Teneriffa del 3 Drakblodsträdet och staden ovanför molnen

Drakblodsträd (Dracaena draco) är ett liljeträd i familjen stickmyrtenväxter. Växer bland annat på Kanarieöarna, Kap Verdeöarna och Madeira. I Marocko växer underarten subsp. ajgal A.Benabid & F.Cuzin.

Drakblodsträd är ett städsegrönt, upp till 20 meter högt träd. Det är gaffelgrenigt och bildar med tiden en rundad krona. Barken är slät och silvergrå. Bladen är smalt linjära till lansettlika, de är daggiga och sitter samlade i spetsen på grenarna. Det blommar mellan juli och september.

Om stammen skadas så sipprar det fram en blodröd harts, drakblod, som inom naturmedicin och alkemin varit prisat för dess magiska krafter. Såldes ändå på svenska apotek en bit in på 1900-talet. Detta harts används även till att färga marmor, och en viss typ av fernissa som används till fioler.

Dracaena draco 3.jpg På Teneriffa i orten Icos de los Vinos finns det berömda tusenråriga drakblodsträdet som numer är omgivet av en liten trädgård. Att trädet är tusentals år gammalt kan nog anses vara en skröna, men mordern undersökning uppskattar åldern till cirka 800 år. Att bestämma åldern på liljeträd är svårt eftersom inga årsringar utvecklas.Som vildväxande är drakblodsträd numera mycket sällsynta, men som prydnadsväxt är den mycket omtyckt och finns planterad runt Medelhavet, men även i parker utanför Europa. På Madeira återstår endast två vildväxande exemplar sedan ett tredje rasade i havet under en storm 1982. Nyligen upptäcktes på Gran Canaria en ny art av släktet Dracaena.

Drakblodsträd kan odlas som krukväxt i Sverige, och den som har vägarna förbi Icos har möjlighet att köpa frön från det mytomspunna trädet, då det säljs i trädgården där.

Äntligen fick jag komma till Drakblodsträdet!!!

Tyvärr fick jag inte krama det, det hade gått om jag hade varit där för två år sedan, då var det någon idiotiskman som försökte tända på det med bensin. Nu fårman inte gå närma det, en mur har byggts upp och Drakblodsträdet har fått flera "Ungar". Om ni såg Harry Potter när de landade i trädet med bilen, så titta noga för det var i ett Drakblodsträd som de landade i. En sägen är att om man kan krama ett Drakblodsträd så kommer det aldrig mer hända något ont. När jag gjorde övningen fruktansberg och satt ute i skogen i en stencirkel för att möta sina rädslor( en shamanövning) då hade vi drakblod som skydd och strödde över stenarna. Så ni förstår att jag var överlycklig att få möta Drakblodsträdet i verkligheten, Alva försökte ta ett kort här så det såg ut som jag kramade det! Vackert var det och väldigt mystiskt! Endel säger att det är över 3000 år gammalt....andra säger 800 år gammalt ...gammalt är det i varjefall och mäktigt!När du lär känna naturens tidlösa lagar - de som styr hela universum och allting i det - vet du att det  är en självklar rättighet att bli allt det du kan bli! Och du kan bli mer än din omgivning, mer än bara det förflutnas fånge. Men för att verkligen bli det måste du bli herre över din vilja!
från boken Munken som sålde sin Ferrari! Robin Sharma(allt som skrivs med svart kommer från boken)


det fanns många andra spännande gamla spöklikna träd där, fantastiska rötter ......

Den viktiga frågan i livet är, vad är du så upptagen med?
En av de bästa reglerna är att åttio procent av det vi åstadkommer i livet kommer från tjugo procent av de aktiviteter vi ägnar oss åt. "Den uråldriga regeln om tjugo"


Fantastiska olivträd.

Låt inte andra stjäla din tid. Var på din vakt mot tidstjuvar. Du måste varaskoningslös när det gäller din tid. Lär dig att säga NEJ. Modet att sägan nej till livets småsaker ger dig kraft att säga ja till de stora sakerna i livet!


Här sitter vår guide från bussen, en inhemsk kille som verkligen gillade sitt jobb och pratade både spanska, tyska och engelska på vår lilla tripp. Någon mer sliten telefon har jag aldrig sett i hela mitt liv, men den fungerade!!!!!!


Jag frågade Johan vad han trodde att det var som slingrade där uppe i bergen, vattenledningar trodde han......men det var vägar och dit kom vi efter att ha ätit middag i en liten by.Något av det mest tragiska man kan ta sig till är att skjuta upp livet. Allför mångamänniskor drömmr om en magisk rosengård vid horisonten istället för att njuta av den som finns bakom huset.Kom ihåg vilken kraft det finns i skratt. Precis som musik är det ett fantastiskt livselixir mot stress och påfrestningar. Skratt öppnar hjärtat och lugnar själen. Ingen borde någonsin ta så allvarligt på livet att han glömmer att skratta åt sig själv.


Så åkte vi högre upp och högre upp, helt plötsligt var det moln överallt! Vi åkte igenom molnen, under och över.....en märklig känsla....


Vägarna blev mindre och mindre, slingrande och skarpa krökar och högre blev det......
det började kännas i magen.....


Övergivna hus åkte vi föbi med stora aloverakaktusar......sommarstuga?
Nej det var för högt uppe och för dåliga vägar och det saknade ju tak.......Å så äntligen kom vi till byn ovanför molnen Masca!!!!

Masca är en liten apelsinby som ligger i Teneriffas nordvästra hörn. Byn byggdes av Guancherna - Teneriffas urinvånare. De levde helt utan kontakt med den övriga delen av ön väldigt länge. Byn är uppbyggd i en ravin med 600 meter höga bergväggar. År 1496 intog conquistadorerna dalen och dräpte befolkningen som bodde där. Byn har varit helt gömd för den resterande delen av ön fram till 1927. Då fick de telefon men de kunde fortfarande inte ta sig därifrån utan flera dagars vandring till fots eller med åsna. 1991 byggdes en smal slingrig väg som gick ner till dalen.

Idag bor 120 invånare kvar i de gamla vita stenhusen med terrakottatak. Det kommer massor av turister och vandrare till Masca varje dag, det sägs att det är ett paradis eller ett Mekka för vandrare med alla sina fina vyer och utsikter. Byn är uppbyggd runt en kyrka som ligger på ett palmkantat torg. Det finns också ett museum som visar utställningar av deras enkla men smarta föremål som användes i den avlägsna byn för att göra livet lättare.Det finns mycket natur och växtlighet i byn till exempel kaktus, bougainvillea, aloe, apelsin, citron och grapefrukt. Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Masca"Berg och djupa dalar, serpentinvägar som man trodde inte det var sant.....


Ni ser de vita linjerna det är vägarna....här i sluttningen fanns några hus av Masca.


Min familj njöt när vi kom upp... solen sken och alla var glada (vi överlevde hit i varje fall!!)Det var helt magiskt vackert och molnen kom och gick....här levde det människor!!


Här levde det vackra katter som njöt av den otroliga värmen(vi var väl nära solen...)


Ett litet litet vackert torg fanns där......


Det var så otroligt rent och vackert........ en sagovärld!


Man kunde shoppa.....det enda jag handlade var en stor påse saffran som nästan inte kostade någonting, nu har jag till hela julen...... Amanda handlade ringar. Lägg märke till att boganvillan växte på hela taket.


Vacker väska som var sydd där.


Så började färden ner......det är vägarna ni ser här som vi skulle ta oss nerför.

Den bästa tidpunkten att plantera ett träd var för fyrtio år sedan. Den näst bästa tidpunkten är nu. Slösa inte bort ens en minut av din dag. Utveckla ett dödsbäddsperspektiv. Det är ett nytt sätt att se på livet, ett mer stärkande sätt. Man kommer helt enkelt ihåg att varje dag kan vara den sista, och därför lever man fullt ut och njuter av den så mycket man kan.

fortsättning imorgon!


Kommentarer
Postat av: Sara

Vilken vacker familj, alla verkar så himla kärleksfulla hela tiden med varandra :)

2009-11-07 @ 18:44:07
Postat av: fia olsson

tack!! vackra uppfriskande bilder och kloka ord, jag ligger sjuk i värsta influensan, men på väg upp och tänkte att lite teneriffabilder skulle vara medicin(var där i nyår).googlade och hittade din sida....den hjälpte o gav kraft, lägger på favoriter

2012-03-01 @ 12:22:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0