Seminarium med Gert Eselböck genom SHR

Ikväll har jag skrivit en artikel till SHR:s tidning så här ser den ut.....


Seminarium med Gert Eselböck, SHR i Hässleholm den 18 april 2009


Gert Eselböck har arbetat som Homeopat i Sverige i 40 år, bor numera i Österrike. SHR ordnade ett seminarium i Hässleholm för våra medlemmar och icke medlemmar. En trevlig och lärorik dag. Kortfattat sammandrag från Gert:

Naturens gåva till oss homeopater är symptomen som visar sig vid olika besvär. Det behövs ett tillstånd hos patienten för att visa oss medlet som behövs för att få balansen tillbaka.


Vi behöver ha tålamod och sunt förnuft för att hitta det rätta medlet. Ofta byter vi medel för fort istället för potensen.

Vi måste tänka "patientpsykologiskt" dvs hitta patientens känsla, vi måste tänka på hur vi kan vända patienten till oss.
Vi vill att patienten skall producera klara symptom för att vi skall kunna nå fallet. Vi skall se det som en höjdpunkt att hitta symptomen, det löser vår uppgift. Symptomen är en farmakologisk information som kroppen förmedlar, en informationsteknik.
Viktigt är vad man vill med verkligheten. Så är du i din sjukdom. Hur är du i din sjukdom?

Vi har en inneboende oförmåga att ta till sig vår verklighet. Det finns alltid en avgörande punkt i varje fall. Vi måste se patentens svaghet och att han/hon r svag av sin sjukdom. Ofta får vi fungera som samtalsterapeuter. Lösningen ligger i att problemet inte finns längre. Det som ligger framför fötterna är svårt att se.  Livet tar sitt anspråk för oss alla. Lika botas med liknande. Homeopatin tvingar organismen till att få en annan syn på sjukdom. Det är naturens rena språk.


Rätt medel är allt det viktigaste sedan kommer potens valet.

Gert berättar att han arbetar mest numera med Q potensen dvs

Lm potensen. Lm 6, lm 12, lm 18 och lm30 använder Gert i flytande form, 10 drp 1 gång per dag tills flaskan är tom.


Tillfrisknande börjar med fenomen. Symptomen är sjukdomsfenomen och vi skall tyda symptomen. Vi måste vända och vrida på dem så att vi förstår, vad som pågår. Våra största fiender är våra fördomar. Patienten bör nämna oss verkligheten.



Medeltips:
Lachesis - Jag vill skiljas men vad skall grannarna säga? (detta är ett läknings hinder för patienten) Lachesis är alltid konflikt rädda och spelar ut sin konflikt. En slags förargelse i bundenhet  - ormen dör i förförerskan. Lach beaktar symptomen men har andra saker att tänka på. Lach säger ofta - Det känns såsom jag håller på att bli sjuk, men orolig över vad grannen skall säga.....ormen slingrar sig alltid.

Ignatia medlet bör upprepas oftare än andra medel.
Psorinum - tidigt skede känner igen, en organism som inte gör det den skall.

Det finns fyra symptom i alla syror:
Svaghet, svettning, ångest och tvång.

Acidphos när phos har slocknat. En avslocknad phosphorus som fått för många problem.


Fallbeskrivning:

Anna

Söker för hudutslag, ledbesvär, nacken, ljumskbesvär, andningsstress och ångest. Har haft hudbesvär sedan barndomen. Kliande eksem, utslag låren och de växlar med ledsmärtor. Rhus tox D 30 passade väl.

Fyra tänkbara medel:                                                                                                

Kalium Carb, Sepia, Pulsatilla och Medorinum                                                           Sepia

                                                                   

Korta medel beskrivningar från Gert:  

  

Kalim Karbonicum
När de berättar om sin sjukdom gråter de. Ofta har de  motsägelsefulla symptom. Beröringsångest, vill ej var ensamma men älskar lugn och ro. Har en motorisk oro. Ångest som börjar i magen. De har ofta svaghet och svettningar och ont i ryggen. Smärtorna är stickande.

Efter kroppslig ansträngning blir hon nedstämd och gråt mild. Hon känner ångest, nervös och gråter lätt. Ångest svider i magen. Bekymrar sig för framtiden. Har blodvallning med ångest. Känslig för ljud. Är lättskrämd. Har stickande smärta i högra tinnen. Har ofta torr vävnad. Även ofta återkommande hudutslag i nacken. Lider av ledbesvär. Bättre att vika sig dubbel. Rapar ofta. Matsmältningsbesvären är stickande. Har ofta ont i magen. Följd av förolämpningar och nedkylning. Är motspelaren till Natrium.

  

Veratum Album
Växlar hela tiden, växlar snabbt.

Conium
Var växer den? Vilken roll har den? Det spelar roll var växten växer och i vilka förhållanden den har. Conium behandlar tumörer speciellt i bröstkörteln som är av följd av stötar och slag.

Stora pupiller, och ögonlocken faller ner. Bra vid förhårdnader, mjölkfeber och även prostatakörtelbesvär. Conium är även ett stort yrsel medel med vinglande gång och ryckiga rörelse. Blek och blåaktig hud.

Stramonium känner ingen smärta.

Agarius är okänslig.

Calc phos kan inte sitta stilla. Bra att tänka på vid ADHD.

Silicea

Fryser ofta, kall om fötterna. Tycker mycket om varma bad. Tål ej luftdrag. Får diarré dagen innan tentan. Ett bra medel vid livmoderscancer, rädsla för hotande sjukdom.


Aristolochia Clematis
Bra vid förlossning och barnsäng. Kroniska förgiftningar.


                                               Sammanställning av Irén Svensson-Nylén



Kommentarer
Postat av: Lotta Riberth

Tack för den intressanta artiklen du skrivit, det är så roligt att du delar med dig av din kunskap här Tack och kram Lotta.

2009-05-16 @ 19:22:04
URL: http://seminarium
Postat av: June Erikson

Hej Irén det är så spännande att läsa om olika medel och hur man ska vara för att passa in på olika medel. Min dotter har astma och allergier och vi har gått i över 2år vid Jan Svensson i Norrköping, men det var svårt att hitta rätt medel. Vi går hos en medial kvinna som kan kanalisera fram rätt medel. Min dotter har faktiskt blivit mer oräddare sedan vi började. Har ju varit en blyg tystlåten tjej i skolan, men dominerande hemma :-)

Så skriv om fler medel...

Kram June

2009-05-19 @ 10:53:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0