En vanlig dag på jobbet! Rädsla och njurar del 1!
Det märks att det är juli, inte lika många samtal på morgonen, folk sover längre i juli månad...vad skönt!!!
Själv vaknar jag alltid med Dali Lamas tankar. Sov inte så länge som du vill, du förlorar bara tid av livet.......
Då flyger jag upp och vaknar omgående.....
Flera besökare idag med intressanta fall.
Tanke, känsla och handling det handlar många "fall om" först så tänker vi en massa sedan blir det en viss känsla av alla tankar som snurrat och till slut gör vi en handling av kombinerat av tanke och känslan och i värsta fall blir vi sjuka av det som från början var endast en tanke......
Jag var på en kurs för länge sedan som vi fick lära oss att det enda vi behöver vara rädda för är vår egen tanke, utifrån den så skapar vi vår värld och inte nog med det vi skapar våra känslor i kroppen och de kan sätta sig var som heslt och bilda en s k sjukdom....en sjuk dom av det vi tänkt!
Visst är det så men nu efte MJ:s död så tänker jag att det enda man behöver vara rädd för är "doktorn".....
Mendet finns de som även är rädda för myggor....gör allt för att inte bli biten????
Många är rädda för höga höjder, en del kan t o m få för sig att sugas ut och att inte lite på sig själv..
i homeopatin så är det ett tecken på Argentum nitricum , rädd för rädslan och att inpulserna är så starka så man går rakt in i rädslan och blir sin egen fånge där.....
Njurar och rädlsa är ett, det är därför vi blir kissnödiga när vi blir rädda eller nervösa.....
Rädsla är en överlevnadsreflex och även att kasta urin eftersom vilda djur undviker oss när vi lukar urin.
Det finns de som märker sina revir med att kissa runt sina hus för att inte grävlingarna skall komma in och bygga bo under huset. Om det kommer en björn, så kissa ner dig han springer för att han inte gillar doften...
Det största fel vi alla gör är att vi aldrig kissar klart, efter den sista droppen räkna till 20 och det kommer alltid en droppe till och den skall ut, blåsan skall tömmas annars blir du kissnödig snart igen.
Våra tankar styr urinblåsan direkt, undrar om det finns toalett där???? Då blir man kissnödig av bara tanken....
Detta är ett stort bekymmer för många och många får besvär med att hålla urin eller urinläckage.
Njurens funktion
Njuren kontrollerar framförallt vätske- och elekrolytbalansen, d.v.s. balansen mellan olika slag av joner i kroppen såsom kalium, kalcium och natrium. Njuren har även tre ytterligare viktiga funktioner:
· Njuren tillverkar hormonet erytropoietin (EPO), som stimulerar produktionen av röda blodkroppar. Detta gör att kroppen kan ta upp mer syre och det är därför som det är gynnsamt för långdistansidrottare att dopa sig med detta hormon.
· Njuren omvandlar Vitamin D till dess aktiva form vilket är viktigt för kalciumbalansen i kroppen.
· Utsöndrar rening för reglering av blodtrycket. Renin produceras av de granulära cellerna i den juxtaglomerulära apparaten
·
Ungefär 20% av hjärtats slagvolym passerar genom njuren för varje hjärtslag. Njurarnas kapacitet att rena blod är mer än dubbelt så hög än vad som egentligen krävs. Detta innebär att man kan leva länge med bara en njure utan att känna av några som helst biverkningar, och medfödd avsaknad av en njure upptäcks ofta inte. Njurfunktionen avtar dock med åldern.
Njurens arbete styrs bland annat från hypofysen via hormonet ADH (antidiuretiskt hormon). Högre halter av ADH stimulerar till upptag av vätska, och därmed en ökning av blodvolymen och en ökad koncentration av urinen. När man dricker alkohol påverkas hypofysen att sluta producera ADH, och volymen urin ökar.
Rikligt med blodkärl
Varje njure är formad som en böna, 10-12 centimeter lång och väger ungefär 150 gram. Den inbuktande delen av njuren kallas njurporten, och härifrån utgår urinledaren. I njurporten passerar även blodkärl till och från njuren. Urinledarens första del är utvidgad, ser ut som en tratt och kallas njurbäckenet.
Många olika uppgifter
Njurarnas viktigaste uppgift är att bilda urin och därmed göra sig av med restprodukter som kroppen inte behöver, exempelvis urinämne och gallfärgämnen. Även främmande ämnen som tillförts kroppen utsöndras med urinen, till exempel läkemedel. Njurarna reglerar också urinens volym, salthalt och surhetsgrad.
Dessutom deltar njurarna i flera andra viktiga funktioner, däribland att
· bilda hormoner
· vara med och reglera blodtrycket
· stimulera röda blodkroppar att bildas
· tillverka glukos
· aktivera vitamin D
Artärerna som leder blod till njurarna kommer från bukpulsådern eller bukaorta. Venerna från njurarna tömmer blodet i nedre hålvenen.
1. Binjure, ett endokrint organ placerat alldeles ovanför njuren. Binjuren har inget direkt samband med njurens funktion.
2. Pyramid
3. Njurhilus (inbuktningen vid njurbäckenets utlopp till urinledaren)
4. Njurpapill
5. Njurbäcken
6. Njurmärg
7. Urinledare
Eftersom njurarna arbetar hela tiden behöver de ständigt syre och näringsämnen. Så mycket som en fjärdedel av den blodvolym som hjärtat pumpar ut varje minut går till njurarna. Det innebär att cirka
1 500 liter blod passerar genom njurarna varje dygn.
Artärerna som leder blod till njurarna kommer från bukpulsådern eller bukaorta. Venerna från njurarna tömmer blodet i nedre hålvenen.
Eftersom njurarna arbetar hela tiden behöver de ständigt syre och näringsämnen. Så mycket som en fjärdedel av den blodvolym som hjärtat pumpar ut varje minut går till njurarna. Det innebär att cirka
1 500 liter blod passerar genom njurarna varje dygn.
Både mannens och kvinnans urinrör har en tvärstrimmig slutarmuskel, som kan styras med viljan. Muskeln ligger en liten bit nedanför urinblåsan. Denna viljestyrda muskel är en del av den så kallade bäckenbottnen.
Viljan styr bara delvis att man kissar
I urinblåsans vägg finns mottagare som känner av när väggen blir uttänjd av urin. Signaler skickas då till den del av nervsystemet som inte styrs av viljan, det så kallade parasympatiska nervsystemet. En omedveten reflex att kissa sätts igång. Den glatta muskulaturen i urinblåsans vägg dras ihop, samtidigt som de glatta muskelcellerna runt urinrörets inre öppning slappas av.
Uttänjningen av urinblåsans vägg leder också till att man känner att man behöver kissa. Den viljestyrda slutarmuskeln runt urinröret fortsätter att vara sammandragen tills man medvetet bestämmer sig för att låta muskeln slappna av så att man kan kissa. Om blåsan blir alltför utspänd kan man inte medvetet hålla sig längre.
Små barn som ännu inte lärt sig styra den viljestyrda slutarmuskeln kissar så snart reflexen att kissa utlöses.
Tungan
Allra längst bak på tungan kan man upptäcka små
upphöjda "knölar".
Det kan även vara beläggning gul eller vit, även en viss slemanhopning eller små gula/vita prickar. Detta visar på att njurarna har en obalans och arbetar inte som de skall. Ofta är de överbelastade.Vid kroniska urinvägsinfektioner är ofta hela tungan lite mörkare röd eftersom detta tyder på inflammationer.
Som vanligt är det alltid en helhetsbedömning som skall anlyseras för allt har en samverkan och hänger ihop.
Var rädd om dina njurar, undvik allt som har antiklummedel i sig som vanligt salt, socker, färdiga såser, färdiga pulverrätter som rörs i vatten mm
fortsätter imorgon!
Ät allt i sin rena form......
Rädsla tar energi och det gör oss trötta, släpp släpp släpp!!!!!!