Ekotoxikologi, Läkemedel vårt största miljöhot?

Idag fick jag ett besöka av en kvinna vars bror var Ekotoxiolog, det lät spännande så jag frågade vad detta innbar. Min nyfikenhet leder mig in till mycket.
Han kontrollerade gifter i naturen och analyserade dem mm. Han säger att vårt största miljöhot är läkemedel.....
Det finns många läkemedelsrester i våra hav, dessa påverkar fiskar och andra djur och de börjar mutera nu.
Det är så rysligt........
Vi kissar ut våra läkemedel och reningsverken kan inte ta bort de syntetiska ämnena och det kommer ut via avloppen och sprids i naturen, som gör den sjuk.

Jag blir så ledsen och arg..... jag får ju hela tiden höra att homeopati inte är vetenskapligt och allt som detta med för och vissa säger till och med att den inte är rumsren mm. Homeopatiska medel är inte skadligt för människor, inte för djur och inte för natur. De går till bottenmed de flesta besvär helt oansenligt som en information i kroppen och kroppen självläker på alla plan.

Läkemedel är vetenskapliga och läkemedelsindustrin är vår största industri, nu visar det sig att den är den farligaste för vår miljö och för framtid. Men den är vetenskaplig och då får den fortgå.

Hur har det kunna blivit så här?

Har vetat länge att kvinnor kissar ut mkt hormoner, östrogener mm och det påverkar miljön i högsta grad, och i storstäder där inte reningsverken får bort läkemedel kommer det tillbaka till oss och männen för prostatacancer av östrogener. Kanske ett sätt att från naturen slå tillbaka på oss människor...... män kan bli sterila av vattnet, vad sägs om det? Vatten kommer att bli ett stort problem i framtiden. Snart kommer det att bli förbjudit att dricka det i våra största städer i Sverige, och det är på grund av läkemedel. Jag blir verkligen bekymrad och extremt trött på denna värld vi lever i........

Vad är vetenskap?
Vetenskap är skapligt vetande, kunskap är att kunna skapa något!

Har hittat på nätet:

Ekotoxikologi, vetenskapen om främmande kemikalier i naturen, hur de släpps ut samt deras kemi och effekter i miljön. De ekotoxikologiskt viktigaste substanserna är ofta svåra att bryta ned och utsöndra. De anrikas därför i levande varelser, vilket möjliggör en spridning av miljögifter från art till art och från generation till generation.

 2010-01-21 Nationalencyklopedin 
http://www.ne.se/ekotoxikologi

Läkemedelsverket utreder för närvarande kunskapsläget om effekter av läkemedel i miljön på uppdrag av regeringen. Idag vet vi inte hur växter och djur påverkas av dessa ämnen. EU kommer sannolikt inom en snar framtid att skärpa reglerna för hur miljöriskbedömningen av läkemedel ska gå till. Som ett led i detta arbete, kommer det aktuella projektet ta fram ny kunskap om effekter av olika grupper av läkemedel. Vi kommer att kombinera kemiska analysmetoder och biologiska tester för att identifiera läkemedel i avloppsvatten och för att studera vilka effekter de kan ha på framförallt kräftdjur och alger. Dessa resultat kommer att sammanlänkas med resultat i samarbete med två andra projekt som studerar effekter på bland annat fisk.

Läkemedel sprids till miljön främst via avloppsreningsverken, antingen genom att de använda läkemedlen utsöndras av människan via urin och avföring, eller att oanvända läkemedel spolas ner i avloppet. De läkemedel som inte förstörs i reningsprocesserna, följer med det renade avloppsvattnet ut eller fastnar i avloppsslammet. Merparten av slammet läggs på soptippar, varför risken att läkemedel sprids till miljön med lakvatten är stor. På detta sätt hamnar läkemedlen, opåverkade eller i omvandlad form, slutligen i sjöar, hav, grundvatten och även i dricksvatten. Eftersom läkemedel är gjorda för att ha en biologisk effekt, finns det anledning att tro att biologiska system även hos andra organismer än människan påverkas. Detta har redan visat sig, till exempel då fiskar som levde i närheten av reningsverk blev tvåkönade av p-pillerrester som fanns i det renade avloppsvattnet.

läs mer på http://proj.formas.se/detail.asp?arendeid=10147 

Kommentarer
Postat av: Malin

Hej Irén!



Det är märkligt att folk hellre tar syntetiskt framställda läkemedel än naturliga.

Min sambo är sjukvårdsutbildad och var lite skeptiskt till Seda Plus först, men nu är han jättenoga med att ta tabletterna varje dag.

2010-01-22 @ 10:46:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0