Kurs i Hälsoanalyser!+ Maten på semestern! Funktionsmat!

Idag har jag haft kurs på Helheten, Herba plus steg 5. Jag har lärt ut sammanställning av ansikte, tunga, naglar och irisanalys. Det är fantastiskt hur man kan se samma "fel" på samtliga ställen, en röd tråd som berättar hur man mår i kroppens samtliga organ. Det är så spännande! Vi hade en sådan trevlig kurs idag och mina praktikanter var med, jag tror att de fick en kick till livet! Jag har gjort ett nytt kompendium i färg, alla var helt imponerade över mitt arbete.
Mat som funktionsmedel och hur man kan se vem som behöver vilken mat. Syra bas balansen mm.

Maten är egentligen vår medicin, men den kan vara en dålig eller en bra medicin. Vissa ämnen har en mer extrem inverkan, som till exempel socker och salt, medan andra är balanserande för kroppen eftersom de innehåller ett brett spektrum av näringsämnen. Grönsaker, bär och nötter är exempel på det senare. Allt vi äter påverkar immunsystemet, nervsystemet och hormonerna - vilket givetvis medför att även tankeförmågan och känslorna influeras. Därför bör man betrakta all mat som en potentiell drog som kan påverka kroppen och psyket. En mat som ger fullgod och väl avvägd näring är en förutsättning för att vi ska kunna tänka, koncentrera oss och lära nya saker.


Kanske jag valt fel yrke, skulle skriv mer. Kanske göra en handbok om kropp och själ hur man skall ta bäst hand om sig och sin kropp. En handbok i sorg som ger mening och uppåtpuffar skulle vara givande att göra. Idag har det flygit så många nya idéer i mitt huvud. Amanda kom på en bra idée på semestern...Åk sjuk kom hem frisk! Starta en hotellverksamhet på Gran Canaria med bra mat, utrensning och homeopatmedel, ett friskställe där man kunde lägga in sig och sedan lära sig om sin kropp och själ, en skola i friskhet och sedan kom man hem helt frisk...vad tycker du om det?
Maten på ön var helt förskräcklig...och samma mat övererallt chips hit och dit...hamburgare och kött överallt. Att få veg mat var svårt, och vid flera tillfällen så fick flickorna tonfisk i sin mat...fast de beställde veg(hela ön verkar tro att tonfisk är en grönsak???) En hälsoresturang där på playan skulle nog funka väldigt bra, fattar inte att ingen tänkt på det?

Jag försökte att beställa Tapas(veg) då fick jag skrynkliga potatisar med mojo sås och friterade lökringar med någon soja sås, det var väldigt gott men fett som tusan......

Johan åt kötträtt och då kom det fram några grönsaker till......

Hamburgare med pomfritt, några salladsblad var det på.....

Men på Hard Rock Café kunde göra stora veghamburgare med mkt grönsaker i och bredvid. Amanda fick använda båda händerna för att få den till munnen.....MUMSSSS

Vi fick laga egen mat, här pastasallad på våran balkong, det var faktiskt även svårt att få tag på grönsaker i livsmedelsaffärerna.......helt otroligt för de odlade tomater, avocados mm på ön.

Vad skall man äta?

Mat som skyddar- Mat som medicin

Granatäpple innehåller antioxidanten flavonid (Flavonoider är en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter). Skyddar mot cancer, åderförkalkning, hjärtinfarkt, och stroke. Sänker högt blodtryck. Förebygger prostatacancer och hjälper mot impotens.

Blåbär skyddar mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar, magsår, demens och synförsämring.

Tranbär ger skydd mot urinvägsbesvär och blåskatarr.

Äpple minkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sänker kolesterolet i blodet. Speciellt hälsosamt för diabetiker.

Apelsin är mycket rik på c-vitamin. Minskar risk för hjärt- kärlsjukdomar och är cancer hämmande. Lindrar vid förkylning.

Passionsblomma verkar lugnande och används mot lindrig oro och insomningssvårigheter.

Kakao sänker blodtrycket och är välgörande för hjärtat och blodkärlen. Ta en kopp kakaodryck istället för den feta och sötade chokladen.

Lax innehåller fettsyran omega-3 (alla feta fiskar) skyddar mot åderförkalkning och hjärtinfarkt.

Sill i alla dess former är rikt på omega-3 och även selen och B-12-vitamin. Ät gärna sill till frukost.

Sardin är bra på frukostmackan. Är förutom omega-3 rikt på A-Vitamin, B-vitamin, kalium och fosfor.

Te är rikt på antioxidanter och minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar och åderförkalkning.

Räkor är både gott och nyttigt. Låg fetthalt och rikt på järn och selen.

Musslor är utomordentligt hälsosamt. Låg fetthalt och rikt på högvärdigt protein och B-12.

Linfrön växtbaserat omega-3-. Sänker kolesterolet i blodet och är bra för hjärtat.

Valnöt, bra för hjärnan, sänker förhöjda blodfetter och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En näve om dagen rekommenderas.

Gul lök /röd lök skyddar hjärta och kärl och minskar risken för blodpropp. Gynnsam effekt mot astma, och förkylningar.

Purjolök smörjer tarmslemhinnan.

Rapsolja är bra för hjärtat, låg andel mättat fett.

Kronärtskocka förbättrar matsmältningen och sänker förhöjda blodfetter.

Generellt vet vi alla att det är bra att äta mkt frukt och grönsaker varje dag. 70%-80% av vår föda skall vara frukt och grönskar och endast 20-30% det övriga som kött, bröd, ris, pasta mm.
Äter man 70-80% basisk föda varje dag så kan kroppen självläka. Lilly Johansson sa alltid att en "basisk kropp kan inte bli sjuk". Basisk mat är frukt, grönsaker, hirs, mm.
Syrabildande mat är socker, kött, vetemjöl, pasta mm.  Många mår bra av att plocka bort alla mjölkprodukter den första tiden vid reningen och efter reningen. Mjölkprodukter gör att vi slammar igen och att bakterier och virus kan lätt fastna i kroppen.

Man kan göra det enkelt genom att servera en riktigt god fin sallad till alla sina rätter och äta 4-5 frukter per dag. Använda mera rotfrukter som morot, kålrot, palsternacka, vitkål mm

Kallt väder gör blodet surare och varmt gör det mer basiskt.

Syra-bas-balansen påverkas av generna, kosten, matsmältningen, stress och av vädret. Försök har visat att om man tillför ett basöverskott till en person som man förmodar har stora upplagringar av syror, så fortsätter urinen att under kanske ett halvt år eller längre att utsöndra ett syraöverskott. Detta kan sägas vara ett indirekt mått på upplagring av syror, ett mått som erhålles i efterhand, i kroppen. Dessa försök tyder på att kroppen kan upplagra stora mängder syror i sina reserv-lager och att det kan ta mycket lång tid att få bort detta syraöverskott. Under hela denna tid hålls blodets pH-värde normalt.

Hoppas att dü fått lite tips om att äta mat som fungerar för din kropp!

Vår tid är för värdefull för att slösas bort på oväsentliga saker..... tex skräpmat!!!!

Kommentarer
Postat av: Hampus

Hej, riktigt bra text. Tråkigt ni inte hade mer alternativ till "bra" mat på er semester. Men kan tänka mig att de flesta som reser utomlands inte vill äta nyttigt. Vad tror du det beror på att så många människor väljer att äta onyttig mat, vad är det som gör oss beroende av godis och chips, pizza och choklad? och hur kommer man ur ett sådant beroende?



Tack för att du lägger ner så mycket tid på att utbilda oss. Fortsätt gärna så här. Kram från mig.

2009-03-18 @ 11:54:42
Postat av: Irén Svensson-Nylén

Matvanor är det svåraste vi har att ändra på. Vi blir lätt beroende av något som vi äter mycket av. Fortfarande är inte hälsosammat = god mat i vanlig folkmun, tyvärr. Här hemma äter vi bara god mat jämnt tycker vi. Socker är ett starkt beroende framkallande ämne i sig, nästan allt innehåller socker när man börjar läsa ute i affärerna. Choklad har oxå beroende framkallande ämnen i sig.... så det är inte konstigt att vi blir beroende. Begär är viktigt i Homeopatin, ofta har vi ätit sönder vår förmåga att veta vad "rätt" mat är. Mamma stänger in katten när den är sjuk, jag säger släpp ut den för han vet vilken mat som är den "rätta" vid just det ögonblicket. Vi har oxå vetat det men nu har vi ätit sönder den förmågan, därför fastnar vi alla på olika begär. Tack för att du läser min blogg!!!!

2009-03-18 @ 19:27:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0