Besökare i veckan på Helheten....+ Värk i kroppen, Syra basbalansen

Jag kan inte berätta om alla som varit hos mig denna vecka. Men nu var det ytterligare en kvinna som har fått diagnosen IBS, och som inte får någon hjälp av mag och tarmexperter. Jag blir fullständigt galen....... hur tänker tarmexperterna tror de att tarmen har ett eget liv och att den inte tillhör kroppen? Jag är så glad att jag kan irisdiagnostik......denna kvinnas ögon berättade precis hur koppen tänkte och vad som var problemet. Hennes mag och tarmzon satt precis intill pupillen alltså var tarmen "rädd" att få kramp, kroppen gick på högvarv och tarmen kunde inte röra sig alls, det medförde stora smärtor precis när hon hade ätit. Och vad mer jo gallen producerade inte sina safter och då får inte magsäcken hjälp med spjälkningen och då får tarmen föda som är obearbeta klart att tarmen blir rädd då. Föregående organ har inte gjort sitt jobb........ inte läkaren eller de hade inte gått vidar ingen hade kollat gallan, trots att kvinnans mor hade haft jätte mkt problem med gallan.......jag blir så trött, så trött och tappar förtroendet för skolmedicinen totalt.....mage, tarm och hud det fungerar inte alls för dem. Inte nog med det kvinnan hade fått serratonin höjande medel mot depression, det var det so mläkaren hade att erbjuda för att tarmbesvären var psykiskt!!!! Klart man blir deprimerad av att få fruktansvärda magsmärtor när man har ätit varje gång......

Tarmpaket är väldigt stort i vår kropp, 11 meter...vi tar upp vår näring till hela kroppen, självklart är det vårat viktigaste organ, 80-90% av vårt immunförsvaret sitter där. Kan vi inte ta upp näringen så är det själklart att vi blir sjuka.......
Alla besvär har en relation till vår tarm, alla så sk sjukdomar börjar där! Äte vi rätt föda så är det svårt att bli sjuk!

Värk
Många många har ringt denna vecka och pratat om värken i kroppen. Så fort det blev mildare väder så fick de som har besvär mer ont i kroppen......läkarna säger att det har inget med vädret att göra men alla som  har värk kan känna samband med det.
Här kommer information från mitt kurskompendium om funktionsmat:

 Syra-inlagring i kroppen.

Bindväven:

Den viktigaste syrainlagrings platsen i kroppen är bindväven som har en förmåga att ta upp och till synes trolla bort syrorna. Bindväven (kollagenet) börjar förändras och fungerar sämre och degenerationen av bindväven vid t.ex. förslitningsskador och åder-förkalkning (artrioskleros) påskyndar dessutom ytterligare inlagring av syror.

Skelettet:

I samband med upplagring av syror i skelettet förloras kalk vilket i sin tur medför att skelettet blir försvagat och poröst. Urkalkning är mycket vanligt idag.

Cellerna:

En annan upplagringsplats av syror kan vara cellerna. Där är det redan normalt mycket surt men där finns sannolikt plats för ytterligare upplagring, vilket kan störa cellernas funktion och orsaka mycket grava sjukdomar.

  

Kallt väder gör blodet surare och varmt gör det mer basiskt.

Syra-bas-balansen påverkas av generna, kosten, matsmältningen, stress och av vädret. Försök har visat att om man tillför ett basöverskott till en person som man förmodar har stora upplagringar av syror, så fortsätter urinen att under kanske ett halvt år eller längre att utsöndra ett syraöverskott. Detta kan sägas vara ett indirekt mått på upplagring av syror, ett mått som erhålles i efterhand, i kroppen. Dessa försök tyder på att kroppen kan upplagra stora mängder syror i sina reserv-lager och att det kan ta mycket lång tid att få bort detta syraöverskott. Under hela denna tid hålls blodets pH-värde normalt.


Mäta surhetsgraden (pH-värdet).

Hur skall man då veta att man befinner sig i balans ? Ett riktmärke kan vara att då och då testa morgonurinen t.ex. med ett lackmuspapper. Om man då ligger neutralt eller enbart obetydligt på sura sidan tyder det på att man, när det gäller syra-bas-balansen troligen befinner sig på en hälsosam nivå. Är urinen däremot mer eller mindre starkt sur kan det innebära att man har skaffat sig stora lager av syror i kroppen eller att man bara för tillfället är sur. Alkalisk reaktion hos dygnsurinen är mycket ovanligt och förekommer huvudsakligen hos mycket renläriga vegetarianer (veganer) som även undviker bröd och mjölmat.


Syrorna ger olika symptom (sjukdomar).

När födan ger upphov till övervägande sura ämnesomsättningsprodukter måste kroppen själv tära på sin mineralreserv för att neutralisera dem genom att bilda salter. Men denna mineralreserv är inte obegränsad. När kroppen blir alltmer översyrlig märks detta så småningom på slemhinnorna, dessa mineralrika hinnor som omger kroppens organ för att skydda mot frätangrepp, blir mer och mer irriterade ju mer mineraler de måste släppa till.

Får detta fortgå kommer syrorna att upplagras i kroppen och ge upphov till en rad besvär som t.ex.:

* Fibromyalgi 
* Reumatism 
* Gikt
* Benskörhet
* Njurbesvär
* Polyper
* Hemorojder.

Fortgår förgiftningen bildas så småningom 

* stenar i gallblåsa och njurar.

Det är inte enbart stenarna som ger smärta vid gall och -njurstens- anfall, utan det är även syrorna som trängt in i gallblåsa respektive njurarna som gör ont. * Magsår kan också misstänkas vara en översyrnings sjukdom. Likaså urkalkning av skelettet, * osteoporos, en utomordentligt vanlig sjukdom som medför att skelettet blir skört.

  

Kosten

Den syrabildande kosten innehåller låga halter av natrium, kalcium och magnesium och den sänker dessutom nivån av kalium och magnesium i nervcellerna vilket kan leda till att man förlorar sin mentala klarhet (tanken blir trög), samt ge utrymme för mycket grava sjukdomar. Ett slött sinne och nedsatt mental förmåga är typiskt för många som äter starkt syra-bildande kost.

Tungmetallförgiftning ger också denna effekt på sinnena. När du blir medveten om din kropps reaktioner på olika sorters mat, har du möjlighet att undvika att få symptom på t.ex. mat-allergi och annan ohälsa. Vi bör upprätthålla en rejäl reserv av basiska mineralsalter för att kroppen i en krissituation skall kunna neutralisera ett syraöverskott.


Symtom på syra-överskott

Vid sjukdom får vi nästan alltid ett syraöverskott (acidos), vilket innebär en försurning av olika grad. Symptom på acidos är exempelvis:

* vätskesvullnader
* onormalt lågt blodtryck
 * sömnlöshet

* inflammerade leder
 * illaluktande avföring  

* svårighet att svälja
 * tänderna är känsliga för vinäger eller

   sur frukt.

Orsaken till försurningen är nedsatt funktion i levern, njurarna eller binjurarna, vilket i sin tur kan bero på felaktig kost, övervikt, vitaminbrist, undernäring samt försurning i miljön. 

* Hårdträning
 * stress och negativt beteende och känslor  -

   ilska, rädsla och ångest producerar mycket syror.

Kost som är fulla med nyttiga antioxidanter skyddar mot cancer! 
Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler. Antioxidanter anses bekämpa de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa.
Vitaminerna A, C och E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna. Även mineralerna selen, zink, koppar och magnesium ingår i en del enzymer med antioxidantiska egenskaper. Coenzymet Q10 är även en antioxidant som kroppen kan producera själv, men som avtar med stigande ålder.  Antioxidanter anses sämre som kosttillskott än som ren föda! Mat som har en kraftig färg är ofta goda antioxodanter, röd, grön ... Grönt Té är en superantioxidant.  Antioxidanter finns det gott om i frukt och bär och grönsaker, mörkgröna bladgrönsaker som spenat. Alla kålväxter är superantioxidanter. Karotenoider (betakaroten) som innehåller gula och röda växtfärgämnen är även bra antioxidanter: exempelvis morötter, röd paprika och granatäpplen. Antioxidanter finns även i nötter och frön.  Kroppen kan även framställa antioxidanter själv, så kallade kroppsegna antioxidanter. Antioxidanter från maten förbättrar kroppens förmåga att framställa dessa kroppsegna antioxidanter, därför bör du tänka på vilka antioxidanter din mat innehåller. Kroppen försöker själv balansera och skapa de kroppsegna antioxidanter som behövs för att binda de fria radikalerna, vid kroppslig obalans så kan de fria radikalerna skapa sjukdomar i kroppen, exempelvis cancer.

Bra för att:  motverka hjärt- och kärlsjukdomar, för tidigt åldrande, grått hår, grå starr, inflammationer, neurodegenerativa sjukdomar som Parkinson, Alhzeimer, senil demens. Är förebyggande mot cancer.

Att tänka på: Grönt té anses ha sex gånger mer antioxidantisk effekt än svart té. Rött vin är en god antioxidant och kan med fördel intas några gånger i veckan i mindre mängd. Även kaffe anses ha antioxidantiska egenskaper.
Det finns ett flertal andra ämnen i vår kost som räknas som antioxidanter och nya hittas hela tiden. Lykopen som finns i tomater (tomatketchup) och flavonoider som finns i soja, rödvin, svart té och grönt té är några av dessa antioxidanter. Astaxantin den röda färgen i fisk är en annan antioxidant. Det finns även gott om selen i fisk. Svavel ingår i många antioxidanter. Glutation och liponsyra är en typ av antioxidanter som kroppen kan producera själv. Två enzym med antioxidantiska egenskaper som produceras i levern är SOD (superoxiddismutas) och GP (glutationperoxidas). SOD finns i 2 former, dessa är beroende av mangan och järn respektive zink och koppar. GP är beroende av selen. Nötter och frön, mörkgröna bladgrönsaker samt fullkornsprodukter innehåller bl.a. dessa mineraler.


Fria radikaler

Antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna (syreradikalerna) som är en restprodukt som bildas vid ämnesomsättningen. De fria radikalerna finns naturligt i kroppen och det livsviktiga syret som vi inandas behövs för att kunna skapa dessa. De fria radikalerna har ett ojämnt antal elektroner och är starkt reaktionsbenägna. Vid ett överskott av radikaler kan kroppen skadas. Vår kropp oxiderar då inifrån och åldras på det sättet snabbare (att kroppen rostar inifrån kan jämföras med metaller som rostar när de mister sina elektroner). 
Vi har även ett visst behov av fria radikaler. De bekämpar svampar, bakterier och virus och är bra för immunförsvaret, men i sin negativa form kan radikalerna angripa arvsmassan, DNA och anses även kunna skapa cancer. Radikalerna anses påskynda åldrandet och kunna ge en massa följdsjukdomar som: allergier, reumatism, ledinflammationer (artrit), diabetes, tidigt grått hår, MS, Parkinson mf.  De fria radikaler ökar kraftigt vid stress samt om man har toxiner i form av tungmetaller lagrade i kroppen. Tungmetaller är mineraler som kroppen inte har något behov av och som finns som överskott i kroppen. Stor risk anses dessa ha när de inte är organiskt bundet i kroppen utan flödar fritt som joniska metaller. Exempel på tungmetaller är kvicksilver (finns i amalgam), bly men kan även vara järn, koppar och zink mf. när dessa inte är organiskt bundna i kroppen utan flödar fritt som joniska metaller. Kunskapen om tungmetallernas negativa påverkan är ganska ny och inte helt accepterad av alla.
Friterad mat, alkohol, luftföroreningar, kemikalier av olika slag är även källor till fria radikaler. Starkt klorerat vatten, avgaser samt tobak innehåller också höga halter av syreradikaler.
 De fria radikalerna som har underskott på elektroner blir positivt laddade. Detta innebär också att de verkar försurande på kroppen när de fått ett lägre PH-värde, se syra/basbalansen. Exempelvis atomen väte består av en elektron och en proton när den är i balans, den har då beteckningen H. Om den skulle mista sin negativt laddade elektron så skulle den få beteckningen H+ som är en positivt laddad vätejon. Denna är försurande och frätande för kroppen, och gör så att kroppen oxiderar, rostar inifrån. Ju fler fria positiva vätejoner desto sämre. Elektroner har den förmågan att de vill verka i par kring en atom, och om obalans uppstår så försöker de ta en elektron från en annan atom eller molekylär förening, därvid uppstår obalans där istället. Detta kan leda till en lång kedjereaktion där fria radikaler bildas och i slutändand kan detta leda till att celler skadas och mutationer uppstår, vilket är en grogrund för cancer och andra elakartade sjukdomar. Exempelvis den fria radikalen i joniserat järn får formen Fe++ när den saknar elektroner och 2 elektroner har lämnat järnet. Fria radikaler är atomer som saknar sitt elektron par. Fria radikaler försurar kroppen.

Från Kurt Sandviks hemsida. Ät 7 ggr så mycket basiskt (+) som surt (-). Då blir pH- värdet i aktiv svett och morgonurin svagt basiskt (ung. 7,3). Ät även tillskott av kalcium-/magnesiumkarbonat för att säkra pHt, (1 st rågad tsk/ dag). 




Här kommer en tablell där du kan titta vad so mär baskikt, man skall äta  80% basik mat och 20% syrabildande mat,
det är det största felet som vi gör att vi vänt på det hela. Har du värk så ät så mkt basisk mat du kan!

NÖTTER

  • Hasselnötter - 1
  • Jordnötter - 15
  • Kokosnötter - 4
  • Mandel, söt - 1
  • Paranötter - 10
  • Valnötter - 8

MEJERIPRODUKTER

  • Komjölk + 4
  • Mesost, norsk + 4
  • Ostämne, vitost - 17
  • Schweizerost - 17
  • Skummjölksost - 14
  • Smör, saltat - 6
  • Vassle + 4

KÖTT, FISK OCH ÄGG

  • Fisk (ej lutfisk) - 10 till -19
  • Hönsägg ( utan skal ) -23
  • Kött - 10 till - 24

SPANNMÅLSPRODUKTER

  • Bovete, skalat - 7
  • Bovetemjöl - 4
  • Grahamsmjöl - 17
  • Havreflingor - 30
  • Havregryn, oprep - 13
  • Havremjöl - 33
  • Korn, kornet - 22
  • Korngryn - 20
  • Majs, majzenamjöl - 6
  • Majs, skalat - 14
  • Råg, kornet - 17
  • Rågmjöl - 16
  • Ris med fröhinna - 51
  • Ris, polerat - 11
  • Vete, kornet - 38
  • Vete, stärkelse - 6
  • Vetekli - 39
  • Vetemjöl - 8

ÖVRIGT

  • Brännässlor + 35
  • Margarin, saltat - 4
  • Olivolja - 6
  • Russin + 16
  • Svampar, hatt + 3
  • Fiskbullar med ben i + 1
  • Kalciumkarbonat + 800
  • Magnesiumkarbonat + 800
  • "pH-skorpan" + 4
  • pH-müsli + 7
  • pH-vin + 1

FRUKT OCH BÄR

  • Ananas + 4
  • Apelsin + 10
  • Aprikos + 5
  • Banan + 6
  • Björnbär + 7
  • Blåbär + 4
  • Citron + 10
  • Dadlar, torkade + 7
  • Druvor + 7
  • Fikon, torkade + 28
  • Hallon + 5
  • Jordgubbar + 2
  • Katrinplommon + 8
  • Klarbär + 2
  • Krusbär + 9
  • Körsbär + 3
  • Lingon - 6
  • Mandariner + 12
  • Mirabeller (plommon) +4
  • Nypon, torkade + 15
  • Persikor + 5
  • Plommon + 6
  • Päron + 3
  • Äpplen + 4

BRÖD

  • Basbröd (pH-bröd) + 7
  • Rågbröd, vanligt - 6
  • Rågbröd, knäcke - 9
  • Rågbröd, sammalet - 22
  • Vetebröd, siktat - 11

GRÖNSAKER/ROTFRUKT

  • Blomkål - 3
  • Brysselkål - 9
  • Bönor, bond - 10
  • Bönor, bruna - 8
  • Bönor, gröna m balja - 4
  • Endiver + 9
  • Gurka + 31
  • Gräslök + 8
  • Grönkål + 4
  • Humlekott - 15
  • Kronärtkocksbotten - 4
  • Kålarter, övriga + 5
  • Kålrot + 4
  • Kålrovor + 4
  • Lök, gul + 3
  • Melon utan kärnor + 2
  • Morötter + 10
  • Palsternacka + 7
  • Potatis utan skal + 5
  • Purjolök + 9
  • Rädisor + 6
  • Rättika + 28
  • Rödbeta + 11
  • Rödkål + 3
  • Sallat, huvud + 14
  • Selleri, blek + 11
  • Skärbönor + 7
  • Sojabönor, gula - 10
  • Sparris + 1
  • Sparrisknoppar - 14
  • Spenat + 9
  • Tomat utan kärnor + 14
  • Vitkål + 6
  • Ärtor, färska + 5
  • Ärtor, socker gröna 0

Min förhoppning är att kunna hjälpa dig som har värk, när vädret växlar ät då hirsgröt/hirsoppa 2-3 ggr per dag, det ärså basiskt att alla syror som ger värk försvinner.
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: June

Hej Irén!



Har sökt på din blogg om det fanns något tips på vad man kan göra när man har fått värk i en fot. Jag har varit till läkaren för 6 månader sedan och fick då rådet att skaffa hålfotsinlägg. Har nu gått med dessa i 6 mån men har nu fått värre ont på vänstra foten i andra tån från stortån räknat. Ont i tån och även nedanför kan knappt stödja på foten. Har du något tips vad jag kan göra. värker i höfter mm och ont i ländryggen....känner mig som 80- åring och inte 42 år.

Mvh June

2011-05-15 @ 23:31:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0