Cern - vetenskapen


På vår utbildning hade vi mkt vad som sker i Cern. Det var så himla intressant om atomens icke materia som nu är "vetenskapligt bevisat" kanske kan man därmed förklara homeopatins förmågor och hur det fungerar. Även hur vi i väven hittar samma tankar som vi tänkt. Det är så spännande och snart kommer andlighet lite närmare verkligheten och att det går att bevisa........tankar fungerar!
På nätet om Cern:

CERN betraktas som det ledande laboratoriet i världen för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik. Den forskning som bedrivs är i första hand elementarpartikelfysik men även fundamental fysik inom angränsande områden.

En stor händelse vid CERN är invigningen av partikelacceleratorn Large Hadron Collider, LHC, där man kommer att studera materiens minsta beståndsdelar för att bland annat försöka förstå hur universum bildades och vilka fundamentala krafter som styr vår värld. Experimenten vid LHC planerades starta under 2008.

Pga felaktiga elektriska kopplingar mellan två av acceleratorns magneter misslyckades de preliminära körningarna av LHC 19 september 2008. 16 oktober samma år publicerades en ingående rapport över vad som hade gått fel. LHC planeras att fortsätta med sina experiment under hösten 2009. Trots detta fullföljdes invigningen av LHC.

CERN forskar inte bara inom partiklar utan ligger också långt fram inom IT-området, till exempel utvecklades World Wide Web vid laboratoriet och man är i dag ledande på utvecklingen av Grid-tekniken inom Europa där Sverige deltar genom SweGrid-projektet.

CERNs första accelerator var 600 MeV Synchrocyclotron som byggdes 1957. Med denna kunde man göra experiment inom partikelfysik och kärnfysik. Synchrocyclotron var i drift ända fram till 1990. 1964 övertogs experimenten inom partikelfysik av den nya och mer kraftfulla Proton Synchrotron.


Jag fick ett mail i söndags angående Cern:

Idag (söndag) när jag kom hem hade Svenska Dagbladet hela första sidan och 6
sidor invändigt om CERN och omstarten i partikelacceleratorn! 2 journalister
har besökt CERN och skrev artikeln. Det finns också artiklar att läsa på
SvD:s hemsida. Hur länge de ligger kvar vet jag inte. Från artikeln:
"Resultat tidigast om ett år. Nästa vecka börjar protonstrålar skickas runt
hela tunneln. Protonbuntarna får cirkulera några veckor och gradvis ökas
farten. I mitten på december ska protonstrålar skickas i vardera riktningen
för att åstadkomma den första kollisionen." - "Omkring 2012 sker upp till
två miljarder protonkollisioner per sekund i de fyra experimenten." -
"Acceleratorn ska köras så här i ca 10 år".

Blir lite orolig och hoppas verkligen att de vet vad de gör där. Rysligt är att det är just år 2012 som kollissionen skall ske, förra gången misslyckades den....

Men man måste ha Tillit, tillit tillit.......det kan bli någon väldigt bra av allt!


Kommentarer
Postat av: anonym

Tittar man mindre på (bioaktuella) science-fictionfilmer så får man tillit. Jag gjorde misstaget att missbruka science fiction, jag förlorade verklighetskontakten nästan helt och drabbades av ohanterlig panikångest och psykos.

Om du tror det "smäller" så kan det lika gärna göra det vid första kollisionen, eller nån gång i slutet av 2010. Men det gör det inte. Det här är ju ingen test av vapen. Så tillit*3 är formeln här.

2009-11-20 @ 10:33:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0