När katten protestkissar?

När katten ”protestkissar”

 

Tyvärr är det många katter som får sluta sina dagar för tidigt för att de kissar där ägaren inte vill. Man orkar helt enkelt inte längre när man ständigt hittar nerkissade bevis. Det kan vara i skor, i väskor, på plastpåsar, bakom möbler – ja, listan kan göras lång. Det gemensamma är dessvärre odören och känslan av maktlöshet!

 

Först måste man utesluta att katten har urinvägsproblem – då krävs annan behandling. En katt som har ont när den kissar gör gärna sina behov på mjukt underlag – kuddar, handdukar eller sängen. Men om det inte finns några medicinska skäl brukar man kalla det för protestkissning. Och när man pratar med husse eller matte så framstår det att kissandet ofta är en reaktion mot något. Men det är många katter som blivit hjälpta av homeopati.

 

Nästa steg är att försöka komma fram till vad det är som får katten att protestera. Är det helt enkelt dofter utifrån som ska markeras över? Är det mattes nya pojkvän som inte accepteras och får skorna nerkissade? Ska husse och matte ut och resa nu igen och lämnar resväskan öppen för protest? Ofta kan man inte ändra sitt liv för kattens skull, men det är ändå bra att försöka fundera ut vad katten protesterar mot.

 

Så är det då dags att ta till de homeopatiska medlen. Jag brukar använda några ”klassiker” och väljer det medel som passar katten bäst utifrån orsaken till kissandet och vad det är för typ av katt.

 

Arsenicum album: För katten som reagerar på dofter, som kissar vid altandörren eller på hallmattan om grannkatten varit utanför. Den kan också vilja markera över om annan katt i familjen protestkissat någonstans. Inte ovanligt att katten är rädd för något.

 

Sulphur: För den lite kaxiga men sociala katten som gillar att synas. Kan protestera om den inte får tillräcklig uppmärksamhet. Visar sin protest där det syns –  t ex på köksbänken. Katter som oftast föredrar kyla framför värme.

 Pulsatilla: För den lite blygare katten som helst gör sin lilla pöl i skymundan, när ingen ser. Ängsliga och känsliga katter som kan reagera på förändringar – ny katt i familjen, om den haft kattvakt, flyttat osv.

 Lycopodium: För katten som surar om ägaren lämnat den ensam för länge, stängt den ute, gosat med någon annan eller gjort något av katten icke godkänt.

 Tänkvärt är att katten brukar ha rätt! Så lilla katt, lycka till med husse och matte!

 Helena Jacobsson

dipl djurhomeopat

MELLAN FYRA TASSAR

www.mellanfyratassar.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0