Agrohomeopati så spännande att läka växter med Homeopatiska medel!

AGROHOMEOPATI: HUR MAN MED HOMEOPATI LÄKER VÄXTER OCH FÖRBÄTTRAR JORDEN
Hans Elvesjö
VAD ÄR AGROHOMEOPATI?
Agrohomeopati använder potensierade lösningar för att minska sjukdomar hos växter och att förbättra jorden. Många av de här lösningarna är homeopatiska men andra är biodynamiska. Med agrohomeopati kan man exempelvis bota träd med en enkeldos Belladonna och göra öknen odlingsbar.

HISTORISKT PERSPEKTIV
Växthomeopati nämndes för 200 år sedan av Baron von Boenninghausen, som var svärson till Hahnemann. Han hade lite kvar av några medel. Med dem vattnade han blommorna. Han noterade att det hade en effekt men han gjorde inga vidare undersökningar. Charles Darwin noterade också att potensierade medel hade effekt på växter.

Vaikunthanath das Kaviraj
Kaviraj, författare till boken Homeopathy for Farm and Garden, blev 1986 intresserad av att använda homeopatiska medel till växter och i jord när han var i Schweiz. Han behandlade en familj och deras husdjur med homeopati. Då frågar mamman i familjen om man inte kunde behandla växter också. Kaviraj visste inget om det. Då undrade hon om han inte kunde fundera ut någon lösning på problemet. Hon ville att han skulle behandla hennes äppelträd, som var täckt med röda prickar, som såg ut som rost. Trädet drack mycket vatten och hade sura frukter vid plockningen. Man kunde se hur sjukdomen spred sig bland träden – som en epidemi, likt scharlakansfeber. Med hjälp av törsten, fläckarna och vilken hastighet sjukdomen spred sig kom Kaviraj fram till medlet Belladonna. Efter några dagars behandling återfick äpplena sin söta smak och fläckarna försvann. Den här framgången fick honom att vidareutveckla agrohomeopatin.

UTVECKLINGEN BÖRJADE
Kaviraj började systematiskt testa agrohomeopatiska medel och startade en kampanj som gick ut på att försöka övertala jordbrukare att använda homeopatiska medel i stället för kemiska. Hans nästa stora upptäckt var att han kunde använda Helix tosta på sniglar och han fann också att det homeopatiska medlet Silicea gjorde att jorden hålla större mängder vatten och näringsämnen under en längre tid.

AUSTRALIEN
1990 flyttade Kaviraj till Australien för att experimentera med sjuka växter i större skala. Snigelmedlet tog västra Australien med storm. Sex månader efter det att det kom ut på marknaden hade medlet lyckats eliminera de flesta sniglarna inom Perth-området.
Men hans reslutat med Silicea var mer betydelsefullt. Efter att ha behandlat 100 ha öken i sex veckor innehöll marken tillräckligt med vatten under ytan för att marken skulle vara odlingsbar. Innebörden av detta är enorm för världens jordbrukare, som bor i torra områden. Den australiska jorden består ofta av sand och damm. När vatten kommer i kontakt med jorden tenderar den att bilda ett lager av damm. Detta gör att vattnet i stället rinner, pga dammlagret, bort från jordytan i stället absorbera vattnet. Silicea förändrar osmosen i jordpartiklarna dvs i stället för att avvisa vatten så absorberar istället jorden vatten.

MILJÖFÖRDELAR
I stället för att använda miljövänliga gödningsmedel använder man den vanligaste formen, vilken innehåller kväve, fosfor och kalium. Men eftersom gödningsmedlet saknar förmåga att absorberas av jorden kommer det att föras med vattnet till närmaste vattendrag och förorena detta. Förutom att vara dyrare än homeopatiska medel så förorenar konventionella gödningsmedel grundvattnet. Pesticider, gjorda av fossila bränslen, är miljöfarliga för de ackumuleras i näringskedjorna.
Kaviraj menar att om man inte använder konventionella gödningsmedel och pesticider kommer konsumtionen av fossila bränslen att reduceras med omkring 50 % och samtidigt skona miljön. Hans experiment indikerar att vi kan se fram emot en 30-procentig minskning av förlusten av sjuka växter och att växterna blir 30 % större. 30 % mer friska växter ger mer mat och växternas koldioxidupptagning kommer att öka med 30 %. Ett bidrag till att bekämpa växthuseffekten och minska ozonlagret.

NÅGRA AV DE VANLIGASTE AGROHOMEOPATISKA MEDLEN

Dosering - Om man använder ett medel i vätskeform - tillsätt 10 droppar till en liter vatten men om medlet är i pillerform - tillsätt 99 piller till en liter vatten. Skaka flaskan våldsamt omkring 50 gånger. Häll i vattnet i en 10 liters vattenkanna. Häll medlet på växtens rötter, vänta en vecka, upprepa behandlingen om det behövs. En dos räcker vanligtvis. För säkerhets skull – gör rent vattenkannan med varmt vatten efter användandet (Byrne).

· Helix Tosta – Detta är ett utmärkt medel mot sniglar med och utan skal. Det är gjort av upphettat snigelskal av en snigel som äter den vanliga trädgårdssnigeln. Detta medel varken dödar eller förgiftar trädgårdssnigeln utan hindrar dem från att äta dina växter. De finns fortfarande där men äter kanske ogräs i stället.

· Coccinella – Ännu ett medel gjort av en rovdjur, nämligen nyckelpigan. Det är ett utmärkt medel mot bladlöss och andra liknande insekter.

· Thuja – Medlet är gjort av växten med samma namn. Det är ett medel avsett för växter som har blivit angripna av insekter, som t ex borrande insekter, gallstekelns gallbildningar på grenar och blad samt bladätande larver från ett flertal insekter .

· Silicea – Medlet används för att ge växterna styrka. Växter, som är svaga eller inte utvecklas eller angripna av svampinfektioner, blir bättre av Silicea. Det används också för att få växter att gro och därmed skapa starka växter.

· Allium Cepa – Medlet gjort av lök används för att hålla skadeinsekter borta som morotsflugan (Psila rosae) och onion fly (Hylemia antiqua). Medlet används bl a när man odlar lök och morrötter tillsammans.

· Aconitum – För t ex shock, frost, omplantering från kruka till jord.

· Arnica – Skador, märken i form av fläckar på bark, omplantering från kruka till jord. Arnica hjälper mot shock och vanliga skador på växter.

REFERENSER
1. Homepathy Plus: Agrohomeopathy: An Introduction to Healing Plants and Planet with Homeopathy
2. Martin Byrne: Agrohomeopathy - using homeopathic remedies for natural pest control and treatment of plant disease.
3. Vaikunthanath Das Kaviraj: Homeopathy for Farm and Garden, 2006
4. Agrohomeopathy Workshop - Vaikunthanath das Kaviraj - National Botanic Gardens - April 26th, 27th, 2012
© Hans Elvesjö 2012


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0