Utbildning i Sågarbo to 25- sö 28 mars

Så var det dags för de blivande Prästinnorna att mötas i Sågarbo för 4 dagars utbildning och "kloster liv".
Det var fyra helt fantastiska dagar med mycket glädje, kärlek och tårar.
Vi fick redovisa våra grupprbeten som vi hållet på med snart ett år.
Det blev djupa upplevelser och nära kärleken.

Vi börjar med en måltid och här bredvid mig sitter Hilka som jag även delar rum med och även Ingegerd fråm Malmö. Vi kommer från alla Sveriges hörn till Sågarbo. Enkel veganmat serveras upplagt alltid på sådant vackert sätt med stor omsorg.


Visst ser det gott ut?


Det blev nära massage direkt, Susanne hade ont i en muskel och Marja var där direkt. vi har verkligen blivit "systrar", det är en viss känsla med så många systrar må jag säga

.
Å vad gott med granatäpple till efterrätten, enkelt och otroligt gott!




Det finns alltid en famn att lägga sig i och ha en mysig stund under undervisningen. Man kan välja att sitta eller att ligga på madrasser. Alla är vi lika trötta när vi möts, livet är verkligen fullt "upp" för många av oss. Det är verkligen att komma till en reatret.


Vi har verkligen fått lära oss att vila, och att vila tillsammans, helt underbart. Vi får även sova under undervisningen om vi vill för det är det vi behöver då.
Vila i allt vi gör.....det är liksom ett teama som vi får lära ooss, och jag är tacksam för denna stora lärdom.
Konsten är att kunna utföra den i sin vardag. Vila i varandet!


Sågarbo i kvällsljus. Ett gammalt gediget hus med många anor och spöken.


Vi börjar morgonen med syster yoga, det är helt underbart och verkligen skönt. Vi ligger på varandras ben här och det var verkligen vilsamt....


Här ligger Inger och jag och sträcker ut våra ryggar, helt underbart vilsamt.


syster tillits yoga, man måste ha raka armar och ha tillit till att man inte ramlar, det var spännande!


Sedan blev det dans i 30 minuter kl 8 på morgonen, härligt att ge sig hän i musiken och rörelsen, att öppna sin själ.


Vi börjar undervisningen med sång och trumma, att sjunga är att vara i bön. Ibland sitter vi i våra stämmer och sjunger, det är helt helt fantastiskt man blir helt upplyft och full av glädje.


Här har bröllopsgruppen möte, vi skall redovisa imorgon kl 10......
alla belev lite lätt nervösa måste jag säga. Vi gick igenom ett partnerskaps ceremoni.


Här redosvisar "BIKT" gruppen sitt arbete. Helt fantastiskt arbete med så många goda idéer.
Lätta ditt hjärta foldrar, som intentionen är att de skall ligga på vårdcentraler och sjukhus. Alltid en Prästinna att nå för att lätta sitt hjärta med ett läkande samtal.


Vår tecken, sol en liten stund.....


Begravningsgruppen visade upp sitt arbete, helt fantastiskt med färger och symboler.
Ekologisk liten kista i mitten, en ekoligisk begravning, spännande kroppen fryses ner och sedan sänkt i några syror för att ta bort alla gifter som vi har i oss, vi är inte längre ekologiska utan vi blir miljöfarliga när vi dör....hemskt....

Så går det till

Metoden bakom en ekologisk begravning är helt genomlyslig och enkel att ta till sig. Den bygger på en ny kombination av beprövade tekniker som förbereder kroppen för en naturlig förmultning.
Hanteringen är försvarbar ur etiska, moraliska, miljömässiga och tekniska perspektiv, och är baserad på en ickevåldsmetod.

- Förutsättningen för en ekologisk begravning är att kroppen bevaras i en organiska form efter döden samt att den inte förstörs genom formalinbehandling, så kallad balsamering. Då kan den på ett värdigt sätt återföras till kretsloppet som ett värdefullt bidrag till den levande jorden, berättar Susanne Wiigh-Mäsak, biolog och ansvarig för Promessa ABs verksamhet.
En viktig dellösning är att ta bort det minst viktiga, nämligen de 70 procent vatten som en normalstor kropp består av. Rent tekniskt görs det i en helt sluten och individuell process där kroppen fryses i flytande kväve. Här kan du läsa separat om kväve.

Inom en och en halv vecka fryses kroppen till minus 18 grader varefter den sänks ner i flytande kväve. Kroppen blir då mycket skör, och en lätt vibration omvandlar den till ett organiskt pulver som förs in i en vakuumkammare där vattnet ångar av.
Det nu torra pulvret förs därefter genom en metallavskiljare där eventuella kroppsreservdelar och kvicksilver separeras. På samma sätt kan det vid behov hygieniseras.
Kvarlevorna är nu klara att läggas i en kista av majsstärkelse. Gravsättningen brådskar inte. Det organiska pulvret, som är i en hygienisk och luktfri form, påverkas inte då det förvaras torrt.
Gravsättningen sker ytligt i en levande jord som på 6-12 månader omvandlar kistan och dess innehåll till mull. I samband med gravsättningen kan på den avlidnes eller de anhörigas önskan en buske eller ett träd planteras tillsammans med kistan.
Mullen som bildas ges då möjlighet att uppgå i det som planterats vilket kan bidra till en ökad insikt och respekt för det ekologiska kretsloppet allt levande är en del av. Växten står som en symbol för människan, och vi förstår vart kroppen tog vägen.


"Klassfoto utanför Sågarbo.


Torgny ringde i kockorna. Vi skulle göra en vårceremoni.


Här går vi till kockringningen i tysthet, mot vårelden.


Sedan åt vi under tysthet vår primörer och nässelsoppa. Ekologiska morötter från Skåne, å vad goda de var!


Sedan var det dans med orbierna i taket!


Efter dansen blev det först sång,sedan en lång lång klangmeditation. Dessa stora vackra kristallskålar ger verkligen speciella ljud rakt in i kropp och själ.

Sedan var det dags att gå till sin lilla stuga och sova.
två dagar har gått.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0