Influensa och hosta

Influensa och hosta

 Vilka homeopatiska medel används för den aktuella influensaepidemin? Homeopat Paul Herscu ger en genomgång av influensaliknande symtom uppvisar vid homeopatiska kliniker på norra halvklotet. Han och andra homeopater har identifierat fem huvudsakliga symtomkomplex grupper. De är:

 - Grupp 1. Svaghet, skakningar, huvudvärk, frossa, samt mindre luftvägssymtom.

Nux vomica, Silicea, Mercurius och Gelsemium. 
- Grupp 2. Gastrointestinala symtom.
Phosphorus, Arsenicum album och Nux vomica, 

- Grupp 3. Bronkial hosta.

Belladonna, Bryonia och Drosera.

- Grupp 4. Värme, svettningar, värk i kroppen, samt mindre symtom respiratoriska och trötthet.

Sulphur, Mercurius och Bryonia.

- Grupp 5. Svår, intensiv svaghet och apati, en olust eller oförmåga att stå under en lång tid, och en oförmåga att klart ge en övertygande symptom historia.

Silicea och Baptisia

 Gelsemiums symptom på svaghet och att huvudet inte hänger med, är en viktig symtom för att ge det. Den vanligaste och viktigaste symtomen för Silicea frossa med otrolig trötthet och lust att ligga ner.  Vitigaste symtomen för Baptisia är otroligt trötthet och slöhet, värk i kroppen och en kraftigt sänkt kognitiv förmåga, anmärkningsvärt glömska, oförmåga att kommunicera på ett enhetligt konsekvent sätt. Det finns också en gemensam konstaterande av att kroppen värker och värk i leder och muskler, dessutom med en känsla av att extremiteterna inte längre kopplad till kroppen. Begreppet aptit försvinner helt. Baptisia har total förvirring.

 Att fånga de viktigaste punkterna vid första tillfället, flera olika symtom vid  infektioner går runt. Varje infektion har faktiskt sin egna signatur av rätt valt medel. Homeopat Paul Herscu har fått många, många mail från kliniker från många hörn som bekräftar presentationerna ovan.

 Emellertid har det viktigaste inte beskrivits, nämligen grupp 5. Specifikt har jag fått många e-postmeddelanden där läkaren beskrev deras fall, och eftersom de trodde att det en gemensam presentation av frossa, svaghet och trötthet, gav Gelsemium, vilket inte hjälpte. Jag har haft möjlighet att behandla några av dessa, samma personer, och skulle säga att de flesta av dessa "Gelsemium" patienter verkligen behövt Baptisia, symptom på de 2 medel är svår att åtskilja. Kom ihåg Kiseldioxid när sjukdomen kommer och går i flera veckor, aldrig försvinner.

Lycka till med rätt valt medel. Jag vet att det är förvirrande, och jag vet också att snart en eller de andra virusen troligen kommer att passera och sedan bilden blir tydligare, med en uppsättning av symptom dominerar.

 Högaktningsfullt,

Paul Herscu ND MPH

Referenser:

[Kliniska observationer i epidemisk svindel].

Barna K, Bräsch G.

 Om du vill läsa mer om symptomen vid varje av dessa grupper och deras motsvarande rättsmedel, besök Paulus epidemiska uppdateringar. Södra halvklotet homeopater, som snart går in i sin egen vinter, hittar informationen lika intressant.

http://paulherscuepidemics.blogspot.com.au/2013/01/current-influenza-epidemic-january-2013.html # mer

Fran Sheffield.

http://paulherscuepidemics.blogspot.com.au/2013/01/current-influenza-epidemic-january-2013.html#more

Important Influenza Links

Center for Disease Control (CDC) Flu Information Center

 

CDC Swine Flu Information Site

 

CDC Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)

 

World Health Organization (WHO) Swine Flu Center

 

National Center for Homeopathy Flu Information

 Iréns tips vid influensan:

Narium Sulfuricum, Dr Schussler vävnadssalt

Natrium Sulfuricum/Natrimsulfat(nat.sulph) Dränage vid överskott av interstitiellavätskor/utsöndringsmedel.

Är ett leversaltet (det mest sålda saltet) och giftneutraliserande. Påverkar utsöndringen ur kroppen av alla slags vätskor som avlägsnar restämnen/slaggämnen (galla, pankreassaft, tarmsaft etc). Verkar katalyserande vid processer inifrån och ut. Levern är huvudorganet, andra organ som påverkas är pankreas, andningsorganen, tarmen etc.
Driver ut slagg produkter ur bukspottkörtel och lever.

Symptom: För de ”perfekta” som anklagar sig själva hela tiden. Ambitiösa och perfekta personer. De gör mer än de ska och orkar mer än de flesta. Perfektionist och inget område som man belönar sig för. Bra för att släppa taget från det gamla och välkomna det nya.  Symptom: Smutsig grön-brun- gul beläggning på tungan, gallbitter smak i munnen. Grusavlagringar i urinen. Ges vid reumatism, stelhet, svullnader, förgiftningar, självförgiftningar, gallbesvär, astma, malaria, slö vid fuktigt väder mm.  

 Jag vill verkligen påvisa denna vävnadssalt när det är influensasymptom, eller som en besökare kom till mig och sa att hon hade haft influensan i 5 veckor och hostan gick inte över. Dessutom klagade på magen med gallsymtom. Jag valde natrium sulf för att hjälpa kroppen att komma igen. Asta ringde mig efter tre dagar och var helt frisk från sina symtom, hon intog 3 tabl 3 ggr per dag av Natrium Sulf, hon sa att hon aldrig hade mått så bra. Inte nog med det, hon bor i ett höghus med många äldre kvinnor, Asta gick runt och delade ut 27 tabl var och uppmanade 5 st som hade samma symptom av influensan som hon. Efter tre dagar var alla dessa kvinnor helt friska! Helt fantastiskt. Så klagade min dotter på att hon höll på att blir förkyld, jag såg min chans att prova medlet på en 21-åring, hon blev helt bra på en dag, även min arbetskamrat Jolin 23 år och SPA-terapeut blev helt bra på en enda dag, 9 tabletter!

Så nu har jag faktiskt gett många natrium sulf som inte blivit bra från influensan, eller håller på att insjukna och inte en enda gång har det gått fel! Då pratar jag om 25 fall på två veckor! (Det tycker jag var en vetenskaplig studie…….). Intog även medlet själv en dag för att förebygga, eftersom många hade influensan och besökt mig, det funkade också!

 På vår hemsida har Hans Elvesjö rekommenderat dessa medel vid influensan:

 NÅGRA VIKTIGA INFLUENSAMEDEL

GELSEMIUM är bland de främsta medlen. Det användes med framgång under spanska sjukan 1918 och används även idag. Indikationen är att influensan kommer sakta samtidigt som man har svag huvudvärk i bakhuvudet. Kanske lite yrsel. Man får en tyngdkänsla i armar, ben huvud och ögon. Ögonen är halvslutna. Muskelvärk och kalla kårar känns längs ryggraden. Personen har lite eller ingen törst. Känslan av ett åtsittande band runt huvudet. Vill inte röra på sig pga trötthet. Karakteristiskt är onaturligt tung sömn och utmattning. Svettningar med feber. Känslan av värme och kyla kan alternera.

BRYONIA används ofta vid influensa, som utvecklar sig sakta. Man känner värk över hela kroppen, speciellt i lederna. Sämre att röra sig, bättre att ligga stilla. Personen känner sig irriterad och vill vara ensam. Man kan ha huvudvärk i pannan, som blir bättre om man trycker på den. Torr hosta som gör ont. Dricker mycket vatten.

 BAPTISIA Influensan kommer plötsligt med hög feber. Personen kan känna sig mörbultad och har ett dystert likgiltigt ansikte, som är rödaktigt. Diarré och kräkningar förekommer ofta. Sårig röd strupe som inte gör ont t o m när man sväljer. Svullen tunga som kan ge otydligt tal.

 EUPATORIUM är för svåra influenser. Benen gör så ont att de känns brutna. Musklerna och ögongloberna gör ont. Personen kan inte vara stilla och kan inte heller sova. De är törstiga och vill dricka kallt vatten. Vill ha kall mat och glass. Huvudet känns tungt vid huvudvärk.

 RHUS TOX influensan utmärker sig genom oro. Värk i kroppen gör att det är bättre att röra på sig. Ständig rörelse och att sträcka på sig ger lättnad. Om man ligger stilla med Rhus tox influensa måste man till slut röra på dig. Nattetid är svårast för det är svårt att ligga stilla. Det är vanligt med ångest. Det är också vanligt med nedstämdhet och gråt. Sämre av kyla och bättre med värme.

 Homeopatiska medel och hosta 

Hosta är kroppens sätt att avlägsna irriterande ämnen, överskott sekret och främmande föremål från luftvägarna. Detta är viktigt, både som en skyddande mekanism och för läkningsprocessen, vilket är anledningen till en hosta som inte borde vara artificiellt undertryckas med droger. När en hosta är smärtsam, för intensiv, eller hindrar vila, användning av rättsmedel kan försiktigt lindra obehag och bidra till en återhämtning.

Aconitum napellus: Denna motåtgärd indikeras när en hosta har kommit plötsligt, ofta av exponering för kall vind, eller efter en traumatisk upplevelse. Hostan är stark, kort, torr och konstant. Det kan börja under sömnen och vaknar personen upp, eller kan starta när personen går från ett svalt i ett varmare rum. Rastlöshet och rädsla är typiska vid denna hosta. Den används ofta i tidiga skeden av krupp och astma.

 Belladonna: En hosta som kommer plötsligt, ofta med en känsla av en fläck eller kittla i halsen, är en stark indikation för denna lösning. Hostan är intensiv och jobbig och personen kan kännas som om huvudet är på väg att brista. Förnimmelser av värme, en röd ansikte, och utvidgade pupiller ses ofta när denna lösning är nödvändig.

 Bryonia: Denna gottgörelse indikeras när en kall kår går in i bröstet och hosta är mycket smärtsam och torrt. Den person som känner sig sämre från varje rörelse, och kan även behöva hålla hans eller hennes sidor eller tryck mot bröstet för att hålla den stilla. Hostan kan också göra huvudet eller magen ont, och matsmältning kan bli upprörd. Munnen kan vara torrt och personen kan vara törstig. Om någon är väldigt trött när sjuk och vill vara ifred, inte pratat med eller störd, är Bryonia sannolikt den rätta.

 Chamomilla: En torr, hård, irriterande hosta som börjar efter att ha blivit utsatta för vind, eller efter UPPSKÄRRAD och arg, kan ange detta rättsmedel. Hostan är ofta sämre runt nio på kvällen och kan fortsätta in på natten. Nervsystemet är överkänslig, och personen kan vara extremt irriterad och upprörd. Barn kan även skrika och slå, även om de ofta lugna ner sig om någon bär dem.) Denna motåtgärd är också användbart i astmaattacker, särskilt sådana som beror på den ilska.

 Ferrum phosphoricum: Detta är ett utmärkt botemedel mot de tidiga stadierna av många inflammatoriska sjukdomar, särskilt förkylningar och attacker allergi.  Hostan är vanligtvis kort och kittlande, och kan vara smärtsamma. Hostan värre i kall luft, på natten och tidigt på morgonen. Personen känner sig trött, och har ofta en måttlig feber och lätt rodnande kinder.

 Hepar sulphuris: Hepar är bra vid en hosta som är lös, skramlande och ger upp gult slem. Också lindrar lång, torr hosta. Kallt i någon form förvärrar (även mat eller dryck).  En person som behöver hepar känns både fysiskt och känslomässigt sårbar, och kan bli irriterad och lättstött. Denna påföljd kan ofta ses i bronkit .

 Ipecacuanha, kräkrot: En våldsam hosta som följer med varje andetag, och långa krampaktiga anfall av hosta som slutar med kräkningar. Personen kan ha en ren, obestruket tungan och får täthet i halsen och bröstet, eller en försvårande kittlingar. Varm, fuktig luft eller förändringar i vädret tenderar att göra problemen värre. Kräkrot används ofta vid astmaanfall.

 Nux Vomica: Indikationer för denna lösning innehåller en stram känsla i bröstet med en torr, hacking, retande hosta, ofta orsakar ömhet eller en känsla av att något har rivits inne. Långa hosta jags kan sluta med magont och kväljningar, och kan göra personens huvud värker. En person som behöver denna lösning kommer sannolikt att bli otålig, irriterad och överkänslig för allt. En känsla av KYLIGHET är typiska, och problemen är ofta sämre från ansträngning (både psykisk och fysisk) och värre på morgonen.

 Phosphorus: Denna gottgörelse indikeras när en person upplevelser heshet och en kittlande hosta som gör ont i halsen, eller en kall känsla förnims snabbt ned till bröstet. Hostan kan förvärras genom att prata, skratta och exponering för kall luft.  Personen kan känna sig tyngd eller täthet. En törst efter kalla drycker (som kan orsaka illamående efter att värma upp i magsäcken) är ett annat tecken för fosfor. En person som behöver denna lösning är typiskt fantasifull och rädd, och gillar sällskap, men tröttnar lätt. Denna åtgärd används ofta för förlust av röst och laryngit.

 Pulsatilla: Hostar som är torra på kvällen och lös på morgonen, sämre i ett kvavt rum eller när personen känns för varmt, och bättre i fria luften kan tyda denna lösning. Hostan har vanligtvis en känsla av tryck och ömhet, och tjockt gult slem kan hosta upp med munkavle och kvävning.  En person som behöver denna lösning brukar gilla uppmärksamhet och en viss rastlöshet men vill ändå göra olika saker.  Det är ofta ges till barn som tenderar mot tårar när de blir sjuka och vill hållas och tröstade.


Rumex crispus:
Hackig hosta som utlöses av kittlingar i gropen av halsen är en stark indikation för rumex. Hostan är ofta torr, men skummande eller trådiga sekretet som kan komma upp. Hosta kan börja när personen går utanför eller förändringar från en varm plats till en kall. Hostan kan vara väldigt besvärlig vid sömn.

 

Spongia Tosta: Denna åtgärd är indicerat när en hosta är högljudd, hård, torr, och låter som skäller eller såga ved. Personen kan vakna av en  känsla att kvävas. Problemen är ofta att hostan förvärras av att vara i ett varmt rum, eller ligger ner med huvudet för lågt. Att prata förvärrar hostan, och det gör exponering för kall luft och rök.  Förbättring av att sitter upp, i sängen,  brukar hjälpa att dricka något varmt eller äter små mängder.

Sulfur: Denna åtgärd är indicerat för bränning, irriterande hosta som blir värre på natten i sängen, liksom för andningsproblem under sömnen. Det kan även vara användbart när en mild hosta drar ut på tiden för en vecka eller mer utan att bli sämre, men utan någon större förbättring. Brännande känsla, rodnad i ögon och slemhinnor, obehaglig lukt, och en försämring av badvatten ses ofta på en person som behöver sulfur.

 Sammanställt av Irén Svensson-Nylén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0