilket då reduceras mer än vad som är nyttigt. Detta kan medföra risk för infektioner och andra allvarliga sjukdomar.
Vatten och en del näringssalter från maten kan upptas direkt i tunntarmen, men en stor del av matens molekyler är så stora, att en kemisk nedbrytning är nödvändig. Vuxna männskor producerar 8-10 liter matsmältningsvätska - saliv, bukspott, galla, saltsyra och tarmsaft - per dygn, för att maten ska kunna brytas ned och passera genommag-tarmslemhinnan.
Matsmältningskörtlarnas enzymer medverkar till att maten bryts ned till kemiska beståndsdelar, som kan upptas i tunntarmsväggen och gå vidare till blodet. I magsäcken slemhinna finns omkring 5 miljoner pyttesmå körtlar. Genom dessas fina ventiler avsöndras bl.a. matsmältningsenzymet pepsin i lämpliga mängder.
Mag-tarmslemhinnan som täcker matsmältningskanalen är 9-10 meters lång, och förnyar sig själv ca. var fjärde dag. Matsmältningskanalens vägg har en "slät" muskulatur, den är alltså inte är randig som skelettmuskulaturen. Med hjälp av den glatta muskulaturen pressas maten vidare, och maten blandas. Den glatta muskulaturen är inte viljestyrd.
I tunntarmen avslutas sönderdelningen av maten. Tunntarmens slemhinna innehåller otaliga mängder tarmludd (tarmvilli), som uppsuger näringsämnena till tunntarmens väggar. Det mesta av vattnet i det efter hand tunnflytande tarminnehållet upptas i tjocktarmen, varefter bara avfallsprodukter finns kvar, som leds vidare till ändtarmen. Avföringsbehovet gör sig påmint när ändtarmen är fylld och kroppen gör sig av med avföringen.
När vi äter
Avsöndringen av magsafter ökar när vi har god matlust eller är hungriga. Om vi däremot tvingar i oss mat utan aptit, smälter vi också maten dåligt. Matens utseende och inte minst att maten är välsmakande är viktigt för salivutsöndringen, som är viktigt för matsmältningen.
Matsmältning och psyke
Vårt psykiska tillstånd är också av stor vikt för matsmältningen; Stress, nervositet och förälskelse kan påverka aptiten och matsmältningen. Dåligt humör sänker generellt aptiten, eftersom magsaftsutsöndringen därmed sänks. Det motsatta fenomenet tröstätande handlar ofta om en blandning av beroende, näringsämnesbrist, vana och psykiska problem. (Se också Anorexi och Bulimi).
Om man - p.g.a. jäkt, stress eller bara dålig vana - inte tuggar maten tillräckligt grundligt eller sväljer för stora bitar åt gången, blir maten inte ordentligt smält. Matsmältningsbesvär kan även börja i munhålan, där dåligt fungerande tänder, dålig bitfunktion eller att tänder saknas är omständigheter som kan medföra att maten inte ordentligt tuggad. (Se också Stress).
För varm eller för kall mat kan medföra magslemhinnekatarr, som om den blir kronisk kan utvecklas till magsår. Några forskare har uppmärksammat att om man allt för ofta äter mycket varm mat och dricker heta drycker, kan det öka risken för cancer i matstrupen. (Se också Magsår och Cancer).
Enzymer
Matsmältningssekreten innehåller alltså organiska ämnen - proteaser - som främjar den kemiska matsmältningsprocessen och nedbrytningen av proteiner. I vissa fall samverkar enzymerna, så att ett enzym börjar verka först när ett annat enzym har påbörjat nedbrytningen av näringsämnen. Den sura magsaften främjar enzymernas effekt, liksom även flera mineralsalter. Även en del vitaminer hjälper enzymerna, varför de kallas coenzymer. Kroppens enzymproduktion minskar dock med åldern.
Enzymet amylas i saliven nedbryter stärkelse (kolhydrat) och magsaftens enzymer verkar nedbrytande på proteiner.
Bukspottets enzymer - hjälpt av galla och tarmsaft - nedbryter kolhydrater (t.ex. socker) med hjälp av bl.a. enzymet amylas. Fettämnen nedbryts med hjälp av enzymet lipas. Proteiner nedbryts med hjälp av bl.a. enzymet trypsinogen och chymotrypsinogen som bildas som förstadier i bukspottskörteln, men som först aktiveras i tunntarmen.
Maten blandas - eller ältas - hela tiden, så enzymernas kan verka på alla näringsämnen i maten. Peptidas-enzymerna spjälkar de hormonliknande peptiderna, som är uppbyggda av aminosyror. Matsmältningsenzymet pepsin fungerar bara om det finns tillräckligt med saltsyra (magsyra). En nedsatt produktion av matsmältningsenzymer medför att nedbrytningen - matsmältningen - inte sker optimalt, vilket på längre sikt kan ge sjukdommar. Enzymproduktionen är beroende av många mikronäringsämnen, bl.a. av vitamin B6.

Många hälsosamma och oförarbetade livsmedel innehåller själva en rad enzymer som aktiveras när man äter dem och som därmed avlastar kroppens enzymproducerande körtlar. Uppvärmning och annat industiellt förarbete kan dock typiskt neutralisera matens naturliga enzyminnehåll.
Magsyra
Slemhinnan i magsäcken bildar magsyra, som består av stark saltsyra som bildas av klor från blodets saltinnehåll. Magsyra skadar - under normala omständigheter - inte slemhinnecellerna.
Magsyran ansvarar för att maten smälts. Magsäckens syrainnehåll kan döda bakterier, flagellater och inälvsmask. Första etappen av proteinsmältningen utförs av magsyran. Denna process är beroende av en tillräcklig mängd av mineralet zink.
Aptit, lukten, smaken och synen av mat sätter igång magsyraproduktionen. Sinnesintrycken går från hjärnan till slemhinnecellerna i magsäcken via vagusnerven. Magsäcken frigör ämnet histamin, som är magsyrans viktigaste igångsättare.
När maten kommer till magsäcken, stimulerar den magsäckens slemhinna kemiskt och mekaniskt genom att utvidga magsäcken. Proteinerna i maten sätter igång gastrinet, ett hormonliknande ämne som stimulerar syrabildningen. När maten kommer till den översta delen av tunntarmen blir gastrinet och andra hormonliknande ämnen (t.ex. peptider) stimulerade, vilket sporrar syraproduktionen.
Magsyran bryter ner maten tillsammans med matsmältningsenzymet pepsin. Maten går vidare ned i tolvfingertarmen och vidare till tunntarmen, där gallsyror och matsmältningsenzymer från bukspottskörteln och tunntarmen tar hand om den fortsatta nedbrytningen. Pepsin bildas genom att magsyran spjälkar förstadier - pepsinogener - till aktivt pepsin.
Magsyra och pepsin kan - om det inte finns tillräckligt med slem - nedbryta, dvs. etsa, slemhinnan så att den får sår. Magsäckens slemhinneceller är viktiga för slemhinnans försvar. Slembildningen stimuleras av vagusnerven och mekaniska och kemiska påverkningar. Magsaften innehåller också slem. Slemlagret förnyas hela tiden. Det fungerar som en barriär mot pepsin och magsyra. Magsäckens celler bildar syraneutraliserande bikarbonat som sänds ut i detta magslem.
Under normala omständigheter kan magsyran inte tränga igenom slemlagret, men barriären kan brytas ner av bl.a. acetylsalicylsyra, alkohol och gallsyror, så att syran kan tränga ned till slemhinnan och orsaka skada. Om cellerna blir skadade så frigörs histamin, som ökar syrabildningen och skadar slemhinnan ytterligare. Detta kan resultera i sår och blödningar från skadade blodkärl.
Dåligt blodomlopp i magsäckens vägg kan också bidra till skador.
Underskott av eller brist på magsyra i magsäcken gör att maten inte ombildas så att tarmen kan uppta den. För lite magsyra medför att för många mikroskopiska svampar överlever passagen genom magen. (Se Candidiasis, Parasiter och
Svampinfektioner)
Symptomen på för mycket och på för lite magsyra kan lätt förväxlas, då de i stort sett är de samma: halsbränna, en brännande känsla i bröstet, magsmärtor, matsmältningssvårigheter, sura uppstötningar och tarmluft. Detta fenomen beror på att kroppen - vid för lite magsyra - försöker kompensera genom att mobilisera andra organiska syror som kan ersätta magsyran. Detta misstolkas ofta som för mycket magsyra, varför många människor tar syraneutraliserande läkemedel som tar kål på den sista resten magsyra och naturligtvis bara ökar matsmältningsproblemen.
Magsäckens saltsyraproduktion avtar vanligtvis när man blir äldre. Zinknivån faller proportionerligt, och det resulterar i försämrad matsmältning. Många, speciellt kvinnor över 35 år, äldre människor och personer med ledsymptom och astmaeksem, rökare och personer med blodsockerproblem, producerar för lite magsyra. Många livsmedelsintoleranser och kroniska sjukdomar börjar med en dålig matsmältning, vars orsak kan vara en for liten produktion av magsyra, enzymer eller mjölksyrabakterier.
Alkohol, aspirin, kaffe och te irriterar tarmväggen, och koncentrerade proteinhaltiga matvaror som kött, fisk och ägg ökar syraproduktionen och kan därmed skapa problem hos personer som har för mycket magsyra. Basiska mineraler som kalcium och magnesium kan neutralisera en överdriven syraproduktion. (Se Magsyreproblem).
Tarmbakterier
Mag-tarmbakterierna är livsviktiga för matsmältningskanalens jämvikt och hälsa. 300 olika bakteriestammar och andra mikroorganismer som är individuellt sammansatta i varje människa, upprätthåller tarmens välmående. I tjocktarmen finns flest bakteriekulturer. I tarmsystemet finns 10 gånger så många bakterier som kroppsceller, vilket säger något om bakteriernas stora betydelse för hälsan.
Om man inte äter något på flera dagar - t.ex. under en fasta - finns endast små mängder mikroorganismer i magen. De ökar i antal i samband med måltid.
I magsäcken överlever bara få bakterier p.g.a. magsyran. I tjock- och tunntarmen förökar de överlevande bakterierna sig. De dominerande bakteriekulturerna är de onyttiga bakteroiderna och de nyttiga bifido. Det är mest bakterioider, bifidobakterier, enterobakterier och streptokocker, som kommer från maten och munnen.
Tarmflorans bakterieinnehåll varierar med åldern; bifidobakterier minskar mot slutet av livet.
Nyttiga bakterier (bifido)
Bryter ner födan genom jäsning (fermentation), där det bildas ättikssyra, mjölksyra och smörsyra, som gör tarmmiljön surare. Nyttiga bakterietyper, som t.ex. acidophilus, bifidum, lactis, ramnosus och thermophilus, är nödvändiga för en välfungerande tarmflora. De täcker och beskyddar tarmväggen och sänker förekomsten av giftämnen, kallade endotoxiner. Endotoxiner finns i hälsoskadliga bakterier och frigörs när bakterierna dör.
De nyttiga bifidobakterierna neutraliserar giftiga slaggprodukter genom att höja tarmens surhetsgrad, hämma förruttnelsebakteriernas växt, minska produktionen av slagg och sänka tarmens absorbering av slagg så att det avlägsnas med avföringen.
Förruttnelsebakterier (bakteroider)
Är clostridier, colibakterier, enterobacter och entokocker som nedbryter födan genom olika förruttnelseprocesser, vid vilka det bildas kvävehaltiga slaggprodukter. De är skadliga för människan och kan breda ut sig till kroppens vävnad, efter att de absorberats i tarmen. Ju flera de är desto mer problematiska kan de vara, då de utvecklar ämnesomsättningsprodukter och ämnen med hormonliknande effekt. Trög tarmrörelse kan leda till förstoppning och kan medföra att tarminnehållet börjar ruttna.
Olika enzymer bidrar till att öka de giftiga slaggprodukterna. Förruttnelsebakterier framkallar inte nödvändigtvis sjukdom hos människor med en sund tarmflora. Det beror dels på att det bildas färre av dem och dels på att de hålls i schack av tarmens naturliga bakterieflora.
Överdrivet intag av "korta" kolhydrater (socker), animaliska proteiner (kött), kaffe samt för lite fiber i kosten kan medföra tarmobalans, där de skadliga bakterierna påverkar immunsystemet och blir orsak till sjukdomar i hud, leder, körtlar, tarm, vävnad och ögon.
De skadliga förruttnelsebakteriernas växt främjas av:

 • För mycket animaliskt protein, dvs. kött, i kosten.
 • För mycket kaffe. Det ökar bakteriebeståndet med 100%.
 • För lite kostfiber (frukt och grönt) i kosten.
 • För mycket socker. Det främjar jäsningsprocesser i tarmen.
 • För mycket färdigmat tillsatt konserveringsmedel/tillsattsämnen.
 • Tillskott av oorganiska järnpreparat.
 • Antibiotika. Det tar kål på tarmens sunda bakterieflora.
 • Kemo- och strålterapi.
 • Fluortandkräm (som sväljs).
 • Psykiska stresstillstånd.

Matsmältningsbesvär (dyspepsi)
Betecknar besvär från matsmältningskanalens översta del. Besvär med matsmältningen uppstår vanligtvis hos de flesta människor någon gång i livet. En del får problem efter att ha ätit för mycket mat på en gång eller för snabbt. Vissa livsmedel och viss medicin kan förorsaka matsmältningsproblem och för mycket tarmluft.
Det kan uppstå problem om man äter mat som man inte tål, inte kan smälta eller har svårt att bli av med. (Se Födoämnesallergi, Födoämnesintolerans, Förstoppning och Glutenintolerans).
Gravida kvinnor, överviktiga och stressade personer samt äldre människor kan få matsmältningsbesvär. Ångestfyllda och nedtryckta personer, storrökare, narkomaner, personer med alkoholproblem och patienter som tar (etsande) medicin en längre tid löper också risk för att få problem med matsmältningen. (Se ev. också Alkoholism, Graviditetsproblem, Övervikt, Rökning och Stress).
Matsmältning och sjukdom
Mer långvariga matsmältningsbesvär kan leda till sjukdomar och vice versa. Några av de många symptomen är: Avföringssmärtor, aptitlöshet, blod i urinen, blödning från ändtarmen, rapning, kladdig avföring, diarré, gulgrå hud, halsbränna, huvudvärk, hård mage, kramper, illamående, lös mage, bristande matsmältning, kurrande mage, magont, uppkastning, svullenhet, uppstötningar, röda händer, smärtanfall, yrsel, besvär med att svälja, tarmluft, återvändande dålig andedräkt, trög mage, trötthet, känsla av tyngdhet i kroppen, uteblivna toalettbesök, utmattning, utspänd mage, viktförlust och vätskeansamlingar.
Många av de beskrivna symptomen kan vara tecken på mer "vanliga" problem som brock, förstoppning, födoämnesintolerans, hemmorojder, matförgiftning, magkatarr, magsår, irriterad tjocktarm, gallsten, sår på tjocktarmen eller tjocktarmsinflammation och andra inflammationer, bl.a. i matstrupen, gallblåsan, gallgångarna och tunntarmen.
Sjukdomar där immunförsvaret inte fungerar riktigt, t.ex. födoämnesallergier och -intoleranser, kan vara tecken på en tarmflora i obalans. Även eksem, nässelfeber och migrän där kosten är utlösande faktor, kan ha samma orsak. Dessutom kan ledbesvär och andra inflammatoriska tillstånd vara relaterade till tarmobalanser.
Symptom som förstoppning, blödningar, långvariga diarréer och smärtor bör tas på allvar, då det kan vara tecken på mer allvarliga sjukdomar som:
Blodförgiftning, bukhinneinflammation (peritonitis), Crohn's sjukdom, blodpropp i tarmkärlen (mesenterialtrombose), blödande magsår, glutenintolerans, leverinflammation, leverpåverkan, malabsorption, perforerad tarm, skrumplever (levercirrose), tarmförträngningar, tarmstopp, tarmutbuktning, tarmvred (ileus), svulster p.g.a. olika cancersjukdomar i t.ex. matstrupe (neopl. mal. oesophagi), mage (neoplasma malignum ventriculi), bukspottskörtel (neopl. malig. pancreatis) och tjocktarm (neopl. mal. coli) samt undernäring. (Se ev. under de respektive hälsoproblemen).
Matsmältningsrelaterade sjukdomar
Allergier
Kan bl.a. bero på nedsatt avgiftningskapacitet i levern och en perforerad tarm. Allergin kan också bero på skadlig kemi i vardagen. Speciellt om den är kombinerad med dåliga matvanor, brist på näringsämnen och motion. Både diarré och förstoppning kan vara allergisymptom. (Se Allergi).
Inflammationer
Inflammation i matstrupen (oesophagitis, esofagit) är vanligtvis ofarlig. Akuta inflammationer i tunntarmen - även kallat akut tunntarmskatarr (enteritis acuta) - kan bero på bakterier och virus. Symptomen är diarré, magsmärtor i anfall och temperaturhöjning. Blindtarmsinflammation (appendicitis acuta) förorsakar smärtor och ömhet i höger sida av buken, utebliven avföring, illamående, låg feber och kräkningar. Vid misstanke om inflammation i blindtarmen opereras blindtarmen snabbt bort. (Se Inflammation/Infektion).
Candida albicans
Jästsvampen candida finns naturligt i tarmsystemet och ingår i ett fint samspel med nyttiga tarmbakterier och hålls nere av mikroorganismer. Men om tarmen innehåller fel typ av bakterier kan svampar växa ohämmat. En kost rik på jäst, socker och mjölkprodukter kan ytterligare förvärra problemet då candidasvamparna trivs med denna kost. Det skadar tarmen och medför tämligen många allvarliga symptom och följdsjukdomar.
Överdriven användning av antibiotika, kortisonbehandling, för mycket socker, fel kost, p-piller eller tungmetallbelastning kan resultera i en svampväxt som till sist perforerar tarmen. Det kan ha till följd att partiklar från tarmen, som normalt skulle ha förts ut med avföringen, i stället tränger in i blodet. Immunförsvaret överväldigas av de många främmande kropparna och det leder till allergi m.m. När candidasvampen växer, blir man sugen på just det svampen lever av, nämligen sötsaker, vitt jäst bröd, mjölkprodukter och alkohol. (Se Candidiasis under Hälsoproblem och Svampar nedanför).
Diarré
Diarré är inte i sig en sjukdom, utan ett tecken på kroppsbelastningar som annorlunda mat, bakterie-, parasit-, svamp- och virusinfektioner, olika förgiftningar, biverkningar av medicin, fysisk och psykisk stress eller en reaktion på tidsskillnader från längre resor. I förbindelse med resor kan diarré också bero på en matinfektion från bakterier eller p.g.a. virus, som kan spridas epidemiskt. (Se Diarré och Tunn mage, Bakterieinfektioner allmänt, Inälvsmask, Parasiter, Svampinfektioner och Virusinfektion).
Divertiklar (diverticulum)
Försvagade ställen i tarmväggen kan ge efter för tryck från mat och tarmluft och bilda fickor där maten blir liggande. Både mat och avföring kan ligga och ruttna i sådana utbuktningar, var vid inflammation, divertikulitis och magsmärtor kan uppstå. Det handlar oftast om många, små divertiklar. Forruttnelsebakterier, som trivs i dessa divertiklar, producerar giftämnen som kan leda till många olika besvär. De flesta tarmdivertiklar sitter i tjocktarmen. De kan också uppstå i matstrupe, magsäck och tunntarm. Symptomen är bl.a. dålig andedräkt. (Se Divertiklar).
Eksem
Överkänslighetsreaktioner som allergiska eksem kan bero på överkänslighet mot bl.a. tillsatsämnen i mat. En hel del personer med allergiska symptom har problem med att uppta och omvandla livsviktiga (essentiella) fettsyror - n3 och n6. (Se Eksem).
Förstopping
Om avföring blir för länge kvar i tarmsystemet så förändras bakteriefloran. Jäsning uppstår och giftiga gaser utvecklas och tränger in i blodet, och kroppen blir på detta sätt förgiftad. Kronisk förstopping med förgiftningssymptom är avföring 1 gång i veckan, aptitlöshet, dålig andedräkt, huvudvärk, irritabilitet, mag- och muskelsmärtor, kräkningar och ev. yrsel.
Kaffe innehåller bl.a. några starka enzymgift som blockerar de B-vitaminer som ser till att hålla tarmen i naturlig rörelse. En del påpekar också att kaffets vattendrivande effekt gör att tarmen efter kaffedrickning töms på vatten, så att förstoppning lättare uppstår. (Se Förstoppning).
Födoämnesintolerans
Vete, mjölkprodukter, grönsaker från potatisväxtfamiljen (aubergine, potatis, paprika, tomat och tobak), soja och ägg är de födoämnen som vållar mest problem med överkänslighet. (Se Födoämnesintolerans).
Föllings sjukdom (PKU)/Fenylketonuri
Sjukdomen är medfödd och mycket sällsynt. Den beror på enzymbortfall eller brist på enzymet fenylalanin hydroxylas, som ombildar aminosyran fenylalanin till tyrosin. Näringsterapeutisk behandling under uppväxten - och förminskning av fenylalaninintagning - räddar många barn från mental och fysisk sjukdom och tidig död. (Se Föllings sjukdom).
Glutenintolerans (celiaki)
Är en ärftlig ämnesomsättningsstörning, där tunntarmens slemhinna irriteras av proteinet gliadin, som är en del av proteinkomplexet gluten. Hos glutenintoleranta förändras tarmslemhinnan när den kommer i kontakt med gliadin, tarmhåren lägger sig ned och tarmväggen blir slät, så att de utväxter (tarmvilli) som normalt finns på tarmslemhinnan försvinner. Det sänker eller förstör tarmens förmåga att uppta matens näringsämnen. Celiaki kan bl.a. medföra födoämnesallergier, vitamin- och mineralbrist, infektioner, benskörhet, leversjukdom samt ett försvagat immunsystem. Perforeringar i tarmen kan dessutom medföre multiallergi. (Se Glutenintolerans).
Halsbränna
Är ett rätt så utbrett problem, som beror på att magsyra och -saft tränger upp i matstrupen p.g.a. en dåligt fungerande slutmuskel mellan matstrupen och magsäcken, ibland förvärrat av matstupsbrock, vilket är en utpåsning på matstrupen. (Se Halsbränna).
Irritationer
Akut irritation i magsäcken (gastroenteritis acuta) och i tjocktarmen (enterocolitis acuta) ger symptom som illamående, diarré, magont, temperaturhöjning och kräkningar. (Se också Tjocktarmskatarr nedanför samt under Hälsoproblem).
Matförgiftning/Magförgiftning
Bakterier i maten kan medföra lättare till svårare magbesvär - t.o.m. dödsfall. Det kan vara campylobacter, colibakterier, listeria, korvförgiftning och salmonella. Många blir mycket sjuka av en magförgiftning, om tarmens funktion är nedsatt p.g.a. t.ex. mindre eller större förstoppning. Det kan få allvarliga följder om tarmen är trög eller alls inte fungerar, eller om man inte kan kasta upp så att kroppen blir tvungen att behålla gifterna i sig.
Matförgifning - lektiner
Lektiner är en speciell grupp proteiner som finns i nästan all mat och på ytan av våra celler. En del är nyttiga för oss, medan andra kan vara mer eller mindre giftiga allt efter typ och bearbetning. Vårt immunförsvar beskyddar oss mot en del skadliga lektiner. Men en del av de lektiner vi intar upptas i blodådrorna, där de reagerar genom att ödelägga röda och vita blodkroppar. Lektinerna får blodets celler att klumpas ihop, vilket kan medföra fettdepåer, immunreaktioner, födoämnesintoleranser, cancer, vävnadsskador och andra mycket allvarliga sjukdomar. Man kan t.ex. få en lektinförgiftning om man äter råa eller otillräckligt kokta bönor. Bönlektinerna blir dock destruerade vid blötläggning och kokning. Också tomaters lektiner är kända för att vara aggressiva och de förstärks vid värmebehandling.
Malabsorption
Betyder nedsatt upptagning av en eller flera av matens beståndsdelar, vilket sker vid många tarmsjukdomar. Det kan vara en specifik malabsorption av ett enskilt ämne i maten, t.ex. ett vitamin eller en såkallad diffus malabsorption, där flera näringsämnen, proteiner, salter eller vitaminer inte blir uppsugna från tarmen.
Digestiv malabsorption beror på att maten inte nedbryts tillräckligt för att kunna upptas av tarmens slemhinneceller, för att matsmältningssekret, så som galla eller bukspott, saknas. Malabsorption kan också bero på en defekt i tunntarmens slemhinneceller, för att dessa inte är i stånd att uppsuga näringsämnen. Symptom är diarré, trötthet och olika vitaminbristsymptom.
En del färg- och tillsatsämnen samt konserveringsmedel irriterar tarmen, som skyddar sig genom att bilda slem. Om tarmen fortsatt blir tvungen att bilda slem, och blandas detta slem med mjöl, ost, sockerämnen m.m., kan en seg beläggning på tarmväggen uppstå, som formas som ett rör inne i tarmen. Det kan leda till att maten till sist bara rör sig inne i detta "tarmrör" och inte får kontakt med tarmväggen, varpå maten inte alls smälts och kroppen inte får näringsämnen tillfört från maten.
Symptom är diarré, magont och viktförlust. Speciellt utsatta är personer med allvarliga, långvariga och kroniska sjukdomar, sängliggande, operationspatienter, äldre människor och personer som i längre tid har diarréer eller ofta kräks.
Exempel är:

 • Kraftiga diarréer, där kroppen förlorar stora mängder vatten och salter.
 • Fettdiarré som visar sig vid flera tunntarmssjukdomar.
 • Födoämnesallergier.
 • Glutenintolerans som leder till fettdiarré.
 • Irritation i magsäcken (gastroenteritis acuta).
 • Laktosmalabsorption, där man har brist på enzymet laktas, som skall spjälka laktoset.
 • Perniciös anemi, där kroppen har brist på B12-vitamin.
 • För lite tunntarm (tunntarmsresektion) efter tarmoperationer.
 • Tropiska sjukdomar med fettdiarré.
 • (Se även Undervikt).

Bristsjukdomar
Alkoholmissbrukare, personer som lever av skräpmat eller för ensidig kost samt personer som ofta fastar riskerar att utveckla brister på viktiga näringsämnen. Hos gravida och ammande kvinnor kan brist på näringsämnen som t.ex. vitaminer och mineraler uppstå, då de har ett ökat behov av dessa under graviditeten och amningsperioden. (Se Alkoholism, Anorexi, Bulimi och Graviditetsproblem).
Magkatarr (gastritis)
Kan bero på infektion eller etsning med alkohol, acetylsyrahaltig medicin eller annan lokalirriterande medicin. Symptomen är illamående, uppkastning och smärtor i den översta del av buken, men man kan också vara nästan symptomfri. Kronisk magkatarr ökar risken för magcancer.
Magsår (ulcus ventriculi)
Sår i magsäcken eller i tolvfingertarmen beror på nedsatt modståndskraft mot magsyra och matsmältningsenzymet pepsin i slemhinnan i magsäcken, och / eller en infektion med bakterien Helicobacter pylori.
Normalt kan magsyran inte tränga igenom slemlagret, men slemlagret kan nedbrytas av gallsyror, acetylsalicylsyra, alkohol och milda organiska syrar, varför syran kan tränga ned i slemhinnan och skada den. Om cellerne skadas frigörs mera histamin, vilket ökar syrabildningen som kan skada slemhinnan ytterligare med sårbildning och blödning från skadade blodkärl. Ett dåligt blodomlopp i magsäckens vägg kan också medverka till skador. (Se även Magsår och Bakterieinfektioner allmänt).
Migrän (hemikrani)
Tarmtröghet och förstoppning kan vara en orsak till migrän. Dessutom kan födoämnesallergier och för lågt blodsocker utlösa migrän. Också olika födoämnen är kända för att provocera åkomman: Alkohol (rödvin), citrusfrukter, choklad, jäst, kaffe p.g.a. kaffets tyramininnehåll samt ost. (Se Migrän).
Nässelfeber (urticaria)
Några former av nässelfeber kan bero på tarmobalans och överkänslighet mot livsmedel, t.ex. skaldjur och frukt samt mögel eller mögelsvampar. (Se Nässelfeber).
Övervikt
Om man som överviktig har svårt att gå ned i vikt, bör man vara uppmärksam på oanade allergier och födoämnesintoleranser. Kroppsfett som angrips av fria syreradikaler härsknar vilket skapar skadeverkningar i hela kroppen. Regelbundna bantningskurer kan öka risken för njursten och övervikt ökar risken för gallsten, sockersjuka och flera andra allvarliga sjukdomar. (Se Övervikt).
Parasiter
Är mikroskopiska snyltare som lever i eller på andra organismer och närs av dem. De invändiga parasiterna (endoparasitter) är amöbor, flagellater, mask och protozoer. Parasitinfektioner medför många olika symptom och följdsjukdomar, allt efter vilka parasiter det är tal om. Vanliga symptom är diarréer, huvudvärk, magont och feber. (Se Parasiter).
Läckande tarm - Leaky Gut Syndrome (LGS)
Betecknar en patologisk genomträngning i tarmväggen. Skylldes tarminflammation eller svamp som växer ohämmat i tarmen kan, om den slagit rot, perforera tarmen varmed ej nedbrutna proteinämnen m.m. tränger ut i blodet och överbelastar immunsystemet. På detta sätt kan en dålig matsmältning leda till immunologiska åkommor. (Se Livsmedelsintolerans, Candidiasis och Svampinfektioner).
Psykiska eller mentala problem
Depressivitet, obalans, bristande koncentrationsförmåga m.m. kan i vissa fall bero på allergier, fel kost och förgiftning, vilkas orsak är mag-tarmobalans eller matförgiftning. (Se Kvicksilverförgiftning, Matförgiftning och Tungmetallförgiftning).
Ätstörningar
Olika former av ätstörningar kan också leda till mag-tarmobalanser och åkommor som magsår, tarmkatarr samt allvarligare tillstånd om patienten inte får hjälp. (Se Anorexi och Bulimi)
Svamp
Man kan bli infekterad av många olika svampar. Mögelsvampar finns överallt i den naturliga miljön och alla människor har olika svampar i sina tarmsystem. Om tarmfloran är i balans och om det finns många nyttiga bifidobakterier, har svamparna svårare att perforera tarmens väggar.
De viktigaste svampfamiljer är: Aspergillus (och toxinet aflatoxin), candida, fusarium och penicillum, som alla är kända för att kunna skapa eller förvärra allergier, förorsaka cancer och försvaga immunförsvaret.
Hälsoskadliga svampars ämnesomsättningsprodukter heter mykotoxiner. De är något av det mest giftiga som finns. Från mag-tarmkanalen upptas de i blodet och cirkulerar till alla celler. De är involverade i många sjukdomsprocesser. (Se Candidiasis och
Svampinfektioner)
Tjocktarmskatarr (colitis)
Är en irritation av tjocktarmens slemhinna, som bl.a. kan ge diarré, förstoppning, magont, svullenhet och tarmluft. Irritationen kan bl.a. bero på fel kost, brist på fiber, födoämnesintolerans och olika infektioner. (Se Tjocktarmskatarr).
Undervikt
Många äldre och unge människor lider av fel näring eller direkt undernäring. Det resulterar i att de blir för smala, trötta eller t.o.m. utmattade. Psykiska problem och stress kan dessutom minska aptiten. (Se Anorexi, Aptitlöshet, Bulimi, Stress, Trötthet och Undervikt).
Kostens allmänna betydelse
Alle levande väsen behöver energi. Denna energi kommer ursprungligen från den varma solen. Plantor och bakterier är direkt i stånd att uppta solenergi och binda denna energi i sammansatta kemiska ämnen. Djur och människor intar denna energi genom växt- och djurföda i form av kemisk energi från maten. Den energi som produceras från även en liten mängd mat, levererar kraft till många osynliga processer som gör det möjligt för oss att utföra aktivitet och sörjer för värmen i kroppen. Det har stor betydelse för energiproduktionen och ens generella hälsa, vilken kost man intar.
Människan har genom miljoner år ätit en övervägande vegetarisk och varierad kost bestående av bladgrönsaker, baljväxter, rötter, frön, nötter, rotsaker och groddar, med lite fisk och kött ibland. Det mänskliga matsmältningssystemet är rätt så avancerat och snabbfungerande. Det producerar en hel del olika enzymer som kan behandla lättare smältlig mat, t.ex. färska blad, frukt och många grönsaker.
Frukt är en effektiv källa till snabb energi, då frukt inte kräver lång smältning. När man äter frukt behöver man dock hormoner och enzymer till att nedbryta frukternas enkla kolhydrater. Det tar frukt ca. en halv timme att passera magsäcken, medan koncentrerat protein behöver 2-3 timmar. För att smälta koncentrerat protein som fisk, kött och ägg, ska kroppen kunna bilda store mängder proteinspjälkande enzymer och magsyra.
En del frukter jäser snabbt vid mogning: Jordgubbar, körsbär och andra bär, persika, mango, melon, papaja och päron. Äter man en snabbjäsande frukt och sedan en bit kött kommer maten snabbt att ruttna i tarmarna. En del kostexperter rekommenderar att snabbjäsande frukt bara äts mellan måltider.
Syra och bas
När mat bryts ner i matsmältningssystemet kvarlämnas några ämnen som kan påverka kroppens syra-basbalans. Beroende på dessa (avfalls) ämnens kemiska sammansättning, kallas livsmedel för antingen syra- eller basbildande. Blodets syra-basbalans påverkas av många faktorer. Maten ingår i ämnesomsättningen och syror utvecklas och blir igen neutraliserade av basiska mineralsalter.
I stort sett alla färska baljväxter, frukter och grönsaker innehåller stora mängder av de basiska mineralsalterna kalcium, kalium, magnesium och natrium, som påverkar i basisk riktning. Dock verkar sparris, krasse, hästbönor, oliver, senap och vaxbönor syrabildande. Många födoämnen, speciellt animaliska, innehåller ofta en hel del fosfor, klor, kväve och svavel, som verkar syrabildande och därför gör den inre miljön surare.
Personer som t.ex. äter mycket kött, ost, oliver och ägg samt rökare riskerar att få ett högt syrainnehåll i blodet (syradominans). De har en tendens att bli mer irritabla, känsliga, trötta och lider ofta av för mycket magsyra, sömnproblem, smärtor och ömhet i kroppen samt magkatarr. (Se även Magsyreproblem).

Shop-Produkter

Letar du efter ett Shop-produkt kan du söka det här:Almi på besök, Sabina min företagscoachingskvinna 9 feb

Idag fick jag Sabina på besök.Här satt vi och mös... i vår myshörna på Vinden.

 


Här är Vindens väntrum, jag vill verkligen måla om till lite grönt som på Helheten så att vi får en harmoni i det hela, en helhet helt enkelt.

Sabina vill se hela Helheten så vi gick runt lite:


Vi gick ner till Gunnar Edsborn, han arbetar nu i mitt rum.

Hantering av kroniska hälsoproblem
www.edsborn.se

En optimal hälsa hindras många gånger på grund av att din kropp är
utsatt för tungmetaller och skadliga mikrober så som virus, bakterier,
svamp och parasiter. Med gedigen kunskap och några av världens bästa
ört- och näringspreparat hoppas jag kunna hjälpa dig till ett friskare
liv.

Jag arbetar enligt ett system utvecklat av Dr Lebowitz där jag med hjälp
av Applied Kinesiology (AK) hittar störningar som virus, skadliga
bakterier, parasiter, tungmetaller och andra gifter samt upptäcker
näringsbrister. Utrensningen och återuppbyggnaden av hälsa går via extra
kosttillskott till den dagliga maten i form av vissa utvalda örter,
frukter, grönsaker och växter.

Efter kartläggning får du ett personligt utformat program för utrensning
och uppbyggnad samt kost- och motionsråd.

En undersökning tar ca en timme plus lite efterprat om ditt
hälsoprogram. Därefter genomför du det föreskrivna programmet på egen
hand hemma och får vid behov svar på frågor och uppmuntran av mig. Efter
ca tre veckor kommer du på ett första återbesök för tester.
---------------------------------------------------------------------------------------

Roligt med Gunnar är att han har sin fars läkarpraktikmöbler på sitt rum.


Gunnar visar sitt testkitt för Sabina.


jag hittade en bra planch på endokrinakörtelsystemet....där fastnade jag, det är så intressant med våra endokrina körtlar..... det är de som informerar kroppen om allt....


Så kom vi till köket där min praktikant Helene arbetar, vilken pärla på jobbet, TACK Helene har inte ord för hur glad jag är att ha dig där!


Personal matbordet....


Vi fick lite tapet över från björkarna så vi satte dit den i köket, det blev lite mer naturkänsla i köket.
Björk står för öppna ditt hjärta....


Helene i närbild, råkade ta när hon sa något....


Ja det var kul att visa upp vårt nya Helheten, och Sabina tyckte verkligen att vi fått det fint. TACK Sabina du har ju hjälpt mig med din coaching.


Lunch blev det med Anders Gustavsson, Naturläkaren i dörren bredvid Helheten. Vi åt på lilla India, vår favorit lunchställe.


TACK för en bra dag igen!
Imorgon blir en bra dag.
Ny dag nya möjligheter!


Öppet hus på Helheten-Vinden den 5 feb-11, Kangenvatten

Öppet Hus på jobbet!

Vi hade en jätte bra dag med många nya besökare till oss. Det var helt fullt med folk, jag kom knappt ut ur rummet. KUL!

Eliisa min nya arbetskamrat har börjat i rummet bred vid. Jätte kul!

Eliisa_200.gif

Eliisa arbetar med:
 SCIO systemet är ett analytiskt frekvensinstrument kopplat till en dator. Systemet är  utvecklat av professor Bill Nelson, tidigare verksma inom NASA.  Instrumentet scannar igenom kroppen och söker efter aktuella obalanser med hjälp av 55 olika elektriska impulser. Resultatet avläses direkt på dataskärmen. Med SCIO kan man testa och stabilisera olika typer av obalanser samt lindra symtom, förebygga ohälsa samt ge fysiskt och psykiskt välbefinnande

Eliisa har tagit över Biopatihälsan efter Susanne Granström.Vi fick sätta fram ett extra bord så alla fick plats, Alva fick hjälpa till i köket.Stefan var även här idag och gjorde snabb konsultationer och sålde sina böcker.


Vackra Lena var hos mig en liten stund.Vi hade gäster från STockholm som demonstrerade en vatten renare samt gjorde vattnet basiskt.

Världen över har människor börjat tala om Kangenvatten som det renaste och mest hälsosamma vattnet för våra kroppar. I takt med att fler människor upptäcker fördelarna med det här vattnet har Kangenvattnet etablerat sig som ett namn inom hälsoområdet med högt renommé. Detta utsökta vatten är rikt på mineraler, fyllt av antioxidanter och kan förutom att användas som dricksvatten, även användas för oräkneliga andra syften.

http://www.kangenvatten.se/ 

intessant och spännande


Apparaten sattes vid kranen och tog in vatten renade i ett kolfilter och gick igenom 7 platina plattor.

Det smakade helt klart annorlunda.


Toby provsmakade vattnet och kände på det.

Jag försökte lyssna och koncentrera mig, inte lätt efter en fullproppad dag ...
Men det var spännande och kul hela dagen lång.

Jag drack 4 glas av vattnet och på natten fick jag verkligen gå och kissa mkt flera liter kändes det som.

från deras hemsida:
Kangenvatten produceras via en revolutionerande japansk vattenteknologi som förvandlar ditt sura, förorenade och klorerade kranvatten till ett mer hälsosamt alkaliskt vatten som kan göra under i din kropp.

Fördelarna med Kangenvatten är många.

En kort sammanfattning av effekterna kan se ut så här:

 • Åldringsprocessen saktas ner
 • Stödjer hälsosam viktminskning
 • Förstärker kroppens immunitet mot sjukdom
 • Höjer kroppens absorptionsförmåga av viktiga vitaminer och mineraler.

Även när du tar ditt första välsmakande glas av Kangenvatten kommer du omedelbart känna skillnaden och du kommer förmodligen undra hur du någonsin kunnat dricka något annat!

Ordet "Kangen" är japanska och betyder "tillbaka till ursprunget" och det är exakt vad detta vatten gör. Det för din kropp tillbaka till sitt ursprungliga hälsosamma balanserade tillstånd.

Vi har alla blivit vittne till att den värld vi lever i blivit mer och mer förorenad på olika sätt. Vi kan se det på våra skogar, våra grödor och våra vattendrag. Inte minst kan vi se det på våra kroppar genom att det har blivit allt svårare för oss att hålla oss helt friska.

Genom att återställa kroppens pH-balans, motverka fria radikaler och återfukta (hydrera) kroppen på cellnivån hjälper Kangenvattnet till att åter föra våra kroppar till till jämvikt, “åter till ursprunget”, där vi kan frodas och må gott


TACK för idag det var en otrolig bra dag!

Falköping 3 feb

Så var det Falköping i två dagar.
Först var det kurs i homeoopati för "gänget" vi har haft många steg nu där. Och fler blir det.Ja såhär fint sitter jag och jobbar i Falköping.
Flera lyckade resultat mötte jag denna dag. Det är så roligt att se att kroppen kan få chans att själläka vid rätt ämne. Tyvärr ville de inte vara med på varken bild eller bloggen. Det måste man respektera.


Det fanns små vårtecken överallt hos Ingegerd.
TACK än en gång för allt du gör för mig när jag är hos dig.Det låter så härligt när katter äter knax, här är det katter överallt. Då trivs jag väldigt bra.


Tulpaner ger verkligen en känsla av att våren börjar närma sig.


TACK Falköping ses om sju-åtta veckor igen.

vårtor

kommentar:

Hejsan!
Försvann kvinnans vårtor? Jag har nämligen själv platta vårtor ca 20 på varje hand och de sitter vid lederna. Jag går själv till en homeopat men jag har faktiskt aldrig frågat om hon kunnat göra något åt det, men går det garanterat att få bort dem? Jag har nämligen provat alla sorters vårtmedl allt från att frysa dem använda plåsterna och det flytande vårtmedlet men jag får bara stora så och sedan kommer de tillbaka igen. Läkaran sa att de inte kan göra något alls. Jag har haft vårtorna i snart 7 år.

Ja vårterna försvann helt. Det var inget vanligt vårtmedel som tog bort vårtorna typ thuja, dulcamare osv
Ibland måste man gå bortanför vanliga vårtmedel.....
Vårtor är ett virus och det gäller att stärka hela människan för att stärka livskraften så att vårtorna försvinner.

Ur homeopatisk synvinkel så är alla symptom lika viktiga. Det är de totala symptomen som skall läggas ihop och visa medlet.


Nya Helheten

Amanda vill naturligtvis se Alvas jobb på Helheten. Hon blev mäkta imponerad av jobbet.Amanda i vårt nya väntrum, fondvägg med björk, björk står för att öppna ditt hjärta!


Tavlor på terapeuterna och visitkort...


Jag blev ett helt nytt väntrum blev det och verkligen mysigt....TACK Alva och TACK Kraffts Måleri som vi fick tapeten och betalade målarna. Färgen är lammull och sparris...blev lite grönare än vad vi hade tänkt men det blev bra.


Tavlor med kraft så vackra...


Det är verkligen annorlunda nu på Helheten det känns verkligen roligt.


TACK

Dagarna med Amanda och lite till vecka 4

Ja de 14 dagar med Amanda gick väldigt fort. Ändå så hann det bli lite vardag när hon var hemma. Det är i vardagen man skall trivas som bäst, det är vardagar som livet består mest av. Amanda säger att hon trivs bra i vardagen i London och det glädjer mig. Jag har mött många som lever för helgen och för semestern....tänk att alltid leva i framtiden, det är den nya dagen som skall kännas bra.


Flickorna hade mkt mys här hemma, de har verkligen saknat varandra. Det var så roligt att höra dem och se dem tillsammans. Jag sprang hem, ville njuta så mkt som möjligt av familjen.


Två vänner fick träffas efter 6 månader, Frida for till Irland efter studenten och Amanda till London....och nu fick de äntligen tid att träffas. Vilken glädje, avstånd ökar nog lyckan när man ses.


Jag hade bäbis besök på jobbet........en alldeles ny liten människa som kommit hit till vår fantastiska värld.


Den lyckliga nyblivna mamman..... å så härligt!


Sällskapsspel hemma hos Sophia hade Frida, Amanda och Alva. Ett kul spel med kort i pannan som man skulle beskriva och den som hade korten skulle gissa vad det stod i pannan.

Ja så blev det makup och styling mm inte för jag gillar blått läppstift men modet är som  det är....
rött hade varit så mkt finare...

Det var verkligen en rolig vecka som gick väldigt fort...mkt hände men det är redan glömt tyvärr.
Jag är hemskt ledsen hann ej blogga en enda kväll känns det som.

 


Söndag den 23 jan Mille ett år!

Så kom dagen när vår minsta familjemedlem blev ett år, helt otroligt vad fort det går.

Ja det blev 13 personr på lunch i Svenshyttan.


Maja hjälper till med paketöppningen....


Å sa pappa Christian denna tröja vill jag ha, men Mille han visste att det var hans....

Och fler skall vi bli Anna har bara en månad kvar nu, väntar sitt andra barn med Johan Blomberg.


Här Jomberg som flickorna kallade honom när de var små, han är som en bror i familjen.


Lyckliga familjen, men Millevicken var lite förkyld så det var inte roligt jämnt....


Blomberg har alltid gillat eld och lilla Albin knatar efter...

Freddy drogs oxå till spisen, det är verkligen husets pärla.


Så var det tårtbuffe med ett ljus i varje tårta...Der blev mkt lek och bus, speciellt för Amanda som saknat barnen så mycket, och Maja var överlycklig...


Freddy hittade med förtjusning några gamla LP skivor som han lyssnade på.
Det börjar visst vara inne igen med LP skivor...häftigt!


Han är så mysig och helt underbar blir så förvånad att jag redan älskar den här lilla mannen så mycket.....han är ju inte min.. eller kanske han är det, i varjefall så har han gener ifrån mig.......är det så det fungerar......
Men han är faktiskt så sööööööt!


Gustav fick oxå leka med Maja som ville vara bäbis igen...


TACK alla älskade "mina" vilken fantastisk dag vi fick i skogen.....


RSS 2.0