Vad kan vi göra i köket för miljön?

Ett nyårslöfte för nästa år kanske?

Vad vi kan göra i köket för miljön:

· Ditt kylskåp förbrukar mer energi än någon annan vitvara i ditt hem, men detta kan du göra för att begränsa energiförbrukningen till ett minimum: Kylskåpet bör justeras till 3-5°C och frysen till -17 till -15°C.

· Undvik att öppna kylskåpsdörren för ofta och håll den endast öppen under kortare tid för att begränsa energiförbrukningen.

· Ställ inte kylskåpet på ett varmt ställe – nära ett element eller i direkt solljus.

· För effektivare kylning, rengör kondens rören på baksidan eller under kylskåpet minst en gång om året.

· Kolla och jämföra den beräknade energiförbrukningen innan du köper större vitvaror. Den förväntade energiförbrukningen informerar om hur många kilowattimmar energi vitvarorna förbrukar om månaden.

· Använd vattenkokare för att värma vatten då de endast förbrukar hälften av den energi, som används för att värma vatten på spisen.

· Använd glaskärl till matlagning eftersom de är snabbare än metallkärl. Botten av pannan eller grytan bör vara lika stor som spisplattan för att minska mängden energi.

· Använd tryckkokare som använder mycket lite energi och som är bäst till mat som ligger ”långt nere i kostpyramiden”, dvs. till exempel grönsaker.

· Slösa inte energi på att förvärma ugnen, eftersom de flesta ugnar inte behöver det. För pajer och kakor är 10 minuters uppvärmning tillräckligt. Du kan också stänga av ugnen 15 minuter i förtid i samband med längre stektider som t ex stekar och gryträtter – den överblivna värmen i ugnen gör jobbet.

· Sänk värmen när vattnet har kokat upp. Lätt kokande vatten har samma temperatur som kraftigt kokande vatten. Vatten kokar snabbare om man använder lock.

· Frusna matvaror kräver mer energi under beredningen – tina upp dem först. Mat

· Ät mer mat från nedre delen av kostpyramiden – produktion av frukt och grönsaker kräver mycket mindre energi än produktion av kött.

· Om du äter kött, handla från ekologiska uppfödningar med frigående djur och fåglar. Dessa har uppfötts på ett djurvänligt sätt och har utfodrats med obehandlat foder.

· Odla dina egna grönsaker, frukter och örter utan att använda växtgifter.

· Genom at äta ekologiskt odlade frukter och grönsaker minskar du inte bara mängden växtgifter, som sprids i miljön, det är även sundare för dig, producenterna och handlarna. Titta efter det godkända märket för ekologiska varor i Sverige, KRAV.

· Ät frukt och grönsaker som odlas lokalt, eftersom de är färskare och sannolikheten för att de har blivit besprutade är mindre. Några importerade produkter kan också ha behandlats med växtgifter och kemikalier.

· Ta bort överflödigt fett från kött och fågel och undvik mejeriprodukter med högt fettinnehåll. Många kemikalier som sprids i miljön har samlats och ackumulerats i fettvävnad.

· Undvik att förvara mat i plastemballage. Använd återanvändbara glasbehållare för att förvara matvaror i kylskåpet men var uppmärksam på att inte alla glasbehållare tål nedfrysning.

· Om du använder plastbehållare för förvaring, använd sådana som har tillverkats för detta ändamål.

· Använd aldrig plastbehållare vid tillberedning av mat i mikrougn. Även behållare, som är godkända för förvaring av mat och kan användas i mikrougn, kan läcka kemikalier ut i maten, när de värms upp.

· Om du använder plastfolie, låt det inte komma i direkt kontakt med matvarorna och försäkra dig om att det inte har framställts av PVC eller vinyl. Avfall

· Storhandla. Det är billigare och man spar emballage, när en större mängd köps i stället för många mindre förpackningar oftare.

· Köp grönsaker i lösvikt och inte i plastförpackningar. Undvik plastbehållare. De har tillverkats av olika sorters plast, som är dyra och svåra att sortera och återvinna.

· Välj produkter i refill och återanvändbara behållare.

· Kompostera dina matrester.

· Välj produkter som är tillverkade av återvinningsmaterial.

· Använd tyg i stället för pappersservetter och -handdukar.

· Läs mer på vad du kan göra för miljön:
www.greenpeace.org

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0